Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στις Αρχές της χώρας για μια σειρά από περιοχές στις οποίες φαίνεται ότι τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού, αυξάνονται δραματικά, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να ανακτήσει τον έλεγχο της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, ενώ εξελίσσεται το επταήμερο σκληρό lockdown με κλειστό το λιανεμπόριο, απαγόρευση στις νυχτερινές μετακινήσεις και χρήση sms για πολύ συγκεκριμένες και μόνο, δραστηριότητες.
Οι προβλέψεις δείχνουν δυστυχώς πως η κατάσταση θα είναι ακόμη πιο δύσκολη την επόμενη εβδομάδα, καθώς σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νικόλαο Θωμαΐδη, θα δούμε αύξηση στον αριθμό των μολύνσεων. Μέσω της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής του ΣΚΑΪ ανέφερε πως όταν επιστρέψει ο κόσμος στο λεκανοπέδιο της Αττικής και αρχίσει ο συγχρωτισμός, σίγουρα οι προβλέψεις αυτές θα αποτυπωθούν στα λύματα.
Όπως ο ίδιος τόνισε η αύξηση του ιικού φορτίου μπορεί να οφείλεται στον συγχρωτισμό και τη διασπορά σε μια ηλιακή ομάδα που είναι ασυμπτωματικοί, νεαρότερης ηλικίας. «Είναι κάποιες παρατηρήσεις που μας οδηγούν στο να κάνουμε κάποιες υποθέσεις. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί τις επόμενες δύο βδομάδες, διότι αν είναι έτσι, ενδέχεται να έχουμε μεγαλύτερη διάδοση αν δεν τηρηθούν τα μέτρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Όπως ο κ. Θωμαΐδης επισήμανε, το τελευταίο δεκαήμερο κατά μέσο όρο ήταν μειωμένο το ιικο φορτίο στα λύματα και αυτό ήταν απόρροια των προηγούμενων μέτρων και της συμπεριφοράς μας. Ωστόσο, σε αυτό το εορταστικό 10ήμερο των οποίων τα αποτελέσματα ήταν μέχρι και Κυριακή, επισήμανε ότι παρατηρήθηκαν δύο αυξήσεις: μία μετά τα Χριστούγεννα (26-27/12/2020) και το διάστημα 31/12/2020 – 01/01/2021. Η πρώτη αύξηση ήταν σχεδόν διπλασιασμός του ιικού φορτιού και η δεύτερη σχεδόν τριπλασιασμός.
Παράλληλα, εξήγησε πως από τα λύματα γίνεται και εκτίμηση του πληθυσμού ο οποίος υπάρχει στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ. Στο πλαίσιο αυτό, ο μειωμένος πληθυσμός που παρατηρήθηκε, δείχνει ότι υπήρξαν άτομα που έφυγαν από Αττική και ότι η κινητικότητα είχε μειωθεί λόγω διακοπών, γιατί δεν έμπαιναν στο δίκτυο καθημερινά.
Επομένως, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ εκτιμά ότι η αύξηση που παρατηρήθηκε, οφείλεται στην κινητικότητα λόγω ρεβεγιόν από σπίτι σε σπίτι και σε συναθροίσεις.