Πώς κλείνεται το ραντεβού για τον εμβολιασμό

Άνοιξε η πλατφόρμα emvolio.gov.gr για τα ραντεβού, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ενώ τα μηνύματα ραντεβού μέσω της άυλης συνταγογράφησης έχουν ξεκινήσει να αποστέλλονται στους παραλήπτες.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης στην σημερινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ εξήγησε τους τρεις τρόπους με τους οποίους κάποιος μπορεί να κλείσει ραντεβού για εμβόλιο είτε σε φαρμακείο, είτε σε ΚΕΠ, είτε μέσω της άυλης συνταγογράφησης.

Ο τέταρτος τρόπος γίνεται με τους κωδικούς του taxisnet, ενώ σημείωσε ότι μπορούμε να αλλάξουμε το ραντεβού που έχουμε ήδη κλείσει, μέχρι 72 ώρες μετά και τόνισε ότι ο σχεδιασμός είναι μια απαιτητική διαδικασία, στην οποία θα υπάρχουν και αστοχίες.

Ο γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει 26.090.000 δόσεις εμβολίου, που αντιστοιχεί στο 2,36% των δόσεων των εμβολίων στην Ευρώπη.

Όπως είπε, μέχρι το τέλος Μαρτίου θα μας παραδοθούν από την Pfizer 1.348.425 δόσεις.

Μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί το 0,46% του ελληνικού πληθυσμού ενώ όπως είπε, η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει εμβόλια για 15 εκατομμύρια πολίτες.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε λέγοντας ότι μέλημα είναι να μεταφέρουν τα εμβόλια σε όλα τα σημεία, ακόμα και σε νησίδες με πολύ λίγους κατοίκους.

Ο ίδιος έκανε αναφορά στην πλατφόρμα εμβολιασμών, με την οποία οι πολίτες μπορούν να κλείνουν ραντεβού για το εμβόλιο.

Πώς κλείνεται το ραντεβού για τον εμβολιασμό

  • Όσοι είναι ήδη γραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν sms στο κινητό τους με την προτεινόμενη ημερομηνία, ώρα & το σημείο εμβολιασμού.
  • Όσοι δεν είναι γραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση μπορούν να απευθυνθούν είτε στο φαρμακείο της γειτονιάς, είτε στο πλησιέστερο ΚΕΠ
  • Επίσης στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα ραντεβού που φιλοξενείται στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr.

Πώς θα ελέγχει ο πολίτης εάν είναι στις ομάδες προτεραιότητας

Ο πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους:

  • Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή.
  • Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5-ψήφιοκωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

Προγραμματισμός Ραντεβού

  • Εάν είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση θα λαμβάνει αυτόματα μήνυμα και το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να επιβεβαιώσει το ραντεβού:
  • Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα emvolio.gov.gr.
  • Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης 13034.
  • Για τους πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία.
  • Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.
  • Τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο το οποίο θα χρησιμοποιηθεί.