Χαρδαλιάς: Τα Χριστούγεννα φέτος θα είναι διαφορετικά - Να συνεχίσουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί

«Τα παιδιά φέτος δεν θα μπορέσουν να βγουν τα κάλαντα, καθώς δεν προβλέπεται τέτοια μετακίνηση μέσα στις γιορτές», δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

«Είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να μην διακινδυνεύσουμε μετά τις γιορτές να βρεθούμε αντιμέτωποι με μία νέα έξαρση της πανδημίας. Όπως περάσαμε ένα διαφορετικό Πάσχα, έτσι και τα Χριστούγεννα φέτος θα είναι διαφορετικά», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, προσθέτοντας ότι «δεν θα πάμε σε ρεβεγιόν ούτε θα μαζευτούμε σε μεγάλες παρέες για να γιορτάσουμε, όπως τις άλλες χρονιές».

Οι οδηγίες των κ.κ. Ν. Χαρδαλιά και Γ. Μαγιορκίνη είναι ότι «γύρω από το γιορτινό τραπέζι μπορούν να συγκεντρωθούν 2 οικογένειες και μέχρι 9 άτομα -οι ίδιες οικογένειες γιατί και αυτές τις μέρες πρέπει να διατηρήσουμε όσο πιο περιορισμένο γίνεται τον κύκλο μας. Αν οι πολίτες δεν πειθαρχήσουν τότε την Πρωτοχρονιά θα έχουμε νέα μέτρα”.

Ακόμη ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί θα συνεχίσει να είναι σε ισχύ καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών, χωρίς κάποια εξαίρεση για την παραμονή και την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Αύξηση των ελέγχων

Η μοναδική «εξαίρεση», όπως είπε, «την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων θα είναι στο εύρος των ελέγχων που θα γίνονται σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα και τις περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο.

Μαγιορκίνης: Σταδιακή μείωση των ενεργών κρουσμάτων

Από την πλευρά του, ο επικουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε πως η μείωση των ενεργών κρουσμάτων συνεχίζεται, και υπάρχουν σημεία υποχώρησης της πίεσης στα νοσοκομεία, αν και οι ΜΕΘ εξακολουθούν να είναι επιβαρυμένες.

Καταγράφεται μείωση κατά 15% στις νέες διαγνώσεις σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα στην Αττική, ενώ στη Θεσσαλονίκη η αντίστοιχη μείωση φτάνει το 28%, παρά το γεγονός ότι το επιδημιολογικό φορτίο στη συγκεκριμένη Περιφερειακή Ενότητα είναι τρεις φορές υψηλότερο σε σύγκριση με την Αττική.

Οι παρούσες συνθήκες δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε γιορτές με συναθροίσεις και αθρόες συναντήσεις. Πρέπει να διατηρήσουμε την λεγόμενη «κοινωνική φούσκα», να μη συμμετέχουν σε γιορτές άτομα ευπαθών ομάδων και ηλικιωμένοι και να συναντήσουμε τα ίδια άτομα σε όλες τις γιορτές.

«Το ιδανικό είναι να κάνουμε γιορτές μόνο με την οικογένειά μας», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Πρόσθεσε ότι οι συναντήσεις σε κλειστούς χώρους δημιουργούν συνθήκες υπερμετάδοσης και καλό θα είναι να τις αποφύγουμε. Επίσης, είπε ότι το καλύτερο θα ήταν αν έρθουμε σε επαφή με άλλα άτομα. αυτά να είναι τα ίδια σε όλη την περίοδο των γιορτών.

Παράλληλα, ο κ. Γ. Μαγιορκίνης ζήτησε να υπάρξει συμμετοχή από όλους στην πλατφόρμα τυχαιοποιημένου ελέγχου Covid 19 testing.gov.gr. Μάλιστα από σήμερα το πρωί έως το μεσημέρι η πλατφόρμα είχε δεχθεί 5.000 αιτήσεις.

Μεταλλαγμένο στέλεχος Covid 19

Απαντώντας σε ερώτηση για το μεταλλαγμένο στέλχος του κορονοιού, είπε ότι φαίνεται να έχει μια ελαφρώς αυξημένη μολυσματικότητα. Το φαινόμενο βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση. Η πρώτη φορά που εντοπίστηκε το μεταλλαγμένο στέλεχος ήταν τον Σεπτέμβριο αλλά το στέλεχος πρέπει να κυκλοφορούσε ήδη καιρό πριν.

Η νέα NOTAM για τις αφίξεις από Βρετανία

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι από σήμερα ισχύει η νέα NOTAM για τις αφίξεις από τη Βρετανία που εκδόθηκε από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας με τους επιβάτες που εισέρχονται στην χώρα μας να υπόκεινται σε 10ήμερη καραντίνα.

Συγκεκριμένα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοίνωσε στο επιβατικό κοινό την νέα αεροπορική οδηγία (notam) για τις αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία ισχύει από την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου και ώρα 06.00 το πρωί έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021 τα μεσάνυχτα.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην Ελλάδα με πτήσεις από τη Βρετανία θα υπόκεινται σε rapid test και σε δεκαήμερο (10) υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ’ οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF, εκτός αν παραμένουν στην Ελλάδα για μικρότερο χρονικό διάστημα, οπότε ο προσωρινός περιορισμός ισχύει για αυτό το χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι την αναχώρησή τους.