Μ. Τσολιά: Όσοι έχουν νοσήσει από κορωνοϊό τους τελευταίους 3 μήνες να καθυστερήσουν να εμβολιαστούν

Ο μέσος όρος ημερήσιων νέων μολύνσεων των τελευταίων επτά ημερών είναι 657 κρούσματα την ημέρα και η μέση ηλικία τους είναι τα 46 έτη, ενώ τις τελευταίες 15 ημέρες παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα 35 έως 54 έτη, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό.

Ο υπουργός Υγείας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις Περιφερειακές Ενότητες που καταγράφουν τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού.

Πρόκειται για τις εξής περιοχές:

Δυτική Αττική,
Βοιωτία,
Λέσβο,
Κάλυμνο,
Αργολίδα,
Ροδόπη,
Χαλκιδική

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην κάλυψη των ΜΕΘ: «Βλέπουμε η κάλυψη στις ΜΕΘ να μειώνεται και ότι η χώρα μας κάνει πολλή μεγάλη προσπάθεια να επανέλθει σε μια μερική κανονικότητα. Σε αυτήν την προσπάθεια είμαστε υπερήφανοι για τους υγειονομικούς μας».

21 αλλεργικές αντιδράσεις μετά το εμβόλιο

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων Μαρία Τσολιά, αναφέρθηκε στον εμβολιασμό και στις παρενέργειες.

Όπως δήλωσε δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ θάνατος από εμβόλιο σε όλον τον πλανήτη, ενώ για τις αλλεργικές παρενέργειες, είπε πως έχουν παρουσιαστεί 21 αλλεργικές αντιδράσεις, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Ορισμένες, δε, εκτιμάται ότι εκδηλώθηκαν εξαιτίας του άγχους για το εμβόλιο ή τη βελόνα. Η ουσία που προκαλεί αναφυλαξία είναι μία και υπάρχει και σε πολλά καλλυντικά. Μπορούν να κάνουν το εμβόλιο όσοι έχουν αλλεργίες, αλλά σε νοσοκομείο και σε συνεννόηση με τον γιατρό τους. Οι περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης είναι περίπου μία ανά ένα εκατ. δόσεις.

Η κα. Τσολιά σημείωσε ότι “συχνά δεχόμαστε ερωτήματα για το αν πρέπει να εμβολιαστούν άτομα που έχουν προσβληθεί. Η έρευνα έδειξε ότι το εμβόλιο δεν προκαλεί πρόβλημα, άρα μπορούν να εμβολιαστούν.

Έχει αποδειχθεί ότι όσοι έχουν νοσήσει, η ανοσία διαρκεί τουλάχιστον τρεις μήνες. Γι’ αυτό συστήνεται αυτά τα άτομα, να αναβάλουν τον εμβολιασμό τους για τρεις μήνες και έτσι να μη στερηθεί το εμβόλιο κάποιος που δεν έχει καθόλου ανοσία”.

Όσον αφορά στις έγκυες, στις έρευνες για το εμβόλιο δεν συμμετείχαν έγκυες, αλλά μετά έγινε γνωστό ότι ήταν έγκυες και δεν υπέστησαν καμία επιπλοκή. Η τεχνολογία mRΝΑ στην οποία έχουν βασιστεί τα εμβόλια δεν έχει επίδραση στο έμβρυο, ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα για το θηλασμό.