Οι εκπτώσεις στη μάχη διάσωσης του τζίρου στην αγορά - Ποιοι κλάδοι παραμένουν κλειστοί

Επαναλειτουργία της αγοράς, έπειτα από τρεις ολόκληρους μήνες με τις ελπίδες α διασωθεί το ήμισυ έστω του τζίρου, να αναπτερώνονται, εν μέσω βέβαια εύλογης ανησυχίας, δεδομένων του περιορισμού στις μετακινήσεις και της εισόδου στα καταστήματα, και της αμυντικής στάσης που τηρούν οι περισσότεροι καταναλωτές λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας.

Οικονομικός στόχος για την αγορά,  είναι η άντληση τουλάχιστον 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα περίπου 5 δισεκατομμύρια, που ήταν ο τζίρος της περυσινής εκπτωτικής περιόδου, όταν η περιπέτεια του νέου κορωνοϊού ξεκίνησε, αλλάζοντας άρδην την καθημερινότητά μας.

Οι έμποροι ρίχνονται λοιπόν από σήμερα σε μία «μάχη» που ξέρουν καλά να δίνουν.

Ήδη οι εμπορικοί σύλλογοι αλλά και η ΕΣΕΕ έχουν ξεκινήσει καμπάνιες προκειμένου να πείσουν τον κόσμο να προβεί σε αγορές και κυρίως από τα καταστήματα της γειτονιάς του.

Πανηγυρικό είναι το κλίμα και στα εμπορικά κέντρα. Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα επαναλειτουργούν πλήρως το σύνολο των εμπορικών καταστημάτων καθώς επίσης τα εμπορικά κέντρα (malls), εκπτωτικά χωριά και εκπτωτικά καταστήματα (outlets).

Το ωράριο λειτουργίας τους, όπως και των Super Market,  μπορεί να ξεκινά απ’ τις 7 το πρωί και υποχρεωτικά να τελειώνει στις 8 το βράδυ. Μόνο στις επικίνδυνες επιδημιολογικά περιοχές τα καταστήματα θα ανοίξουν με τη μέθοδο του click away.

Η λειτουργία του συνόλου των εμπορικών καταστημάτων θα γίνεται πλέον κανονικά με μόνο περιορισμό την συνάθροιση εντός του καταστήματος ή του mall κατά αναλογία 1 πελάτης ανά 25 τμ., υπολογίζοντας τους κύριους χώρους και όχι αποθήκες κοκ. Ένας περιορισμός μάλιστα που ισχύει πλέον και για τα Super Market.

Σημειωτέον πως ο αριθμός των παρευρισκόμενων υπαλλήλων των καταστημάτων δεν υπόκειται σε περιορισμό.Παράλληλα οι καταναλωτές θα έχουν χρονικό περιθώριο δύο ωρών για τα ψώνια τους απ’ τη στιγμή που θα στείλουν με SMS στο 13033 τον κωδικό 2 λαμβάνοντας την έγκριση ή θα συντάξουν το έντυπο μετακίνησης.

Σύψας: Καλή η επιδημιολογική εικόνα της χώρας – Χρειάζεται όμως προσοχή

Μιλώντας στο MEGA, ο κ. Σύψας σημείωσε πως η επιδημιολογική εικόνας της χώρας είναι σχετικά καλή, καθώς δεν σημειώθηκε κάποια έκρηξη στα κρούσματα ως συνέπεια των εορτών, έκρουσε ωστόσο, τον κώδωνα του κινδύνου για τις «κόκκινες περιοχές» λέγοντας πως δεν έχει περάσει ο κίνδυνος.

Για το άνοιγμα του λιανεμπορίου δήλωσε πως αυτό θα γίνει με κάποιες προϋποθέσεις. Μία εξ αυτών είναι να γίνονται πολλά τεστ καθημερινά και σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε καλά, τα μέτρα θα αρθούν.

Ο καθηγητής στην συνέχεια σημείωσε πως «το άνοιγμα οποιασδήποτε δραστηριότητας έχει μεγαλύτερο όφελος από ένα πιθανό κίνδυνο», τόνισε και πρόσθεσε πως «παίρνουμε ρίσκο, αλλά είναι ένα ρίσκο λελογισμένο». «Κάθε μέρα είμαστε σε τεράστια επιφυλακή, γιατί το άνοιγμα σε σχολεία και λιανεμπόριο δεν είναι χωρίς κίνδυνο», είπε.

Ποιες δραστηριότητες τελούν ακόμη σε αναστολή

Οι δραστηριότητες οι οποίες παραμένουν σε αναστολή λειτουργίας είναι:

1. Δραστηριότητες επιχειρήσεων διαχείρισης και λειτουργίας κατασκηνωτικών χώρων/ΚΑΔ 55.30.

2. Δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης, με εξαίρεση τις δραστηριότητες που αφορούν διανομή προϊόντων (delivery) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) στις οποίες δεν επιτρέπεται η χρήση τραπεζοκαθισμάτων και το σερβίρισμα σε αυτά/ΚΑΔ 56.10.

3. Δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις/ΚΑΔ 56.21.

4. Άλλες υπηρεσίες εστίασης, με εξαίρεση τις υπηρεσίες γευμάτων που παρέχονται από στρατιωτικές τραπεζαρίες (ΚΑΔ 56.29.20.01) και τις δραστηριότητες που αφορούν διανομή προϊόντων (delivery) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) στις οποίες δεν επιτρέπεται η χρήση τραπεζοκαθισμάτων και το σερβίρισμα σε αυτά/ΚΑΔ 56.29.

5. Δραστηριότητες παροχής ποτών, με εξαίρεση τις δραστηριότητες που αφορούν διανομή προϊόντων (delivery) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) στις οποίες δεν επιτρέπεται η χρήση τραπεζοκαθισμάτων και το σερβίρισμα σε αυτά/ ΚΑΔ 56.30.

6. Υπηρεσίες εκμετάλλευσης κινηματογραφικών ταινιών/ΚΑΔ 59.13.11.02.

7. Δραστηριότητες προβολής κινηματογραφικών ταινιών/ΚΑΔ 59.14.

8. Ενοικίαση βιντεοκασετών και δίσκων/ΚΑΔ 77.22.

9. Υπηρεσίες ενοικίασης και χρηματοδοτικής μίσθωσης μοτοσικλετών και τροχόσπιτων/ΚΑΔ 77.39.13.

10. Υπηρεσίες ενοικίασης εξοπλισμού εκθέσεων/ΚΑΔ 77.39.19.03.

11. Υπηρεσίες κρατήσεων για συνεδριακά κέντρα και εκθεσιακούς χώρους/ΚΑΔ 79.90.32.

12. Υπηρεσίες κρατήσεων για εισιτήρια εκδηλώσεων, υπηρεσίες ψυχαγωγίας και αναψυχής και άλλες υπηρεσίες κρατήσεων π.δ.κ.α./ΚΑΔ 79.90.39.

13. Οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων/ ΚΑΔ 82.30.

14. Αθλητική και ψυχαγωγική εκπαίδευση, εξαιρείται η εξ αποστάσεως εκπαίδευση και οι υπηρεσίες προπονητή αθλητών (85.51.10.06) που σχετίζονται με ατομικά αθλήματα και αθλητές που συμμετέχουν στην Α’ κατηγορία καλαθοσφαίρισης (basket league) και ποδοσφαίρου (Superleague) και σε Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αγώνες/ΚΑΔ 85.51.

15. Πολιτιστική εκπαίδευση, εξαιρείται η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση/ΚΑΔ 85.52.

16. Δραστηριότητες Σχολών Ερασιτεχνών Οδηγών/ ΚΑΔ 85.53.

17. Άλλη εκπαίδευση π.δ.κ.α., εξαιρείται η ειδική αγωγή και η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση/ΚΑΔ 85.59.

18. Υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης σε ηλικιωμένους/ΚΑΔ 88.10.11.

19. Υπηρεσίες κέντρων ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων/ΚΑΔ 88.10.12.

20. Τέχνες του θεάματος/ΚΑΔ 90.01.

21. Υποστηρικτικές δραστηριότητες για τις τέχνες του θεάματος/ΚΑΔ 90.02.

22. Υπηρεσίες ενορχηστρωτή/ΚΑΔ 90.03.11.04.

23. Υπηρεσίες μουσουργού/ΚΑΔ 90.03.11.07.

24. Υπηρεσίες χορογράφου/ΚΑΔ 90.03.11.17.

25. Υπηρεσίες χορωδού/ΚΑΔ 90.03.11.18.

26. Εκμετάλλευση αιθουσών θεαμάτων και συναφείς δραστηριότητες/ΚΑΔ 90.04.

27. Δραστηριότητες βιβλιοθηκών και αρχειοφυλακείων/ΚΑΔ 91.01.

28. Δραστηριότητες μουσείων/ΚΑΔ 91.02.

29. Λειτουργία ιστορικών χώρων και κτιρίων και παρόμοιων πόλων έλξης επισκεπτών/ΚΑΔ 91.03.

30. Δραστηριότητες βοτανικών και ζωολογικών κήπων και φυσικών βιοτόπων/ΚΑΔ 91.04.

31. Τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα εκτός από υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών σε απευθείας (on-line) σύνδεση (92.00.14), Υπηρεσίες στοιχημάτων σε απευθείας (online) σύνδεση (92.00.21)/ΚΑΔ 92.00.

32. Εκμετάλλευση αθλητικών εγκαταστάσεων ως προς τους εσωτερικούς τους χώρους και ως προς τους χώρους ομαδικής άθλησης, με εξαίρεση α) τις εγκαταστάσεις που διενεργούνται προπονήσεις και αγώνες ομάδων Α’ και Β’ κατηγορίας ποδοσφαίρου (Superleague Ι και Superleague ΙΙ), Α’ κατηγορίας καλαθοσφαίρισης (Basket league) και πετοσφαίρισης (Volleyleague), β) τις εγκαταστάσεις που διενεργούνται προπονήσεις ομάδων Α’ κατηγορίας καλαθοσφαίρισης γυναικών, πετοσφαίρισης γυναικών (Volleyleague γυναικών), υδατοσφαίρισης ανδρών και γυναικών και χειροσφαίρισης ανδρών και γυναικών, γ) εγκαταστάσεις όπου προπονούνται αθλητές που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς και Παραο-λυμπιακούς αγώνες, δ) τους προπονητές που παρέχουν υπηρεσίες σε ατομικά αθλήματα/ΚΑΔ 93.11.

33. Δραστηριότητες αθλητικών ομίλων, με εξαίρεση τους αθλητικούς ομίλους που συμμετέχουν στην Α’ και Β’ κατηγορία ποδοσφαίρου (Superleague Ι και Superleague ΙΙ), στην Α’ κατηγορία καλαθοσφαίρισης (Basket league) και πετοσφαίρισης (Volleyleague) και σε Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αγώνες/ΚΑΔ 93.12.

34. Εγκαταστάσεις γυμναστικής/ΚΑΔ 93.13.

35. Άλλες αθλητικές δραστηριότητες, με εξαίρεση υπηρεσίες που σχετίζονται με την εκπαίδευση κατοικίδιων ζώων συντροφιάς, για κυνήγι και σχετικές δραστηριότητες (93.19.13.03) και υπηρεσίες που σχετίζονται με αθλητές που συμμετέχουν σε ατομικά αθλήματα και στην Α’ και Β’ κατηγορία ποδοσφαίρου (Superleague Ι και Superleague ΙΙ), στην Α’ κατηγορία καλαθοσφαίρισης (Basket league) και πετοσφαίρισης (Volleyleague) και σε Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αγώνες/ΚΑΔ 93.19.

36. Δραστηριότητες πάρκων αναψυχής και άλλων θεματικών πάρκων/ΚΑΔ 93.21.

37. Άλλες δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας/ΚΑΔ 93.29.

38. Υπηρεσίες που παρέχονται από πολιτιστικές και ψυχαγωγικές ενώσεις, με εξαίρεση τις δραστηριότητες που αφορούν παροχή υπηρεσιών σε αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, και ιδίως παραπομπές και συνοδεία σε θέσεις φιλοξενίας, υπηρεσίες διερμηνείας, ψυχοκοινωνικής στήριξης και νομικής συνδρομής/ΚΑΔ 94.99.16.

39. Δραστηριότητες σχετικές με τη φυσική ευεξία, εξαιρουμένων των υπηρεσιών διαιτολογίας (ΚΑΔ 96.04.10.01), των υπηρεσιών διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση (ΚΑΔ 96.04.10.02), των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος (ΚΑΔ 96.04.10.06), καθώς και της εξ αποστάσεως συμβουλευ-τικής/ΚΑΔ 96.04.

40. Υπηρεσίες γραφείων γνωριμίας ή συνοικεσίων/ ΚΑΔ 96.09.19.06.

41. Υπηρεσίες δερματοστιξίας (τατουάζ)/ΚΑΔ 96.09.19.09.

42. Υπηρεσίες ιερόδουλου/ΚΑΔ 96.09.19.12.

43. Υπηρεσίες στολισμού εκκλησιών, αιθουσών κ.λπ. (για γάμους, βαπτίσεις, κηδείες και άλλες εκδηλώσεις)/ ΚΑΔ 96.09.19.16.

44. Υπηρεσίες τρυπήματος δέρματος του σώματος (piercing)/ΚΑΔ 96.09.19.17.

Σημειώνεται ότι δεν απαγορεύεται η διενέργεια εργασιών χωρίς την παρουσία κοινού στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, ενώ οι επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν πολλαπλές δραστηριότητες, μπορούν και συνεχίζουν τη λειτουργία τους μόνον ως προς τις δραστηριότητες που επιτρέπεται.

Σχεδόν μία στις τρεις επιχειρήσεις αντιμέτωπες με τον εφιάλτη του λουκέτου

Σύμφωνα δε με πρόσφατη έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), τον «εφιάλτη του λουκέτου», το ενδεχόμενο δηλαδή να μην ανοίξουν την επιχείρησή τους μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, αντιμετωπίζει το 23% των επιχειρηματιών, με τα ποσοστά στους κλάδους του λιανεμπορίου και της εστίασης να ανέρχονται σε 34% και 41,7% αντιστοίχως.

Το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν εμφανιστεί μαζικά λουκέτα οφείλεται στο ότι αρκετές επιχειρήσεις επιβιώνουν ακόμη με τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης (επιστρεπτέα προκαταβολή, καταβολή μειωμένων ενοικίων και αναστολή συμβάσεων εργασίας για το προσωπικό τους), μέτρα σημαντικά μεν, αλλά που για κάποιες επιχειρήσεις τελικά θα μοιάζουν απλώς σαν αυτές να βρίσκονταν σε «μηχανική υποστήριξη» για μεγάλο διάστημα και θα πάψουν να ζουν μόλις «βγουν από την πρίζα».

Οι περιορισμοί, άλλωστε, που θα εξακολουθήσουν να ισχύουν –για παράδειγμα ο αριθμός ατόμων που θα επιτρέπεται να βρίσκεται σε ένα κατάστημα–, σε συνδυασμό με το μειωμένο διαθέσιμο προς κατανάλωση εισόδημα, αναμένεται να οδηγήσουν πολλούς επιχειρηματίες στο να μην ανοίξουν ποτέ ξανά την επιχείρησή τους ή να την ανοίξουν για λίγο, πριν το οριστικό λουκέτο.

Δυσοίωνες οι προβλέψεις

Τα στοιχεία του ΙΝΕΜΥ – ΕΣΕΕ  δίνουν ανάγλυφη την εικόνα :

  • Στο κέντρο της Αθήνας το ποσοστό κλειστών καταστημάτων ήταν τον Σεπτέμβριο 25,78%,
  • Στο κέντρο του Πειραιά 36,31%,
  • στην Καλλιθέα ανέβηκε στο 44,89% από 44,12% τον Σεπτέμβριο του 2019,
  • Στη Γλυφάδα το ποσοστό κλειστών καταστημάτων ανέβηκε στο 15,05% από 12,84% τον Σεπτέμβριο του 2019,
  • Στη Νέα Ιωνία, όταν τον Ιούλιο του 2020 το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων ξεπέρασε για πρώτη φορά από το 2012 το 30%, η αύξηση των λουκέτων συνεχίστηκε και τον Σεπτέμβριο, με το σχετικό ποσοστό να ανεβαίνει στο 32,86%.
  • Στο Μαρούσι, στο 22,41% επί του συνόλου έναντι 21,22% έναν χρόνο νωρίτερα αυξήθηκαν τα κλειστά καταστήματα.
  • Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μια πόλη που χτυπήθηκε ισχυρά από την COVID-19, τα κλειστά καταστήματα ανέρχονταν τον Σεπτέμβριο του 2020 σε 29,57% από 28,16% τον Σεπτέμβριο του 2019.