Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα - Ένταση μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας

Κινητοποίηση πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Πέμπτης φοιτητές και εκπαιδευτικοί στην πλατεία Κοραή, αντιδρώντας στην ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση.

Η εκπαιδευτική κοινότητα αντιδρά στις διατάξεις του νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει τρεις βασικές αλλαγές. Η πρώτη αφορά στην καθιέρωση ελάχιστης βάσης στις πανελλήνιες, ξεκινώντας από τις ερχόμενες εξετάσεις, η οποία θα ορίζεται από το κάθε τμήμα. Η δεύτερη είναι ο περιορισμός της συμπλήρωσης του αριθμού επιλογών στο μηχανογραφικό, κάτι που θα ισχύσει από το 2022, και η τρίτη αλλαγή είναι η εισαγωγή χρονικού ορίου φοίτησης, το ν+2, ενώ για τα προγράμματα σπουδών διάρκειας μεγαλύτερης των 4 ετών, καθιερώνεται το ν+3.

Έντονες είναι οι αντιδράσεις και για την τοποθέτηση πανεπιστημιακής αστυνομίας σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα (ΑΕΙ) και στη χθεσινή κοινή συνέντευξη τύπου της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο δεύτερος προανήγγειλε 1000 προσλήψεις ειδικών φρουρών που θα τη στελεχώνουν.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης, διαδηλωτές επιχείρησαν να κινηθούν προς τη Σταδίου για να περάσουν τον αστυνομικό φραγμό, με την αστυνομία να απαντά με ρίψη χημικών δακρυγόνων, αναγκάζοντας τους φοιτητές σε οπισθοχώρηση. Σε επιφυλακή ήταν και αύρα της αστυνομίας, η οποία είχε τοποθετηθεί στη Σταδίου.

 

Στη συνέχεια αφού οι φοιτητές ανασυνταχθήκαν στην πλατεία Κοραή, φώναξαν συνθήματα και κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Ομονοίας, όπου η κινητοποίηση έλαβε τέλος.