Ανυποχώρητος ο κορωνοϊός στην Αττική: Σκληρό lockdown σε 7 «κόκκινες» περιοχές - Τι ισχύει

Η επιδημιολογική εικόνα της Αττικής, εξακολουθεί να προβληματίζει επιστήμονες και κυβέρνηση, καθώς ο κορωνοϊός δεν δείχνει δυστυχώς ακόμα να υποχωρεί.

Αν και στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας παρουσιάζεται βελτιωμένη η κατάσταση, το Λεκανοπέδιο συνεχίζει να φέρει μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, καθώς χθες από τα 866 κρούσματα, περίπου το 1/3 (364) αφορούσαν την Αττική.

Λόγω της χαλαρότητας στην περίοδο των γιορτών, η αύξηση αυτή ήταν μεν αναμενόμενη, αλλά παρά το lockdown, οι αριθμοί εξακολουθούν να είναι υψηλοί στην περιοχή.

Το θετικό στοιχείο από τα χθεσινά δεδομένα του ΕΟΔΥ είναι πως τα 866 κρούσματα προκύπτουν από μεγάλο αριθμό τεστ (περίπου 40.000), ενώ αυτό που, αντιθέτως, προκαλεί ανησυχία είναι το ότι εντοπίστηκαν κρούσματα σε 48 Περιφερειακές Ενότητες, από τις οποίες οι 22 είχαν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων, με τη χώρα να συμπληρώνει δυόμισι μήνες lockdown.

Εκτός από την Αττική και κυρίως τη Δυτική Αττική, όπου παραμένει σε ισχύ το αυστηρό lockdown, άλλες επτά περιοχές βρίσκονται στο «κόκκινο». Σε αυτές είναι από χθες και η Λέσβος, η οποία μπήκε σε καθεστώς αυστηρού lockdown λόγω διασποράς του κορωνοϊού.

Η Λέσβος, μαζί με τη Βοιωτία, τη Δυτική Αττική (Ελευσίνα, Ασπρόπυργος), την Κοζάνη (Δήμος Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου), τη Ροδόπη (τοπικές κοινότητες Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου και Ήπιου του Δήμου Αρριαννών) και το νησί της Καλύμνου είναι σε καθεστώς σκληρού lockdown, ενώ σε καραντίνα θα είναι ως την Παρασκευή και η τοπική κοινότητα Παλαίκαστρου του δήμου Σητείας.

Ποια μέτρα ισχύουν στις «κόκκινες» περιοχές

  • Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.
  • Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
  • Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών.
  • Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου κ.λπ.).

Προβλέπεται επίσης:

  1. Η λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
  2. Η λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
  3. Η επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων των περιοχών.