Ανησυχητική η πορεία της πανδημίας σε 13 περιοχές της χώρας μας-Τη Δευτέρα «κλειδώνει» η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων

Προβληματισμό προκαλεί η πορεία της πανδημίας σε αρκετές περιοχές της χώρας μας, με τους ειδικούς να καθιστούν σαφές ότι η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας δεν επιτρέπει ακόμη την άρση των περιοριστικών μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού.

Στην γενικότερη επιφυλακτικότητα των επιστημόνων συντείνει ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στην Αττική (210), αλλά και η τάση σταθεροποίησης στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

«Ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας» τόνισε κατά την τελευταία ενημέρωση του 2020 η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, αναφερόμενη στα 8.500 περίπου ενεργά κρούσματα στη χώρα, με περισσότερα από 2.000 στην Αττική και πάνω από 1.600 στην Θεσσαλονίκη.

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί παράλληλα στην επιτροπή των  ειδικών για την πανδημία του κορωνοϊού η επιδημιολογική εικόνα σε άλλες 11 περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες παραμένουν ακόμη στο «κόκκινο».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, πέραν της Δυτικής Αττικής και της Κοζάνης, περιοχές που παραμένουν σε καθεστώς αυστηρών περιορισμών, μια σειρά από περιφέρειες, δήμους και περιοχές μοιάζουν να παρουσιάζουν ανησυχητικά σημάδια «αντίστασης» του κορωνοϊού.

Πρόκειται για τις εξής 11 περιοχές:

  • Περιφερειακή ενότητα Φλώρινας
  • Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας
  • Δήμος Περιστερίου
  • Δήμος Ιλίου και Αχαρνών
  • Περιοχή Ζεφυρίου του Δήμου Φυλής
  • Κάλυμνος
  • Δήμος Ασπροπύργου
  • Δήμος Ελευσίνας
  • Κοζάνη
  • Δήμος Εορδαίας
  • Δήμος Βοΐου

Επισημαίνεται ότι μόνο χθες, Παρασκευή, το 1/3 των κρουσμάτων κορωνοϊού που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ εντοπίστηκαν στην Αττική. Συγκεκριμένα, από τα 597 νέα κρούσματα τα 210 βρέθηκαν στο λεκανοπέδιο.

Τη Δευτέρα «κλειδώνει» η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων

Οι αποφάσεις για τομείς που αφορούν την κοινωνία και το άνοιγμα δραστηριοτήτων  αναμένεται να ληφθούν τις πρώτες ημέρες του 2021. Η αρχή αναμένεται να γίνει με τα σχολεία, καθώς στις 4 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει εκ νέου η επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Δεδομένου ότι τις προηγούμενες ημέρες, λόγω των γιορτών υπήρξε έντονη κινητικότητα, οι ειδικοί αναμένουν την αποτύπωσή της στα επιδημιολογικά δεδομένα. Έτσι, η τελική απόφαση μετατέθηκε για τη Δευτέρα, προκειμένου να έχουν στα χέρια τους τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα.

Στην ερώτηση που έγινε στον κ. Γώγο για το εάν υπάρχει ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία 8 ή 11 Ιανουαρίου, ο ίδιος επεσήμανε πως εάν συνεχιστεί η βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ίσως και με μια περαιτέρω μείωση, τότε μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία, σημειώνοντας ωστόσο πως το άνοιγμα των σχολείων θα είναι οριζόντιο για όλες τις περιοχές, οπότε και θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν περιοχές όπως η Κοζάνη και η Δυτική Αττική, που έχουν επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο.