Υπέρ του αιτήματος Κουφοντίνα 68 Πανεπιστημιακοί: Ζητούν την μεταγωγή του στον Κορυδαλλό

Κείμενο υποστήριξης των αιτημάτων του Δημήτρη Κουφοντίνα συνυπογράφουν 68 πανεπιστημιακοί.

Στο κείμενο, που δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα των Συνακτών», σημειώνεται, μεταξύ άλλων ότι «οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι που υπογράφουμε αυτό το κείμενο θεωρούμε ότι το κράτος δικαίου δεν μπορεί να ισχύει κατά περίπτωση» και προσθέτουν ότι «η κατάσταση της υγείας του -ιδιαίτερα επιβαρυμένη από προηγούμενες απεργίες, αλλά και από την ηλικία του- σημειώνει καθημερινή επιδείνωση. Ο ευρωπαϊκός νομικός πολιτισμός δεν συνάδει με την απώλεια ζωής οποιουδήποτε απεργού πείνας».

Το κείμενο καταλήγει σημειώνοντας: «Ζητάμε την άμεση ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος του Δημήτρη Κουφοντίνα για μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού».

Το κείμενο των υπογραφών:

“Η διακριτική και εκδικητική αντιμετώπιση του Δημήτρη Κουφοντίνα από την πολιτεία καταπατά τα δικαιώματα του κρατούμενου και προσβάλλει τη Δημοκρατία. Παρότι, όπως σημειώνει σε παλαιότερη παρέμβασή του ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Χριστόφορος Σεβαστίδης, «η επιβληθείσα ποινή εξαντλεί τις αξιώσεις της Πολιτείας έχοντας προσμετρήσει το είδος των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν και την προσωπικότητα του δράστη», ο Δ. Κουφοντίνας βρίσκεται συχνά -κατά παράβαση του σωφρονιστικού κώδικα- αντιμέτωπος με πρόσθετες ποικιλόμορφες ποινές εντός της φυλακής.

Τελευταίο περιστατικό παράβασης των διατάξεων του σωφρονιστικού κώδικα αποτελεί η μεταγωγή του από τις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας στις φυλακές Δομοκού. Ο σωφρονιστικός κώδικας προβλέπει ότι ο τόπος φυλάκισης του κρατουμένου πρέπει να επιλέγεται «με προτεραιότητα το πλησιέστερο προς τον τόπο της κατοικίας του ή των μελών της οικογένειάς του ή τον τόπο κοινωνικής ένταξής του».

Επιπρόσθετα, ο νόμος 4760/2020, άρθρο 3, προβλέπει για κρατούμενο που δεν πληροί πλέον τις προϋποθέσεις παραμονής του σε αγροτική φυλακή ότι «επαναμετάγεται στο κατάστημα κράτησης από το οποίο αρχικά μετήχθη» δηλ. στις φυλακές Κορυδαλλού. Από την Παρασκευή 8/1/2020 ο Δ. Κουφοντίνας βρίσκεται σε απεργία πείνας με αίτημα τη μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού.

Η κατάσταση της υγείας του -ιδιαίτερα επιβαρυμένη από προηγούμενες απεργίες, αλλά και από την ηλικία του- σημειώνει καθημερινή επιδείνωση. Ο ευρωπαϊκός νομικός πολιτισμός δεν συνάδει με την απώλεια ζωής οποιουδήποτε απεργού πείνας. Τελευταία φορά ήταν το 1981 όταν η γηραιά ήπειρος βίωσε τον θάνατο απεργών πείνας. Υπό το πρίσμα πανανθρώπινων αξιών, μια παρόμοια δραματική εξέλιξη δεν θα πρέπει να αντικρίσει η κοινωνία μας.

Εμείς, οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι που υπογράφουμε αυτό το κείμενο θεωρούμε ότι το κράτος δικαίου δεν μπορεί να ισχύει κατά περίπτωση. Επισημαίνουμε ότι η δικαιοσύνη οφείλει να είναι απρόσωπη και οι νόμοι να εφαρμόζονται για όλους, ανεξαρτήτως των αδικημάτων που έχουν διαπράξει. Προασπιζόμαστε τα δικαιώματα των κρατουμένων και υπενθυμίζουμε ότι στόχος του σωφρονιστικού συστήματος δεν είναι η εξόντωση του κρατούμενου. Ζητάμε την άμεση ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος του Δ. Κουφοντίνα για μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού”.