Δύο πιθανές ημερομηνίες για το άνοιγμα των σχολείων - Πότε μπορεί να ανοίξουν εστίαση & αγορά (Video)

Αποκαρδιωτικές είναι οι εκτιμήσεις για την εστίαση και το λιανεμπόριο καθώς, όλα δείχνουν πως η λήξη του δεύτερου  lockdown, δεν είναι κοντά.

Η χώρα διανύει την 7η εβδομάδα του δεύτερου lockdown και οι φετινές γιορτές θα θυμίζουν κατά πολύ το περασμένο Πάσχα.

Τα μέτρα για τα Χριστούγεννα είναι πολύ αυστηρά, ενώ εφόσον παρατηρηθούν περιστατικά ανυπακοής τότε οι περιορισμοί θα είναι ακόμα πιο αυστηροί. Από κει και πέρα το μεγάλο ερώτημα παραμένει: Θα υπάρξει άρση του lockdown στις 7 Ιανουαρίου και συνεπώς πότε θα ανοίξουν τα σχολεία;

Δύο σενάρια για την επόμενη μέρα – Οι δύο πιθανές ημερομηνίες

Οι πρώτες αλλαγές στην καθημερινότητά μας αναμένεται να γίνουν μέσα στον Ιανουάριο και την αρχή θα κάνουν τα σχολεία. Υπάρχουν δύο εισηγήσεις από τους επιδημιολόγους.

Η πρώτη είναι να ανοίξουν μόνο τα δημοτικά σχολεία την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου και η δεύτερη να ανοίξουν όλα τα σχολεία μαζί δέκα ημέρες μετά, δηλαδή τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.

Η εισήγηση αυτή γίνεται γιατί τα παιδιά αλλά και οι μετακινήσεις των γονέων λόγω σχολείων επιβαρύνουν επιδημιολογικά την κατάσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θέλει οπωσδήποτε να ανοίξουν μέσα στον Ιανουάριο τα σχολεία γιατί αυτό θα σηματοδοτήσει τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Πότε θα ληφθεί η κρίσιμη απόφαση για τα σχολεία

Για το θέμα της επαναλειτουργίας των σχολείων μίλησε στο MEGA και η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη.

Η κυρία Ζαχαράκη είπε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση, προσθέτοντας ότι «έχουμε μέρες μπροστά, ένα κρίσιμο δεκαπενθήμερο, για το οποίο οι ειδικοί έχουν εξηγήσει πως οι πράξεις μας, το πώς θα κινηθούμε στις γιορτές, οι επιλογές μας, θα καθορίσουν το τι θα συμβεί». Σύμφωνα με την υφυπουργό Παιδείας, «η επιστημονική επιτροπή μελετά μέρα-μέρα τα στοιχεία. Είναι κόκκινη γραμμή για εμάς η ασφάλεια παιδιών, γονιών και εκπαιδευτικών. Γνώμονάς μας είναι η επιστροφή στις 8 Ιανουαρίου».

Σύμφωνα με τη Σοφία Ζαχαράκη, η απόφαση για τα σχολεία θα ληφθεί λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη έναρξή τους, δηλαδή λίγο πριν από τα Θεοφάνεια.

Από… Φεβρουάριο λιανεμπόριο και εστίαση

Την ίδια ώρα, πάντως, η άρση του lockdown στις 7 Ιανουαρίου για το λιανεμπόριο και τις μετακινήσεις φαίνεται πως δεν είναι εφικτή, με κυβερνητικές πηγές να εκτιμούν πως όλος ο Ιανουάριος θα είναι «κλειστός».

Το λιανεμπόριο θα συνεχίσει να λειτουργεί με click away ενώ θα παραμείνουν οι μετακινήσεις μας με SMS. Ημερομηνία – κλειδί θεωρείται η 15η Φεβρουαρίου: Τότε ίσως αρχίσει να γίνεται η σταδιακή άρση του lockdown καθώς θα προχωράει παράλληλα και ο εμβολιασμός.

Απόλυτη επιστροφή σε φυσιολογικούς ρυθμούς ωστόσο, προβλέπεται μετά το Πάσχα.