Το αποτέλεσμα της πολύμηνης εργασίας και κάποιων προτάσεών της, παρουσιάζει με την έναρξη του 2021, η Επιτροπή «Ελλάδα 2021», στην οποία ανατέθηκε ο ρόλος του συντονιστή των δράσεων και των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση.
Η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» κάλεσε την ελληνική κοινωνία αλλά και τους απανταχού Έλληνες να υποβάλουν προτάσεις δράσεων και εκδηλώσεων, προκειμένου να συμμετέχουν όλες και όλοι στη διαμόρφωση του προγράμματος της επετείου.
Τοπική Αυτοδιοίκηση, φορείς, σύλλογοι, ιδρύματα και ενεργοί πολίτες κατέθεσαν συνολικά 1827 προτάσεις για δράσεις που εκτείνονται σε όλη τη διάρκεια της επετειακής χρονιάς. Μεταξύ αυτών 386 προτάσεις από Δήμους και Περιφέρειες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και 319 προτάσεις από την Ομογένεια και τις επίσημες Ελληνικές Αρχές του Εξωτερικού σε 46 χώρες, σε όλες τις ηπείρους.
Οι προτάσεις αυτές, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, αφορούν σε εκδηλώσεις που αναδεικνύουν την Ελληνική Επανάσταση ως κορυφαίο ιστορικό γεγονός της εποχής της με διεθνή διάσταση, την πορεία των 200 χρόνων του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους και τις μεγάλες προσωπικότητες που σημάδεψαν αυτή τη διαδρομή. Η πλειονότητα, όμως, των δράσεων θα ανοίγουν ένα παράθυρο στο μέλλον, θα αφήνουν μια παρακαταθήκη για το αύριο. Θα είναι δράσεις με αναπτυξιακό περιεχόμενο που θα στοχεύουν να κάνουν καλύτερη τη ζωή των πολιτών και να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες για τις επόμενες γενιές.
Σημειώνεται ότι μέρος των έργων και των προτάσεων της Επιτροπής, παρουσιάζονται, με ευσύνοπτο τρόπο, από την πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, σε Videio που έδωσε στη δημοσιότητα, την πρώτη ημέρα της επετειακής χρονιάς, η Επιτροπή.
Στο Video ακούγονται δύο μουσικά θέματα του μεγάλου μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος παραχώρησε ευγενικά τα δικαιώματα για τη χρήση τους. Το πρώτο είναι από το έργο «Canto Olympico» και το δεύτερο είναι το «Χασαποσέρβικο» από τους «Χαρταετούς».
Σημειώνεται, επίσης, ότι το Video είναι μια παραγωγή της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», υλοποιήθηκε από ανθρώπους που εργάζονται στην Επιτροπή, υπό την επιμέλεια του υπεύθυνου καλλιτεχνικών εκδηλώσεων της Επιτροπής.
Δείτε το:
Η Επιτροπή έχει διασφαλίσει ότι βρίσκονται σε φάση προετοιμασίας 250 αυτοχρηματοδοτούμενες προτάσεις δράσεων και εκδηλώσεων, με την έγκριση και την παροχή της αιγίδας της Επιτροπής. Ενώ 120 δράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι υπό έγκριση. Στόχος της, όμως, είναι να γίνουν ακόμη περισσότερες. Είτε με χορηγίες, είτε με πόρους της Επιτροπής.
Σε αυτό, πολύτιμο εργαλείο αποτελεί το Νομισματικό Πρόγραμμα της Επιτροπής. Πρόκειται για ένα μοναδικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει την έκδοση 14 νομισμάτων (δύο διμεταλλικά, οκτώ αργυρά και τέσσερα χρυσά) σπάνιας συλλεκτικής αξίας, με απεικονίσεις που συνιστούν ένα ταξίδι στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας.
Η διάθεση των νομισμάτων θα γίνει από την ίδια την Επιτροπή (μέσω e-shop) και θα ξεκινήσει στις αρχές του επετειακού έτους, ενώ προβλέπεται λίστα προτεραιότητας λόγω περιορισμένου αριθμού, με παραλαβή σταδιακά από το τέλος Ιανουαρίου. Εκτός από την μεγάλη συναισθηματική και αναμνηστική της αξία, η απόκτηση μιας τέτοιας συλλογής θα συμβάλει στην υλοποίηση ακόμη περισσότερων δράσεων, καθώς η Επιτροπή δεν λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση.
Μια συμβολική χρονιά έφτασε. Φέτος θα τιμήσουμε τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση, σεβόμενοι την ιστορία & οραματιζόμενοι το μέλλον. Με τρόπο μετρημένο & με απόλυτη συναίσθηση της συγκυρίας.
Ας υποδεχτούμε το 2021 ελπίζοντας ότι θα είναι χρονιά χαράς. Μας αξίζει. #Greece2021?? pic.twitter.com/lzOuhnU6j5— Greece 2021 (@Greece_2021) January 1, 2021
Το έργο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» δεν εξαντλείται, όμως, στην επιτελική του διάσταση, καθώς η Επιτροπή θα προχωρήσει η ίδια στην υλοποίηση τεσσάρων δράσεων εμβληματικού χαρακτήρα:
– Τη διοργάνωση του διεθνούς Φόρουμ «Η Ελλάδα το 2040», μέσα από το οποίο η ελληνική κοινωνία, το επιστημονικό προσωπικό της χώρας και προσωπικότητες παγκοσμίου κύρους θα χαρτογραφήσουν την πορεία μας προς το μέλλον.
– Τη δημιουργία του Ερευνητικού Ινστιτούτου για την Τεχνητή Νοημοσύνη, μια πρωτοβουλία που θα βάζει την Ελλάδα στην αιχμή του δόρατος της παγκόσμιας τεχνολογικής πρωτοπορίας.
– Τις «Γιορτές των Πόλεων», στο πλαίσιο των οποίων θα υπάρξουν γιορτές ταυτόχρονες, ανοιχτές σε όλους, στις 51 πρωτεύουσες των νομών, το επόμενο καλοκαίρι.
– Και τη δράση «Βαδίζοντας στα Αχνάρια του 1821», μέσα από την οποία 200 νέες και νέοι θα ταξιδέψουν σε ιστορικές διαδρομές που συνδέονται με την Ελληνική Επανάσταση και την ιστορία των 200 χρόνων, σε 40 πόλεις, σε όλη την Ευρώπη.
Οι πολύτιμες χορηγίες
Σε όλο αυτό το έργο, πολύτιμη είναι η βοήθεια της διαρκώς διευρυνόμενης ομάδας των χορηγών της Επιτροπής.
Την ίδια στιγμή, προκειμένου να αναδειχθούν ακόμη περισσότερο τα μηνύματα και ο συμβολισμός της επετειακής χρονιάς, η Επιτροπή προχώρησε και θα συνεχίσει να προχωρά σε μια σειρά από συνεργασίες, όπως, για παράδειγμα, με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, τα οποία θα προχωρήσουν στην έκδοση γραμματοσήμων και φιλοτελικών προϊόντων που θα αναδείξουν την ιδιαίτερη σημασία της επετείου των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση. Αλλά και με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας για έρευνα και διαγωνισμούς.
Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζονται δύο ακόμη σημαντικές συνεργασίες, με την Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) και με την Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ). Μέσα από αυτές:
– Από τις πρώτες ημέρες του επετειακού έτους, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα βλέπουν, κάθε μέρα, στην οθόνη του κινητού τους, δίπλα στα λογότυπα των εταιριών, το μήνυμα «GREECE 2021».
– Από την πρώτη ημέρα του επετειακού έτους, οι τηλεθεατές θα βλέπουν στις τηλεοράσεις τους, εκ περιτροπής, τέσσερα μηνύματα που θα περιγράφουν τη σημασία αυτής της μοναδικής χρονιάς: «200 χρόνια συμμετέχουμε», «200 χρόνια οραματιζόμαστε», «200 χρόνια γιορτάζουμε», «200 χρόνια προχωράμε».
Το 2021 θα τιμήσουμε τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση, σεβόμενοι την ιστορία μας και οραματιζόμενοι το μέλλον μας. Με τρόπο μετρημένο και με απόλυτη συναίσθηση της συγκυρίας.