Ανοσία αγέλης στην Ελλάδα: Μόνον αφότου εμβολιαστούν 6 εκατομμύρια πολίτες (Video)

Περί τα μέσα του φθινοπώρου, εκτιμάται, πως θα επιτευχθεί η λεγόμενη ανοσία της αγέλης στην Ελλάδα και αυτό μόνον αφότου εμβολιαστούν έξι εκατομμύρια πολίτες.

Την εν λόγω εκτίμηση έκανε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού, βασιζόμενη στα τρέχοντα στοιχεία και προβολές για τον εμβολιασμό κατά του νέου κορωνοϊού.

Πότε επιτυγχάνεται ανοσία

Μιλώντας στο Mega Channel, η κ. Λινού υπογράμμισε ότι «η ελευθερία θα έρθει όταν θα έχουμε αρκετά εμβόλια και εμβολιαστούν πολλοί από τους συνανθρώπους μας», ενώ παράλληλα, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός της διαφαινόμενης υποχώρησης των επιφυλάξεων για τους εμβολιασμούς και τόνισε ότι για την επίτευξη της ανοσίας αγέλης πρέπει να εμβολιαστούν τουλάχιστον έξι εκατομμύρια πολίτες, λέγοντας ότι «σε μια εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση επιτυγχάνεται η ανοσία».

 Δείτε το Video:

Τα mRNA εμβόλια

Αναφερόμενη στον τύπο των εμβολίων κατά του κορωνοϊού που χρησιμοποιούνται σήμερα, δηλαδή, στα εμβόλια mRNA, εξήγησε ότι τέτοια εμβόλια έχουν χρησιμοποιηθεί σε προσπάθειες και για άλλα νοσήματα μεταξύ των οποίων και για τον καρκίνο.

«Οι παρενέργειες του εμβολίου συνήθως επικεντρώνονται την πρώτη εβδομάδα ή το πολύ τους πρώτους δύο μήνες», είπε η κ. Λινού μη αποκλείοντας πάντως την πιθανότητα «μακροχρόνια να υπάρξει κάτι» μετά από 20-30 χρόνια.

Ωστόσο, συνέχισε, η πιθανότητα εμφάνισης μακροχρόνια ενός ήπιου νοσήματος δεν μπορεί να συγκριθεί με την πολύ υψηλή πιθανότητα που έχει κάποιος να χάσει τώρα τη ζωή του από κορωνοϊού.