Μην εκπλαγείτε με τυχόν ξαφνική επιβολή νέων μέτρων - Τι αποκάλυψε ο Γεραπετρίτης

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα, και μάλιστα αιφνιδιαστικά, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, επισημαίνοντας πως το φαινόμενο της πανδημίας είναι δυναμικό και εξελίσσεται ανησυχητικά.

«Δεν μπορείς να αποκλείσεις οποιοδήποτε μέτρο. Αν χρειαστεί να προχωρήσουμε εκ νέου σε απαγόρευση των δραστηριοτήτων θα το πράξουμε εάν είναι αναγκαίο» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.

«Είμαστε στην ίδια πλευρά με την εκκλησία»

«Η κυβέρνηση θα κάνει εκείνο που πρέπει για να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία και η Εκκλησία θα πρέπει να διατηρήσει την καλή παράσταση που έχει απέναντι στο ποίμνιο», επισήμανε ακόμα ο κ. Γεραπετρίτης την επομένη των Θεοφανείων.

Όπως υπογράμμισε, είμαστε στην ίδια πλευρά, όλοι μαζί πρέπει να ξεπεράσουμε την κρίση.

Ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε πως ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχιεπίσκοπο υπάρχει σχέση αμοιβαίου σεβασμού και αλληλοκατανόησης και έχουν διαρκή επικοινωνία.

Ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχιεπίσκοπο υπάρχει σχέση αμοιβαίου σεβασμού και αλληλοκατανόησης και έχουν διαρκή επικοινωνία, ανέφερε ακόμη ενώ επανέλαβε πως αναφορικά με τις αποφάσεις για τους ναούς κατά τη γιορτή των Φώτων, πως η Εκκλησία ήταν ενήμερη.

Οι ρόλοι κράτους και εκκλησίας είναι διακριτοί, συνέχισε, ενώ χαρακτήρισε παράδοξες ή αστείες τις αναφορές ότι ο πρωθυπουργός λαμβάνει αποφάσεις βασιζόμενος μόνο στις εισηγήσεις συνεργατών του.

Ερωτηθείς ειδικά για το ρόλο που ο ίδιος έπαιξε, ο Γ. Γεραπετρίτης γνωστοποίησε ότι υπάρχει πάρα πολύ στενή συνεργασία με το γραφείο του αρχιεπισκόπου και τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, επίσης ότι «χάρη στη δική μας παρέμβαση επιλύθηκαν πολλά και σημαντικά ζητήματα μεταξύ κράτους και εκκλησίας».

Αναφορικά με την απόφαση της κυβέρνησης να μείνουν κλειστοί για τους πιστούς οι ναοί την ημέρα των Θεοφανείων, και την απόκλιση – όπως είπε – από την πλευρά της Εκκλησίας, τόνισε ότι υπήρξε ενημέρωση της Εκκλησίας και για αυτό το λόγο είχε επιτρέψει την ατομική προσευχή.

«Η Επιτροπή έκρινε ότι δεν πρέπει να ανοίξουν όλα τα σχολεία»

Σχετικά με τα σχολεία, ο υπουργός εξήγησε ότι η κυβέρνηση ήθελε να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης, ωστόσο η Επιτροπή έκρινε ότι δε βρισκόμαστε σε αυτό το στάδιο και προτείνει τη λογική του σταδιακού ανοίγματος, ώστε να αξιολογούνται τα δεδομένα.

Για το λιανικό εμπόριο σχολίασε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσει με τον τρόπο της παράδοσης έκτος, από την ερχόμενη Δεύτερα, ωστόσο αυτό θα το κρίνει η επιτροπή που συνεδριάζει τις επόμενες ώρες.

Σχετικά με τις αγορές, με ραντεβού στα καταστήματα, ο κ. Γεραπετρίτης διευκρίνισε πως «δεν είμαστε σε αυτή τη φάση ακόμα, πρέπει να δούμε πώς θα πάνε τα σχολεία».

«Τσουνάμι μεταρρυθμίσεων», με το που ανοίγει η Βουλή

Ειδικότερα, από τις 11 Ιανουαρίου που ξεκινά η λειτουργία της Βουλής «ξεκινά ένα τσουνάμι μεταρρυθμίσεων», ανέφερε ο Γ. Γεραπετρίτης, σε θέματα που έχουν να κάνουν με τον εκσυγχρονισμό του ΑΣΕΠ, με τα εξοπλιστικά, με την επιτάχυνση στις δημόσιες συμβάσεις, το μεγάλο εργασιακό νομοσχέδιο «έτσι ώστε να φύγουμε από παρωχημένες διατάξεις», όπως παρατήρησε.

Ενώ αναφερόμενος στις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου για τα νομοθετήματα και τις δράσεις ανά Υπουργείο, υπογράμμισε πως «για πρώτη φορά στην Ελλάδα υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός» καθώς και «τέτοιο πλαίσιο δημοκρατικής λογοδοσίας».

Απαντώντας στα ερωτήματα για τον ανασχηματισμό επέμεινε πως «αναδεικνύει ότι έχουμε πετυχημένη κυβέρνηση αφού δεν υπάρχουν τεκτονικές αλλαγές». Ενώ στην κριτική ειδικότερα για πολυπληθές υπουργικό σχήμα αντέτεινε πως «σημασία έχει το ‘βαρύ όχημα’ να τρέχει με την αναγκαία ταχύτητα και να είναι ασφαλές, και όχι αν έχει 5 ή 7 άτομα».

Σύμφωνα δε με την προσέγγιση του υπουργού Επικρατείας το σχήμα είναι λειτουργικό και όχι βαρύ.

Το ζήτημα της έλλειψης σε σύριγγες και αναλώσιμα για την Υγεία

Σε σχέση με όσα ακούγονται για έλλειψη στις σύριγγες, απάντησε πως δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα, άλλωστε θα γίνει μια πολύ μεγάλη προμήθεια ανεφοδιασμού.

Στο θέμα τέλος που κυριαρχεί τη διεθνή επικαιρότητα, τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, ο υπουργός Επικρατείας δεν έκρυψε τον προβληματισμό του πολλώ μάλλον καθώς όπως είπε, «οι ΗΠΑ δεν είναι μια απλή χώρα, είναι η μήτρα της σύγχρονης δημοκρατίας».