B. Παπαευαγγέλου: Το 2021 θα πάρουμε τη ζωή μας πίσω

Αναδρομή των όσων έγιναν από την αρχή της πανδημίας στην Ελλάδα, έκανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου, ξεκινώντας την ενημέρωση για την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας, την τελευταία για το 2020.

«Αυτό που μας έμαθε το δεύτερο κύμα της πανδημίας, είναι η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται ο κορονοϊός», είπε η Παπαευαγγέλου , σημειώνοντας πως την χρονιά που φεύγει μάθαμε όλοι μας πολλά, όχι μόνο εμείς οι γιατροί, αλλά και τα παιδιά έχασαν το σχολείο τους και κλείστηκαν στο σπίτι. Οι φοιτητές μας δεν έζησαν τη φοιτητική ζωή όπως την είχαν ονειρευτεί. Πολλοί εργαζόμενοι έζησαν την αγωνία της οικονομικής επιβίωσης και άτομα μεγάλης ηλικίας έζησαν στην απομόνωση» είπε χαρακτηριστικά.

Η κ. Παπαευαγγέλου περιέγραψε την ελπίδα που γεννιέται με το εμβόλιο για να πάρουμε τις ζωές μας πίσω, εξήγησε ωστόσο ότι δεν θα πρέπει να εφησυχάζουμε καθώς θα απαιτηθούν αρκετοί μήνες για την πολυπόθητη ανοσία.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι έχουμε περίπου 8.500 ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα, υπογράμμισε η κ. Παπαευαγγέλου τονίζοντας πως ο μέσος αριθμός κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών, είναι αυξημένος σε Δ. Αττική, Έβρο, Κοζάνη, Πιερία.

Όπως είπε, 2.500 συνάνθρωποι πέρασαν τα Χριστούγεννα απομονωμένοι σε κλινικές Covid και περίπου 500 ασθενείς έδωσαν μάχη να κρατηθούν στη ζωή στις ΜΕΘ. Στη Θεσσαλονίκη, σημείωσε η πληρότητα στις ΜΕΘ παραμένει στο 91%. Τα περισσότερα κρούσματα αφορούν στην ηλικιακή ομάδα 40 έως 65 ετών. «Οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι ηλικίας άνω των 65 αφορούν στο 85% των θανάτων από τον κορονοϊό» σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου.