Πρώτο κουδούνι και πάλι μετά από αρκετό διάστημα για τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία της χώρας, με τους μικρούς μαθητές να παίρνουν και πάλι τις θέσεις τους στις σχολικές αίθουσες.
Με εξαίρεση τις δομές της Ειδικής Αγωγής, που δεν έχουν διακόψει τη δια ζώσης λειτουργία τους φέτος, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γενικής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης επιστρέφουν στα θρανία τους μετά από μία δίμηνη διακοπή, η οποία «υπαγορεύθηκε» από τα επιδημιολογικά δεδομένα που παρουσιάστηκαν στην επικράτεια από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν το δεύτερο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ξεκίνησε να πλήττει την Ελλάδα.
Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι λογικό, η επιστροφή των παιδιών στο σχολείο να συνοδεύεται από τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον νέο κορωνοϊό. Αυτά είναι, εν πολλοίς, τα μέτρα εκείνα που ίσχυσαν και όταν άνοιξαν τα σχολεία τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Έτσι, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους, ενώ θα πρέπει τα σχολεία να είναι «εξοπλισμένα» με αντισηπτικά. Ειδικά μέτρα ισχύουν για τα κυλικεία, σχετικά με τη λειτουργία τους και τα προϊόντα που μπορούν να παρέχουν προς πώληση. Ακόμη, προβλέπεται ο σχολαστικός καθαρισμός και αερισμός των σχολικών αιθουσών. Σχολαστικοί καθαρισμοί σε αίθουσες και εξοπλισμό προβλέπονται ειδικότερα για τα εργαστήρια πληροφορικής και για τα μουσικά όργανα.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, από σήμερα ο ΕΟΔΥ θα πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σχολεία.
Σε συνδυασμό και με την εθελοντική εξέταση εκπαιδευτικών (μέσω της πλατφόρμας https://edu.testing.gov.gr) που είναι προληπτικής φύσεως, οι αρμόδιες αρχές στοχεύουν στο να έχουν μία εικόνα για τα επιδημιολογικά δεδομένα που προκύπτουν από τη δια ζώσης λειτουργία των σχολείων.
Οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να υποβάλλονται σε rapid tests σε 386 σημεία σε όλη τη χώρα.
Διαφορετικές ώρες προσέλευσης και καλός αερισμός των αιθουσών
Επιπλέον μέτρα πρόληψης αυτή τη φορά αφορούν την αποφυγή συγχρωτισμού κατά την έλευση και αποχώρηση των μαθητών και των μαθητριών από τα σχολεία.
Ειδικότερα, προβλέπεται διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών).
Ακόμη, όσα σχολεία διαθέτουν περισσότερες της μίας εισόδου καλούνται να τις χρησιμοποιούν.
Αναλυτικές οδηγίες έχουν αποσταλεί στα σχολεία για τον επαρκή αερισμό των αιθουσών. Οι αίθουσες θα πρέπει να αερίζονται 15 λεπτά πριν από την έναρξη των μαθημάτων, κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων και των σχολικών γευμάτων αλλά και μετά την αποχώρηση των μαθητών από τα σχολεία.
Προτείνεται επίσης το άνοιγμα των παραθύρων (σ.σ.: η ανάκλιση δεν θεωρείται επαρκής τρόπος αερισμού του χώρου) για τουλάχιστον 5 λεπτά ανά 20λεπτο, ενώ υπογραμμίζεται ότι όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά θερμοκρασίας του εσωτερικού και του εξωτερικού χώρου τόσο πιο γρήγορα επιτυγχάνεται η ανανέωση του αέρα.
Σημειώνεται ότι εφόσον τηρείται το άνοιγμα των παραθύρων ανά 20 λεπτά, η διάρκεια των 5 λεπτών είναι επαρκής.
Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικούς καθ’ όλη τη διάρκεια των μαθημάτων.
Οι γονείς θα μεταφέρουν τα παιδιά τους στο σχολείο έχοντας ειδική βεβαίωση που τους παρέχεται από το σχολείο κι έχοντας στείλει μήνυμα με κωδικό 4 στο 13033.
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως συνοδευόμενη από την υφυπουργό Ζέττα Μακρή και την Γενική Γραμματέα Αναστασία Γκίκα θα επισκεφθούν το πρωί Δημοτικά σχολεία στις περιοχές της Μεταμόρφωσης και της Νέας Χαλκηδόνας.
Στα σχολεία που επισκέφθηκε η υπουργός Παιδείας, είχε την ευκαιρία, να συνομιλήσει με μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενώ στη συνέχεια προέβη σε δηλώσεις, για την επανεκκίνηση των πρώτων εκπαιδευτικών βαθμίδων της παιδείας.
Ολόκληρη η δήλωση της Νίκης Κεραμέως:
«Πρώτη ημέρα σήμερα επαναλειτουργίας νηπιαγωγείων και δημοτικών. Η χαρά των παιδιών είναι πολύ μεγάλη και η δική μας επίσης. Ακολουθώντας πάντοτε τις εισηγήσεις των ειδικών, με πρόσθετα μέτρα προστασίας και πρόληψης, ξεκινούν εκ νέου τα σχολεία μας. Τα παιδιά βρέθηκαν στις τάξεις, βρέθηκαν με τους συμμαθητές τους, βρέθηκαν με τους δασκάλους τους.
Και θα ήθελα πραγματικά να ευχαριστήσω πάρα πολύ όλους τους εκπαιδευτικούς, τα στελέχη εκπαίδευσης, τους μαθητές, τους γονείς. Πρώτα από όλα για τις πάρα πολύ μεγάλες προσπάθειες που κατέβαλαν όλο αυτό το διάστημα που τα σχολεία μας ήταν κλειστά. Κι επίσης για την εξαιρετική προσαρμοστικότητά τους στα νέα μέτρα.
Όπως ξέρετε, έχουν ήδη προστεθεί νέα μέτρα προστασίας και πρόληψης, δωρεάν τεστ για τους εκπαιδευτικούς μας, η κλιμακούμενη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης για τα παιδιά, περισσότεροι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα σχολεία, κ.α. Πρόσθετα μέτρα, επιπλέον αυτών που ήδη ισχύουν, για την καθολική χρήση της μάσκας, διαφορετικά διαλείμματα κ.ο.κ.
Είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε τη δημόσια και την ατομική υγεία, αλλά και την όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτη της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Σημαντικός αρωγός σε όλη αυτήν την προσπάθεια και η τοπική αυτοδιοίκηση, την οποία ευχαριστούμε θερμά για την τήρηση των μέτρων και τη σημαντική συμβολή τους στην τήρηση των μέτρων.
Να ευχηθούμε αυτή η χρονιά να κυλήσει όσο πιο ομαλά γίνεται και είμαστε πλάι στους εκπαιδευτικούς μας, στα στελέχη εκπαίδευσης, στους μαθητές, στους γονείς, σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, προκειμένου να διασφαλίσουμε και την υγεία, αλλά και την εκπαίδευση».
Η Νίκη Κεραμέως τόνισε επίσης πως τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία, είπε πως τα παιδιά βρήκαν ξανά τον φυσικό τους χώρο και συμπλήρωσε πως συζητείται με την επιτροπή των ειδικών η επαναλειτουργία των δομών εκπαίδευσης. «Κάνουμε προσεκτικά βήματα, ακολουθώντας τις εισηγήσεις των ειδικών και παρακολουθώντας πολύ στενά την εξέλιξη της πανδημίας», δήλωσε η Υπουργός Παιδείας.
Τι θα γίνει με Γυμνάσια και Λύκεια
Το επόμενο βήμα, βέβαια, που προϋποθέτει το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων έχει αποδειχθεί πολύ πιο δύσκολο, με παραμέτρους που δυσκολεύουν τόσο τους ειδικούς όσο και το υπουργείο Παιδείας, το οποίο υπογραμμίζει ότι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η Γ’ Λυκείου, οι μαθητές της οποίας θα εξεταστούν στις Πανελλαδικές το ερχόμενο καλοκαίρι.
Όλα τα σενάρια και οι εναλλακτικοί σχεδιασμοί βρίσκονται στο τραπέζι ειδικών και πολιτικής ηγεσίας, με τις συζητήσεις να ξεκινούν από αυτή την εβδομάδα, χωρίς να είναι γνωστό ακόμα αν τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα έχουν στη διάθεσή τους οι λοιμωξιολόγοι είναι αρκετά, ώστε να προχωρήσουν στη λήψη απόφασης τις επόμενες μέρες.