Θεοφάνεια με διακριτική παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. - Πληροφορίες για Θεία Μετάληψη κόντρα στα μέτρα, σε κάποιους ναούς

Ανοιχτές, αλλά με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, και με διακριτική την παρουσία της  ΕΛ.ΑΣ., έξω από τους ναούς, σήμερα οι εκκλησίες για τα Θεοφάνεια. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν πάντως οι πληροφορίες, πως σε κάποιους ναούς όσοι πιστοί ήθελαν έλαβαν τη Θεία Μετάληψη, παρά την πρόβλεψη να μην δίδεται προς το παρόν, στο πλαίσιο των μέτρων ανάσχεσης της πανδημίας του, νέου κορωνοϊού, το 2ο κύμα της οποίας χτυπάει με σφοδρότητα τη χώρα.

Τις εν λόγω πληροφορίες, επιβεβαίωσε ο ΣΚΑΪ, καταγράφοντας τέτοιες εικόνες σήμερα, από την Μητρόπολη Πειραιώς.

Μετά την συνάντηση που είχαν χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, έπεσαν θυμίζουμε, οι τόνοι μεταξύ των δύο πλευρών, με τον αρχιεπίσκοπο να στέλνει εγκύκλιο χθες αργά το απόγευμα, τονίζοντας στους μητροπολίτες της χώρας, πως θα πρέπει να τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα στην προσπάθεια να περιοριστεί η πανδημία και πως δεν θα πραγματοποιηθεί ο αγιασμός των υδάτων εκτός των ναών, προς αποφυγή συνωστισμού.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ιερώνυμος ζήτησε «την αυστηρή και απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων ως προς τη λειτουργία των Ιερών Ναών με την παρουσία καθορισμένου αριθμού πιστών κατά την Εορτή των Θεοφανείων».

Έτσι, οι εκκλησίες θα λειτουργήσουν κανονικά σήμερα, όπως προέβλεπε η ΚΥΑ πριν τις γιορτές, με το «αντάρτικο» της Εκκλησίας να λαμβάνει τέλος μετά τις συζητήσεις που είχαν ο πρωθυπουργός με τον Αρχιεπίσκοπο.

Δεν θα γίνουν βουτιές για τον σταυρό -Τα μέτρα για τις εκκλησίες

Όπως έχει γίνει γνωστό, παραμένει η απαγόρευση της ρίψης του σταυρού στην θάλασσα, καθώς η κυβέρνηση έχει τονίσει πως δεν μπορεί να επιτραπούν φαινόμενα συνωστισμού που συνηθίζονται την συγκεκριμένη ημέρα.

Αναλυτικά τα μέτρα που ισχύουν για τις εκκλησίες σήμερα, ανήμερα των Θεοφανείων, όπως τα αναφέρει και στην εγκύκλιό της η Ιερά Σύνοδος, είναι τα εξής:

  • Δεν θα γίνει λιτανεία και αγιασμός σε εξωτερικό χώρο
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας εντός των ναών
  • Ενας πιστός ανά 15 τ.μ. με αποστάσεις των 2 μέτρων μεταξύ των παρευρισκομένων
  • Μέγιστος αριθμός πιστών σε εκκλησίες τα 25 άτομα
  • Μέγιστος αριθμός πιστών σε μητροπολιτικούς ναούς τα 50 άτομα

Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έδωσε ρητές εντολές στους εφημέριους των ναών της Αρχιεπισκοπής να τελειώσει η Θεία Λειτουργία των Θεοφανείων μέχρι τις 8:30 το πρωί και να γίνει μόνο μια Λειτουργία.

Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου

«Ο Μακαριώτατος Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, απέστειλε σήμερα το απόγευμα Συνοδική Επιστολή προς τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, από τους οποίους ζητά, σύμφωνα με τις σχετικές από 15.12.2020 και 4.1.2021 Αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, την αυστηρή και απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών με την παρουσία καθορισμένου αριθμού πιστών κατά την αυριανή Εορτή των Θεοφανείων.

Όπως έχει αποφασίσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, κατά την Εορτή των Θεοφανείων ο Μέγας Αγιασμός με τον καθαγιασμό των υδάτων θα τελεσθεί εντός των Ιερών Ναών και δεν θα πραγματοποιηθούν Λιτανείες, πομπές ή και τελετές ευλογίας των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους.

Η Εκκλησία της Ελλάδος, έχοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης έναντι του Θεού και των ανθρώπων, όπως έπραξε από την αρχή της πανδημίας συμπορεύεται με την Πολιτεία στον αγώνα για την προστασία της δημόσιας υγείας, δίνει το θετικό παράδειγμα τήρησης των υγειονομικών μέτρων και παραμένει αρωγός στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η Ελληνική Πολιτεία ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την πανδημία στην ζωή των ανθρώπων του Τόπου μας.

Είναι απαραίτητη, όσο ποτέ άλλοτε, ιδίως σ’ αυτές τις κρίσιμες για την Πατρίδα μας στιγμές, η διαρκής, ανοικτή και ειλικρινής συνεργασία και επικοινωνία Εκκλησίας και Πολιτείας και μάλιστα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Η επικοινωνία Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου μόνο καλούς καρπούς για το Έθνος μπορεί να φέρει».

Διακριτική παρουσία της ΕΛ.ΑΣ τα Θεοφάνεια έξω από ναούς

Όσον αφορά στην τήρηση των μέτρων, η ΕΛ.ΑΣ. θα έχει διακριτική παρουσία. Θα υπάρχει ήπια αστυνόμευση έξω από ναούς, ενώ θα ακούγονται ηχητικά μηνύματα για την αποφυγή συνωστισμού, όπως τόνισαν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο πηγές του αρχηγείου της Αστυνομίας.

Οπως τονίζουν, δεν θέλουν λόγω της ημέρας, να υπάρξουν αντιπαραθέσεις με τους πολίτες αλλά περιμένουν από όλους να τηρηθούν τα μέτρα για την αποφυγή φαινομένων συνωστισμού. Μάλιστα, η ΕΛ.ΑΣ. θα είναι σε επαφή με τους ιεράρχες προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα τηρούνται από όλες τις πλευρές τα προβλεπόμενα μέτρα.

Όλα τα μέτρα που ισχύουν σήμερα

Σημειώνεται ότι ο εορτασμός των Θεοφανείων θα είναι πιο περιορισμένος σε σχέση με τον εορτασμό τω Χριστουγέννων λόγω των αυξημένων περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν με απόφαση της κυβέρνησης ώστε να μειωθεί η διασπορά του κορωνοϊού και να ανοίξουν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία στις 11 Ιανουαρίου.

Έτσι, οι μετακινήσεις των πολιτών θα είναι πιο περιορισμένες σε αντίθεση με τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, καθώς σήμερα δεν προβλέπεται η μετακίνηση για οικογενειακές συναθροίσεις κάνοντας χρήση του κωδικού 6 στα SMS προς το 13033.

Παράλληλα, μετά την απόφαση για πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα για τη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού, η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 21:00 το βράδυ έως τις 05:00 σε όλη την επικράτεια, ενώ για τις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο», όπως είναι η Δυτική Αττική, η απαγόρευση μετακινήσεων ισχύει από τις 18:00 το απόγευμα. Μόνη εξαίρεση για μετακίνηση στις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας αποτελούν οι εργαζόμενοι και όσοι έχουν ανάγκη ιατρικής βοήθειας.