Εντόπισαν στην Ελλάδα το μεταλλαγμένο στέλεχος κορωνοϊού - Κρούσματα & στην Κύπρο

Το νέο, μεταλλαγμένο, στέλεχος του κορωνοϊού που για πρώτη φορά εντοπίστηκε στην Αγγλία, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεών του, ο ΑΝΤ1, έχει ήδη εντοπιστεί και στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρθηκε, σε τέσσερα από τα κρούσματα που εντοπίστηκαν τελευταία, υπήρχε το εν λόγω μεταλλαγμένο στέλεχος. Αξίζει να σημειωθεί πως, όπως μεταδόθηκε από τον ΑΝΤ1, το μεταλλαγμένο στέλεχος εντοπίστηκε σε δείγματα που δόθηκα, στο Ίδρυμα Ιατροβιοτεχνολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και βρέθηκε σε τέσσερις περιπτώσεις.

Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών - ΔΟΜΕΣ INDEX

Το ρεπορτάζ υποστήριξε πως είναι πολύ πιθανό η ανίχνευση του μεταλλαγμένου στελέχους να οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση για πιο αυστηρό lockdown τις επόμενες ημέρες, έτσι ώστε να σταματήσει τυχόν μεγάλη διασπορά του στη χώρα.

Κορωνοϊός - Σύψας: Μεγάλη ανησυχία για τα κρούσματα σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη - CNN.gr

Και στην Κύπρο εντοπίστηκε το νέο στέλεχος του κορωνοϊού VOC 202012/01

Τον εντοπισμό του νέου στελέχους του κορωνοϊού VOC 202012/01 και στην Κύπρο, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου δειγμάτων ατόμων από το Ηνωμένο Βασίλειο για την ύπαρξη του νέου στελέχους του ιού έγινε γνωστό ότι:

«Ακολουθώντας τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) σχετικά με το νέο στέλεχος του ιού SARS-CoV-2, VOC 202012/01, το οποίο είχε αρχικά ανιχνευθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη συνέχεια σε διάφορα ευρωπαϊκά κράτη, το Υπουργείο Υγείας προχώρησε, μέσω του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, σε εξειδικευμένο έλεγχο δειγμάτων από άτομα που ταξίδεψαν από το Ηνωμένο Βασίλειο και είχαν διαγνωσθεί θετικά στον ιό.

Συγκεκριμένα, απεστάλησαν στο ΙΝΓΚ όλα τα θετικά δείγματα των αφιχθέντων από το Ηνωμένο Βασίλειο από τη μέρα που οι Αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσαν την ύπαρξη του νέου στελέχους στη χώρα τους, δηλαδή στις 20 Δεκεμβρίου 2020, και μέχρι 15 μέρες πριν. Πιο συγκεκριμένα, από τα 19 δείγματα της περιόδου 6-20 Δεκεμβρίου 2020 που εξετάστηκαν, στα 12 εξ αυτών εντοπίστηκε το στέλεχος VOC 202012/01.

The Cyprus Institute of Neurology and Genetics - Τηλεοπτικό πρόγραμμα από το ΡΙΚ 1 «Ταξίδι στο Χρόνο» αφιερωμένο στο ΙΝΓΚ

Σημειώνεται ότι το νέο στέλεχος του ιού έχει συσχετιστεί με υψηλότερο ιικό φορτίο, ταχύτερη διασπορά και υψηλότερη μεταδοτικότητα έως και 70%. Το νέο στέλεχος του ιού θεωρείται ότι πιθανόν να έχει συμβάλει έως έναν βαθμό στην αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη και, κατά συνέπεια, στην αύξηση των νοσηλευόμενων.

Υπενθυμίζεται ότι οι συστάσεις του ECDC επικεντρώνονται, μεταξύ άλλων, στην αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και την εντατικοποίηση του επιδημιολογικού και μοριακού ελέγχου μέσω εργαστηριακών εξετάσεων».