Εντός της εβδομάδας η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων-Ποια τα πιθανά σενάρια

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για το εάν τα σχολεία θα ανοίξουν τελικά στις 8 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό.

«Εντός της εβδομάδας θα υπάρχει συνάντηση της υπουργού Παιδείας με τους ειδικούς προκειμένου να τεθεί το πλαίσιο για το άνοιγμα των σχολικών βαθμίδων», δήλωσε ως προς το ζήτημα αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, διευκρίνισε μάλιστα ότι «προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία», ενώ στο πώς θα γίνει το άνοιγμα και αν θα αφορά όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης απάντησε ότι αυτό θα αποφασιστεί μετά τη συνάντηση της υπουργού με τους ειδικούς.

Υπέρ της άμεσης επαναλειτουργίας ο Χ. Γώγος – Παράταση μίας εβδομάδας ζητά ο Αθ. Τσακρής

Οι απόψεις των ειδικών δεν φαίνεται να είναι σύμφωνες και για τον λόγο αυτό δεν έχει υπάρξει ακόμη κοινή εισήγηση για το πώς και το πότε θα επαναλειτουργήσουν τα σχολεία.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος τάσσεται υπέρ του ανοίγματος των σχολείων, και συγκεκριμένα των δημοτικών, μετά τις γιορτές. Μιλώντας στο OPEN TV, ο κ. Γώγος εξέφρασε την άποψη ότι «θα μπορούσαμε να δούμε θετικά το άνοιγμα τουλάχιστον των δημοτικών στις αρχές του μήνα, όπως είχαμε προγραμματίσει στις 8 του μηνός, και σιγά-σιγά να δούμε και τα υπόλοιπα με τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή στα χέρια μας».

Αντίθετα, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής,  μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δήλωσε ότι «για τις 8 Ιανουαρίου πιθανόν να είναι λίγο νωρίς να ανοίξουν δημοτικά και νηπιαγωγεία».

«Πρέπει να έχουμε συγκεκριμένα δεδομένα τα οποία πραγματικά να πείσουν ότι είμαστε σε σημαντική κάμψη της επιδημίας. Θα έλεγα μάλλον το πιθανότερο να ανοίξουν για τις 15 Ιανουαρίου, να περιμένουμε μία εβδομάδα ακόμα, ώστε να δούμε ποια θα είναι η επίδραση των διακοπών των εορτών στην εξέλιξη της επιδημίας», εξήγησε.

«Κυρίως πρώτα θα μπουν στο τραπέζι τα δημοτικά και νηπιαγωγεία, και στη συνέχεια να μπορέσει να γίνει μεγαλύτερο άνοιγμα σε όλες τις βαθμίδες, αν εξελιχθούν όλα όπως το περιμένουμε. Εν συνεχεία το λιανεμπόριο θα μπορούσε να συζητηθεί, εφόσον τα πράγματα το επιτρέψουν», προσέθεσε ο κ. Τσακρής.