Πότε ανοίγει η εστίαση - Οι όροι & οι προϋποθέσεις που θέτουν οι ειδικοί

Από τις 7 Νοεμβρίου, όταν επιβλήθηκε στη χώρα μας το δεύτερο καθολικό lockdown, η εστίαση έκλεισε και παραμένει κλειστή, παρά το άνοιγμα των καταστημάτων, από σήμερα Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.  Από τότε και για 69 ημέρες τα μπαρ, τα καφέ και τα εστιατόρια, μπορούν να εξυπηρετούν τους πελάτες του μόνο με τη μέθοδο του delivery και του take away, ενώ τα περισσότερα παραμένουν κλειστά.

Οι εισηγήσεις για το επόμενο βήμα επαναδραστηριοποίησης, δίνουν σαφώς προτεραιότητα στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ωστόσο όλα δείχνουν ότι ο δρόμος μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου οδηγεί και στο άνοιγμα της εστίασης, δηλαδή σε ανοιχτά εστιατόρια και καφετέριες, τα οποία θα ανοίξουν με τραπεζάκια έξω και μέριμνα για θερμαντικά σώματα.

Ασφαλής ημερομηνία δεν υπάρχει, αλλά στο τραπέζι είναι η 1η Φεβρουαρίου, χωρίς να είναι κάτι ακόμη “κλειδωμένο”. Όλα θα κριθούν από το άνοιγμα των καταστημάτων σήμερα και την πορεία της κατάστασης, επιδημιολογικά μετά από αυτό το βήμα.

«Δεν είναι ακόμα ώρα» λένε και οι ειδικοί

Σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας τοποθετήθηκε το πρωί της Δευτέρας ο Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Γώγος την χαρακτήρισε βελτιωμένη «τόσο όσο», κάτι που δικαιολόγησε και την απόφαση για άνοιγμα του λιανεμπορίου. Όπως είπε, σίγουρα δεν είναι αυτή που θα θέλαμε, αλλά όπως είπε δεν είναι μία εύκολη κατάσταση.

Όπως είπε ο Χαράλαμπος Γώγος, «υπάρχει δυσκολία αποκλιμάκωσης αλλά και σταθερά χαμηλή ροή περιστατικών για αρκετές μέρες και υπάρχει και η απόσταση από τις γιορτές. Είναι αρκετά καλή εικόνα» επισήμανε. Παράλληλα συνέχισε λέγοντας πως: «Το δίωρο πρέπει να είναι αυστηρά δίωρο για τις αγορές καταστήματα. Θέλουμε μια εφαρμογή για το δίωρο αλλά υπάρχουν δυσκολίες με τα προσωπικά δεδομένα. Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι τα σχολεία, είναι μεγάλη ανάγκη να ανοίξουν, λίγο πιο πίσω πάει η εστίαση» τόνισε.

«Πρέπει να υπάρχει εκτεταμένη επιτήρηση στους διαδρόμους στους κοινόχρηστους χώρους τα πράγματα μπορεί να είναι δυσκολότερα», προειδοποίησε ο κ. Γώγος. Παράλληλα συνέχει λέγοντας: «από κει και πέρα τα πράγματα θα δυσκολέψουν λόγω του καιρού», ενώ αποκάλυψε πως εάν συνεχιστούν τα πράγματα ως έχουν από τον Φεβρουάριο μπορεί να επαναλειτουργήσει και η εστίαση.

Όπως ανέφερε ο κ. Γώγος, η εισήγηση της επιτροπής ήταν ένα επόμενο μέτρο και η επιθυμία της πολιτείας ήταν να ξεκινήσει η οικονομία πρώτα και μετά τα σχολεία και τα υπόλοιπα. «Μας επηρέασαν τα οικονομικά δεδομένα σε σχέση με τα σχολεία, υπήρξε και η προτεραιότητα των σχολείων αλλά τα πράγματα είναι δύσκολα στην οικονομία» εξήγησε.

Με την άποψη ότι δεν είναι ακόμα η ώρα για άνοιγμα της εστίασης συμφώνησε και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μιλώντας στο ΣΚΑΙ.

Ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε ότι η εστίαση δεν έχει τεθεί στη συζήτηση για πιθανό άνοιγμα. Όπως είπε «δεν βρισκόμαστε ακόμα στην φάση να ανοίξουμε».

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι για να δώσει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων το πράσινο φως για να ανοίξει η εστίαση, θα πρέπει πρώτα να έχει εμβολιαστεί ένα τμήμα του πληθυσμού και να υπάρχει σχετική βεβαιότητα ότι δεν αναμένεται νέο κύμα της πανδημίας.

Η τοποθέτηση του υπουργού Ανάπτυξης

Ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης, απάντησε πως η εστίαση θα ανοίξει όταν έρθει η ώρα της, ωστόσο αυτή δεν έχει έρθει ακόμα.

«Σήμερα η Ελλάδα παίρνει ένα μεγάλο στοίχημα: Να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε την οικονομία μας, χωρίς να έχουμε επανεμφάνιση της οικονομίας» είπε ο κ. Γεωργιάδης και συνέχισε πως «αυτό για να το επιτύχουμε θα πρέπει να κινηθούμε με πολύ αργά βήματα και να μην είμαστε βιαστικοί. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις αγωνίες που έχουν οι επιχειρηματίες στον χώρο της εστίασης».

«Ήδη το υπουργείο Ανάπτυξης έχει πρόβλημα ΕΣΠΑ, βάσει του οποίου επιδοτούμε όλα τα θερμαντικό σώματα εξωτερικού χώρου, τα οποία οι επιχειρηματίες εστίασης θα ήθελαν τώρα να αγοράσουν, για να τα χρησιμοποιήσουν στον εξωτερικό τους χώρο, όταν θα είμαστε έτοιμοι να επανεκκινήσουμε την εστίαση»,  συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι η ημερομηνία που έχει πέσει στο τραπέζι είναι η 1η Φεβρουαρίου.

Η εστίαση παραμένει κλειστή τις 7 Νοεμβρίου με τους επαγγελματίες του κλάδου να βρίσκονται πλέον, σε απελπιστική κατάσταση, ενώ πολλά δυστυχώς αναμένεται να είναι τα λουκέτα σε επιχειρήσεις τόσο της πολύπαθης εστίασης, όσο και του λιανεμπορίου.