Τι θα γίνει με τις μετακινήσεις εκτός νομού - Πώς θα ελέγχεται η μετάβαση σε χιονοδρομικά

Οι μετακινήσεις εκτός νομού, έχει τεθεί πλέον στο τραπέζι των προτάσεων που κάνουν οι ειδικοί στην κυβέρνηση, αναφορικά με την επανεκκίνηση κλάδων της οικονομίας.

Οι προτάσεις τίθενται πάντα μετά από ενδελεχή εξέταση των κατά τόπους επιδημιολογικών δεδομένων και ένα βασικό κίνητρο για το ζήτημα των μεταξύ νομών μετακινήσεων είναι η επαναλειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων, καθώς πρόκειται για εποχικές επιχειρήσεις, οι οποίες καθώς έχασαν και την περίοδο των εορτών, κινδυνεύουν να χάσουν στο ακέραιο τον τζίρο της φετινής σεζόν.

Το ζήτημα της λειτουργίας των χιονοδρομικών κέντρων, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, αφορά σε μία εποχική δραστηριότητα που έχει πληγεί σημαντικά από τα περιοριστικά μέτρα και πλέον έχει επιβεβαιωθεί, πως το θέμα των χιονοδρομικών θα συζητηθεί στην επιστημονική επιτροπή την ερχόμενη Παρασκευή.

Απαιτείται κράτηση σε ξενοδοχείο για την μετάβαση στα χιονοδρομικά κέντρα

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Ανάπτυξης αναμένεται να προτείνει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η επαναλειτουργία των χιονοδρομικών δεν θα συνοδευτεί από «ξέφρενες» μετακινήσεις εκτός νομού.

Το υπουργείο, συγκεκριμένα, θα ζητήσει να υπάρχει μια ειδική ρήτρα: οι μετακινήσεις εκτός νομού για επίσκεψη σε χιονοδρομικό να επιτρέπονται μόνο με την επίδειξη κράτησης (ξενοδοχείου ή άλλου καταλύματος).

Προκειμένου αυτή η ρήτρα να μη λειτουργήσει αποτρεπτικά για μονοήμερες αποδράσεις, ένα άλλο σενάριο που εξετάζεται είναι να γίνονται δεκτά και άλλα αποδεικτικά έγγραφα, όπως για παράδειγμα η online κράτηση για ενοικίαση εξοπλισμού, όπου αυτό είναι δυνατό.

Να σημειωθεί πως σε ό,τι αφορά την εστίαση ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε χθες ότι απέχουμε ακόμα από το άνοιγμα, εξηγώντας ότι η επαναλειτουργία θα ξεκινήσει από τους υπαίθριους χώρους των καταστημάτων.

Οι εξαιρέσεις που επιτρέπουν έτσι κι αλλιώς, την μετακίνηση μεταξύ νομών

  • Μετακίνηση εκτός νομού για εργασία. Πρέπει να πιστοποιείται με έγγραφη βεβαίωση εργοδότη και επιστροφή με αποδεικτικό κύριας κατοικίας.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή, π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού. Πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη
  • Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα τέκνα τους. Αφορά διαζευγμένους ή σε διάσταση γονείς με αποδεικτό έγγραφο
  • Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας από την ΑΑΔΕ ή με το Ε1.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, με επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της σχολής