Τι απαντά η Μ. Θεοδωρίδου για τη διασωλήνωση του αν. διοικητή του Θριασίου μετά τον εμβολιασμό

Δεν υπάρχει καμία συσχέτιση, πλην της χρονικής, του εμβολίου που έκανε ο αναπληρωτής διοικητής του Θριασίου και της εισαγωγής του στη ΜΕΘ, επεσήμανε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, κλήθηκε να απαντήσει αν έχει σχέση το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού με το γεγονός ότι ο αναπληρωτής διοικητής του Θριασίου τρεις ημέρες μετά εμφάνισε αναπνευστική ανεπάρκεια και διασωληνώθηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

Όπως σημείωσε η Μαρία Θεοδωρίδου, υπάρχει καταρχήν χρονικός συσχετισμός μεταξύ εμβολιασμού και εμφάνισης της οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας, ωστόσο απέρριψε το ενδεχόμενο της συσχέτισης του εμβολίου με την κατάσταση του 54χρονου στελέχους του ΕΣΥ.

«Υπάρχει προφανώς χρονικός συσχετισμός, καθώς εμβολιάστηκε και έπειτα από δύο ημέρες εμφάνισε την αναπνευστική ανεπάρκεια. Ωστόσο, δεν φαίνεται να υπάρχει άλλη συσχέτιση. Το περιστατικό κινητοποίησε την προβλεπόμενη διαδικασία στον ΕΟΦ, δηλαδή συμπληρώθηκε η κίτρινη κάρτα για τις παρενέργειες, όπως γίνεται σε κάθε σημαντικό περιστατικό που χρονικά ακολουθεί τη χορήγηση ενός φαρμάκου ή ενός εμβολίου», υπογράμμισε.

Μ. Θεοδωρίδου: Υπήρχε ένας χρονικός συσχετισμός

«Υπήρχε ένας χρονικός συσχετισμός, δηλαδή ο εμβολιασμός και μετά από 3 ημέρες η εμφάνιση αυτής της οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας, παρότι επιστημονικά δεν μπορούσαμε να βρούμε συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού και της κλινικής εικόνας του ασθενούς στην καταγραφή, στην περίφημη κίτρινη κάρτα που πρέπει όλοι να ξέρουν ότι υπάρχει και οι πολίτες και οι γιατροί, για την αναγραφή οποιουδήποτε σοβαρού συμβάντος συμβαίνει μετά από έναν εμβολιασμό, όπως και μετά από τη λήψη ενός φαρμάκου.

Ο εργαστηριακός, ο παρακλινικός έλεγχος που έχει γίνει αποκλείει τη λοίμωξη από Covid. Έχουν γίνει πάνω από 4 έλεγχοι οι οποίοι ήταν αρνητικοί, επομένως ο ασθενής δεν ήταν σε περίοδο δρομολογημένης λοίμωξης από Covid.

Ο 54χρονος αναπληρωτής διοικητής έπασχε από υποκείμενο νόσημα

Όμως, από το ιστορικό και από την εξέλιξη βρέθηκε ότι ο ασθενής αυτός είχε υποκείμενο πρόβλημα, το οποίο του δημιούργησε αυτή την κατάσταση. Το συμβάν έχει αναφερθεί μέσω της κίτρινης κάρτας στον ΕΟΦ, όπου λειτουργεί η φαρμακοεπαγρύπνηση, ειδική δε Επιτροπή πάντα αξιολογεί ό,τι αποστέλλεται σχετικά μετά από εμβολιασμούς και φάρμακα και ενημερώνει όταν ολοκληρωθεί η διερεύνηση του περιστατικού».

Επισημαίνεται ότι ο 54χρονος εμφάνισε συμπτώματα λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού την προηγούμενη Τετάρτη. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όμως, η κατάστασή του επιδεινώθηκε και ανήμερα την Πρωτοχρονιά κρίθηκε επιβεβλημένη η διασωλήνωσή του, καθώς διαγνώστηκε αναπνευστική ανεπάρκεια λόγω της λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Υγείας διευκρινίζει ότι ο αναπληρωτής διοικητής εμβολιάστηκε και εξετάστηκε το ιστορικό του για αλλεργίες, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, και δεν υπάρχει συσχέτιση του εμβολιασμού με τη λοίμωξη που εμφάνισε.