Ελλάς-Γαλλία, συμμαχία: Προσφορά ύψους 5 δισ. για αγορά τεσσάρων φρεγατών Belharra

Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Γάλλοι «επιστρέφουν» με νέα προσφορά για τις φρεγάτες Belharra, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και μάλιστα την ώρα που η Βουλή των Ελλήνων, ετοιμάζεται να κυρώσει τη σύμβαση απόκτησης από την Ελλάδα 18 γαλλικών μαχητικών Rafale γενιάς 4++.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η κατασκευάστρια εταιρεία Naval Group προτίθεται να προτείνει στην Αθήνα την κατασκευή τεσσάρων φρεγατών τύπου Belharra πολλαπλών ρόλων, με την προοπτική ναυπήγησης των δύο ή των τριών στα ελληνικά ναυπηγεία.

Συσχέτιση της αγοράς με τα ναυπηγεία

Το κόστος της πρότασης εκτιμάται, πως θα φθάσει τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ καθώς εκτός από τα πλοία, θα περιλαμβάνει και εξοπλισμό -μεταξύ του οποίου και τα βλήματα scalp naval– και τεχνική υποστήριξη, καθώς και το προηγμένο σύστημα διαχείρισης μάχης.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να συσχετίσει τα προγράμματα ναυπήγησης νέων φρεγατών και του εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ με την επανεκκίνηση της εγχώριας ναυπηγικής βιομηχανίας.

Όλες οι προτάσεις στο τραπέζι

Παράλληλα, εξετάζεται η απόκτηση δύο φρεγατών La Fayette, οι οποίες με τον κατάλληλο εκσυγχρονισμό θα μπορούσαν να διατεθούν σχετικά σύντομα στο Πολεμικό Ναυτικό μέχρι τη ναυπήγηση των Belharra, που θα διαρκέσει τουλάχιστον 4 χρόνια.

Σημειώνεται, πάντως, ότι εκτός της γαλλικής πρότασης υπάρχουν οι επιλογές των αμερικανικών, των ολλανδικών και των βρετανικών φρεγατών.

Μάλιστα, μετά την ανάληψη των καθηκόντων στο Λευκό Οίκο από τον νέο Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, το Ναυτικό αναμένεται να αποστείλει στις ΗΠΑ το επίσημο αίτημα (RFI) για την αμερικανική προσφορά της φρεγάτας MMCS.

 

Με πληροφορίες από το onalert.gr