Τα καλά νέα της ημέρας για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα-Κάτω από 4% το ποσοστό θετικότητας

Βελτιωμένη εμφανίζεται η εικόνα της πανδημίας στη χώρας μας στον ανανεωμένο χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC), που καταγράφει την επιδημιολογική εικόνα του κορωνοϊού.

Το ECDC ανανεώνει τα δεδομένα του κορωνοϊού για όλη την Ευρώπη, όσον αφορά τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τον αριθμό τεστ που πραγματοποιούνται ανά χώρα, αλλά και το ποσοστό θετικότητας που προκύπτει από αυτά.

Από την αρχή της πανδημίας η χώρα μας εμφανίζει καλύτερη εικόνα σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και κατά το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού.

Καλύτερη η εικόνα του κορωνοϊού στην Ελλάδα

Στον χάρτη, στον οποίο που παρουσιάζονται συνδυαστικά τα παραπάνω δεδομένα από την πανδημία του κορωνοϊού τις τελευταίες δύο εβδομάδες και ο οποίος ανανεώθηκε σήμερα, η χώρα μας εμφανίζει καλύτερη εικόνα σε σχέση με το σύνολο των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών.

Συγκεκριμένα, οι μόνες περιοχές που αποτυπώνονται με «πράσινο» (δηλαδή, ποσοστό θετικότητας μικρότερο του 4% και αριθμός νέων κρουσμάτων μικρότερος των 25 ανά 100.000 πληθυσμού) βρίσκονται στην Ελλάδα (Κρήτη, νησιά Ιονίου, Δωδεκάνησα και Ήπειρος) και στη Νορβηγία.

Σχεδόν στο σύνολό της η χώρα μας είναι «πορτοκαλί», γεγονός που υποδηλώνει ότι ο βαθμός θετικότητας υπερβαίνει κατά τι το 4%, με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού να μην υπερβαίνει (με εξαίρεση τη Ροδόπη, τη Θράκη και τη Δυτική Μακεδονία) τα 150. Xρωματισμένη «πορτοκαλί» ανά την Ευρώπη είναι παράλληλα η Φινλανδία, μεγάλο μέρος της Νορβηγίας και η Κορσική.

Στο «κόκκινο» το σύνολο της Ευρώπης

Όλη η υπόλοιπη Ευρώπη βρίσκεται στο «κόκκινο», δηλαδή καταγράφονται πάνω από 150 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Σημειώνεται ότι το ECDC δεν συλλέγει στοιχεία για τη Βρετανία, την Ελβετία, τις βαλκανικές χώρες (εκτός εκείνων που είναι μέλη της ΕΕ), την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.

Κάτω από 4% το ποσοστό θετικότητας στον κορωνοϊό στην Ελλάδα

Ακόμη πιο θετική εμφανίζεται η εικόνα της χώρας μας αναφορικά με το ποσοστό θετικότητας τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Σύμφωνα με τον χάρτη του ECDC, το ποσοστό θετικότητας στον κορωνοϊό είναι μικρότερο του 4%.

Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό αυτό είχε επισημάνει ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, λίγες ημέρες πριν η χώρα μπει σε lockdown τον Οκτώβριο, ως δείκτη για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Πριν από έναν μήνα ακριβώς το ποσοστό θετικότητας υπολογιζόταν σε 7%.