Περίτας: Πρωτοβουλία για την υιοθεσία σκύλων μέσω διαδικτύου, από τον Δήμο Βέροιας (Video)

Μία νέα και πολύ σημαντική διαδικτυακή υπηρεσία που αφορά αποκλειστικά στην υιοθεσία αδέσποτων σκύλων συντροφιάς εγκαινίασε η Αντιδημαρχία Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Ψηφιακής Πολιτικής & Καινοτομίας του Δήμου Βέροιας, για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο του πληθυσμού τους στην περιοχή, για την ευζωία, την καλύτερη φροντίδα του καλύτερου φίλου του ανθρώπου.

Ο μη…περιττός «Περίτας»! - Εφημερίδα Ημερήσια Ημαθίας

Ο «Περίτας» είναι η νέα ιστοσελίδα και πήρε το όνομά της από το αγαπημένο και πιστό σκυλί του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο οποίος λέγεται πως ήταν και ο πρώτος ηγέτης στην ιστορία, που θέσπισε ειδικό νόμο για την προστασία των ζώων.

Ο Περίτας το αγαπημένο σκυλί του Μεγάλου Αλεξάνδρου, συνόδευε τον στρατηλάτη, κατά τη διάρκεια της μεγάλης στρατιωτικής του εκστρατείας στην Ασία. Το όνομα Περίτας φαίνεται να προέρχεται από την μακεδονική λέξη για τον Ιανουάριο.

Κατ΄’ άλλους το όνομα το έδωσε ο Αλέξανδρος από την λέξη περιττός, που σήμαινε  εξαιρετικός. Αλλά στα αρχαία κείμενα του Πλουτάρχου αναγράφεται με ένα ταφ, επομένως αυτή η εκδοχή, είναι η λιγότερο πιθανή. (Πλούταρχος, Βίοι παράλληλοι, Αλέξανδρος 61).

Ο Περίτας ήταν αυτός που δάγκωσε έναν ελέφαντα στο πεδίο της μάχης,πολεμώντας εναντίον του Δαρείου Γ’, όταν ο Αλέξανδρος είχε βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση κάποια στιγμή στην μάχη. Εκεί ήταν που μάλλον σκοτώθηκε και το θρυλικό σκυλί του, που πλέον θεωρείται ένα από τα δέκα σκυλιά που άφησαν ανεξίτηλο το αποτύπωμα τους στην ιστορία.

Περίτας: Το αγαπημένο σκυλί του Μεγάλου Αλεξάνδρου.. | iEllada.gr

Τα σκυλιά όλων μας, αφήνουν ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους, στις ζωές μας και η πρωτοβουλία του Δήμου Βέροιας, υπόσχεται να δώσει την ευκαιρία σε κάθε ενδιαφερόμενο, να το διαπιστώσει.

Με την εθελοντική συμμετοχή του σπουδαίου Βεροιώτη ηθοποιού, Γιώργου Καραμίχου, δημιουργήθηκε προωθητικό video, της νέας ιστοσελίδας αναρτημένο στο επίσημο κανάλι του Δήμου Βέροιας στο YouTube:

Δείτε το:


Η υπηρεσία προσφέρει τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να υιοθετήσουν κάποιο από τα σκυλάκια που φιλοξενούνται προσωρινά στο Δημοτικό Κυνοκομείο, με στόχο να μειωθεί σταδιακά ο πληθυσμός των αδέσποτων ζώων στους δρόμους της πόλης και παράλληλα να προσφέρει καλύτερες προοπτικές διαβίωσης στα αδέσποτα ζώα συντροφιάς μέσα από την ασφάλεια της μόνιμης στέγης.

Μέσα από τον ιστότοπο https://peritas.veria.gr δίνεται η δυνατότητα σε κάποιον να γίνει ανάδοχος για να υιοθετήσει μόνιμα ένα σκύλο, εθελοντής για να φροντίζει ένα συγκεκριμένο ζώο ή χορηγός, να διαθέτει δηλαδή τροφή και φάρμακα για την άμεση φροντίδα των αδέσποτων ζώων της πόλης.

Περίτας»: Η νέα ιστοσελίδα του Δήμου Βέροιας για την υιοθεσία αδέσποτων σκύλων | ΚΕΔΕ

Σημειώνεται ότι η ιστοσελίδα σχεδιάστηκε από υπάλληλο του Δήμου Βέροιας στο Τμήμα Πληροφορικής (Αντιδημαρχία Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Ψηφιακής Πολιτικής & Καινοτομίας) ενώ στο κείμενο με τίτλο «Αναδρομή στην ιστορία» που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα, και επιμελήθηκε η συγγραφέας, κα. Όλγα Κουτμηρίδου – Μεταξά, υπάρχουν αναφορές για την ιστορία του περίφημου «Περίτα» αλλά και για τη σημασία της υιοθεσίας ενός αδέσποτου ζώου.