Ενθαρρυντικά στοιχεία από το λιανεμπόριο: Από 1ης Φεβρουαρίου το άνοιγμα & άλλων δραστηριοτήτων

Εβδομάδα «γέφυρα» θα είναι, όπως όλα δείχνουν η τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου, καθώς από τα επιδημιολογικά στοιχεία στην διάρκειά της, θα κριθεί και το επόμενο βήμα προς την αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων.

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα «δείξει» την επίδραση που έχει στην επιδημία και αυτό δεν είναι εφικτό να έχει γίνει έως αυτήν την Παρασκευή, όταν και θα συνεδριάσει η αρμόδια για τον κοροωνοϊό επιτροπή για τα μέτρα της επόμενης εβδομάδας.

Συνεπώς, έως και την 1η Φεβρουαρίου είναι πολύ πιθανό να ισχύουν τα ίδια μέτρα που ισχύουν και σήμερα εν αναμονή του αποτυπώματος του λιανεμπορίου.

Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός πως η επιδημιολογική πορεία, δείχνει να μην έχει επηρεαστεί από την εορταστική περίοδο, καθώς 20 ημέρες μετά την Πρωτοχρονιά τα ημερήσια κρούσματα εξακολουθούν να κινούνται σε ελεγχόμενο επίπεδο.

Στάση αναμονής για τις  υπόλοιπες δραστηριότητες

Έτσι, και με δεδομένο ότι αναμένονται τα επιδημιολογικά δεδομένα από το άνοιγμα εμπορικών καταστημάτων και εμπορικών κέντρων, την Παρασκευή οι ειδικοί θα συζητήσουν για άλλες δραστηριότητες, αλλά πιθανότατα θα διατηρήσουν στάση αναμονής για να δουν εάν το λιανεμπόριο φέρνει αύξηση κρουσμάτων.

Από τη στιγμή ειδικά που ο συνωστισμός σε εμπορικούς δρόμους είναι έντονος και οι ουρές έξω από καταστήματα μεγάλες.

Ποια είναι τα επόμενα μεγάλα ανοίγματα;

Το ενδιαφέρον όλων, τόσο της κυβέρνησης όσο και των πολιτών, στρέφεται στο άνοιγμα των υπόλοιπων βαθμίδων εκπαίδευσης και στην εστίαση, οι επιχειρηματίες της οποίας, έχουν πληγεί σε τεράστιο βαθμό από τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία.

Η απόφαση για τα σχολεία θα ληφθεί όταν οι επιστήμονες θα έχουν στα χέρια τους τα επιδημιολογικά δεδομένα δύο εβδομάδων.

Το πιθανότερο είναι τα γυμνάσια και τα λύκεια να ανοίξουν από την 1η Φεβρουαρίου.

Η εστίαση θα ακολουθήσει, λογικά σε επόμενη ημερομηνία μέσα στον Φεβρουάριο, ενώ σε ό,τι αφορά τον εν λόγω κλάδο, συζητείται έντονα να ανοίξουν αρχικά μόνο οι εξωτερικοί χώροι, ενώ δεν συζητείται καν, προς το παρόν άνοιγμα των μπαρ.

Πρώτη προτεραιότητα στα σχολεία των άλλων βαθμίδων

Προτεραιότητα, πάντως, για τους ειδικούς μετά το λιανεμπόριο είναι το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων, το οποίο θεωρείται αρκετά πιθανό για την 1η Φεβρουαρίου. Εφόσον εξεταστεί η επίδρασή τους και με δεδομένο ότι η επανεκκίνηση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και το λιανεμπόριο δεν οδηγούν την επιδημιολογική καμπύλη σε… άνοδο, θα συζητηθεί το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους, το οποίο, πάντως, προσδιορίζεται από τα μέσα Φεβρουαρίου και μετά.

Μία ακόμη συζήτηση που έχει ξεκινήσει και δεν αποκλείεται να τεθεί από την κυβέρνηση στην «ατζέντα» της συζήτησης της Επιτροπής την Παρασκευή αφορά στα χιονοδρομικά κέντρα. Υπάρχουν βέβαια, αρκετές δυσκολίες για το άνοιγμά τους, καθώς θα πρέπει να επιτραπεί με κάποιον τρόπο η μετακίνηση μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων, κάτι που θεωρείται αρκετά μεγάλο «άνοιγμα».