Καιρός: Σαρώνει από τη νύχτα η κακοκαιρία «Λέανδρος»: Πού θα χιονίσει σήμερα

Επελαύνει από τη νύχτα της Πέμπτης μεγάλο τμήμα της χώρας  η κακοκαιρία Λέανδρος, με πολικό ψύχος και πυκνές χιονοπτώσεις, που από νωρίς χθες έντυσαν αρκετές περιοχές στα λευκά, ενώ στην διάρκεια της νύχτας τα φαινόμενα έφτασαν και στα κεντρικά της χώρας, καθώς χιόνισε στα ορεινά της Εύβοιας, αλλά και στην Αττική, στην Πάρνηθα.

Πού χτύπησε έως τώρα η κακοκαιρία Λέανδρος

Από χθες τα έντονα φαινόμενα άρχισαν στα βόρεια καθώς πολλές σε περιοχές της Μακεδονίας η χιονόπτωση ήταν έντονη.

Στην Θεσσαλονίκη χιονίζει από το βράδυ της Πέμπτης, με τα φαινόμενα να παρατηρούνται σε Ωραιόκαστρο, Σοχό, Πευκοχώρι, Λαχανά, Χορτιάτη, Ξυλόπολη, Όσσα και Ασβεστοχώρι.

Στο Κιλκίς και τα ορεινά της Πέλλας χιόνισε επίσης, ενώ ασθενής χιονόπτωση σημειώθηκε στον νομό Σερρών, στην Εγνατία Οδό, μετά τα διόδια.

Στο Νευροκόπι της Δράμας το θερμόμετρο κατέβηκε κάτω από το μηδέν τη νύχτα, ενώ χιόνια έπεσαν και στην πόλη της Φλώρινας.

Στο Σέλι Ημαθίας η χιονόπτωση ήταν πυκνή, όπως και στον Πολύγυρο Χαλκιδικής.

Ισχυρή χιονόπτωση και στην Πάρνηθα

Χιόνια όμως έπεσαν στην διάρκεια της νύχτας και στην Αττική και συγκεκριμένα στην Πάρνηθα, όπου η θερμοκρασία έπεσε στους -4 βαθμούς Κελσίου. Χιόνια πέφτουν από την διάρκεια της νύχτας και στα ορεινά της Εύβοιας
Πού θα χτυπήσει σήμερα ο χιονιάς

Το πρώτο κύμα του πολικού ψύχους συνεχίζεται σήμερα, καθώς θα επιδεινωθεί περαιτέρω με ισχυρές χιονοπτώσεις, αλλά και ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους.

Το πρώτο κύμα ψύχους

1. Χιονοπτώσεις

Από τις βραδινές ώρες της Πέμπτης μέχρι τις πρωινές ώρες της Παρασκευής, στη Μακεδονία και τη Θράκη (ορεινά και πρόσκαιρα και σε πεδινές περιοχές), στη Θεσσαλία (400 μέτρα) και στα ορεινά – ημιορεινά της Ηπείρου και της υπόλοιπης κεντρικής χώρας.
Από τις νυχτερινές ώρες της Πέμπτης μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες της Παρασκευής, στην Ανατολική Στερεά – Εύβοια (600 μέτρα) και τη Βορειοανατολική Πελοπόννησο (800 μέτρα).

2. Βροχές και καταιγίδες

Στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου
Από τις πρωινές μέχρι τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής στις Κυκλάδες και
Το απόγευμα της Παρασκευής στα Δωδεκάνησα.

Να σημειωθεί ότι το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας αναμένεται να χτυπήσει την χώρα το Σαββατοκύριακο και μάλιστα θα επηρεάσει και την Αττική με χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλό υψόμετρο.

Σύμφωνα με το meteo.gr, για σήμερα αναμένονται ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, που θα φτάσουν και τους -6 στα βόρεια ηπειρωτικά.

Η αναλυτική πρόγνωση του καιρού, για σήμερα Παρασκευή 15 Ιανουαρίου

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες και στα βόρεια ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις (πάνω από 800 μέτρα).

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά έως 7 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι.

Θερμοκρασία: Από 06 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες και γρήγορη βελτίωση. Από τις βραδινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν εκ νέου χιονοπτώσεις.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες βόρειοι βορειοδυτικοί 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 03 έως 07 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες και γρήγορη βελτίωση. Τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία από τα δυτικά θα πυκνώσουν. Τη νύχτα θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά και βαθμιαία και σε πεδινές περιοχές της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Το βράδυ στα ανατολικά θα στραφούν σε ανατολικών διευθύνσεων 3 έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 07 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες τις πρώτες πρωινές ώρες και γρήγορη βελτίωση. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά – ημιορεινά κυρίως της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς τις πρωινές ώρες.

Από αργά το βράδυ προβλέπεται εκ νέου επιδείνωση με χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά, βροχές στα πεδινά και τοπικά ισχυρές καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου και τις παραθαλάσσιες περιοχές.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ, στρεφόμενοι από το μεσημέρι σε ανατολικών διευθύνσεων 4 με 5, στο νότιο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 08 έως 11 και στα νότια έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από -01 (μείον 1) μέχρι 05 βαθμοί Κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στα βόρεια και γρήγορα στα υπόλοιπα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία (400 μέτρα) και μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια (600 μέτρα) και τη βορειοανατολική Πελοπόννησο (800 μέτρα). Πρόσκαιρη βελτίωση το μεσημέρι από τα βόρεια.

Άνεμοι: Στα βόρεια βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 7 με βαθμιαία εξασθένηση. Στα νότια δυτικοί νοτιοδυτικοί 6 με 7 στρεφόμενοι γρήγορα σε βορείων διευθύνσεων 5 με 7 μποφόρ που θα εξασθενήσουν από το απόγευμα.

Θερμοκρασία: Από 04 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στις Κυκλάδες, όπου θα είναι κατά τόπους ισχυρές μέχρι τις απογευματινές ώρες. Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 6 με 7 στρεφόμενοι γρήγορα και από τα βόρεια σε βορείων διευθύνσεων 6 με 7 με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου μέχρι το μεσημέρι και στα Δωδεκάνησα από τις απογευματινές ώρες.

Άνεμοι: Στα βόρεια βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ εξασθενούντες από το μεσημέρι. Στα νότια δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 στρεφόμενοι γρήγορα σε βορείων διευθύνσεων 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Σάμος

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές μέχρι το μεσημέρι.

Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ που γρήγορα θα στραφούν σε βόρειους και θα εξασθενήσουν.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 15 βαθμούς Κελσίου.