Καθολικό Lockdown και στην Κοζάνη - Από την ερχόμενη εβδομάδα τυχαίοι έλεγχοι του πληθυσμού για τον κορωνοιό

Σε ισχύ τίθεται από αύριο το πρωί και για επτά ημέρες lockdown στο νομό Κοζάνης και θα εφαρμοσθούν τα ίδια μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ στη Δυτική Αττική, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Από την ερχόμενη Δευτέρα θα λειτουργήσει μία νέα πλατφόρμα, στην οποία οι πολίτες θα μπορούν να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για να πάρουν μέρος στους τυχαίους ελέγχους για τον κορωνοιό από τον ΕΟΔΥ.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη, οι τυχαίοι έλεγχοι θα γίνονται σε 386 Κέντρα Ελέγχου και η επιλογή των πολιτών που θα έχουν δηλώσει ενδιαφέρον προκειμένου να εξεταστούν δωρεάν, θα γίνεται μέσω αλγόριθμου.

Οι πολίτες θα πρέπει να συμπληρώσουν τη φόρμα αίτησης στο testing.gov.gr και για την ολοκλήρωση της κατάθεσης της φόρμας θα πρέπει να συμπληρώσετε έναν αριθμό που θα σταλεί στο κινητό τηλέφωνο.
Παράλληλα, με την επίδειξη του sms θα επιτρέπεται η μετακίνηση του πολίτη στο κέντρο στο οποίο θα υποβληθεί σε έλεγχο και θα δικαιολογεί τρίωρη απουσία από την εργασία του.
Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, ανέφερε πως τα κύρια χαρακτηριστικά της προηγούμενης εβδομάδας ήταν η μείωση των κρουσμάτων και αντίστοιχη μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Παραμένει όμως, εξαιρετικά υψηλή η διασπορά του ιού σε περιοχές όπως η Δυτική Αττική και η Κοζάνη.

Είναι η πρώτη εβδομάδα που μειώθηκε ο αριθμός των ανθρώπων που βγαίνουν από τις ΜΕΘ, ενώ μείωση καταγράφεται και στο δείκτη Rt.

«Δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε, υπογράμμισε για ακόμη μία φορά. Μία είναι η λέξη που μας εκφράζουμε: Ανησυχούμε. Ανησυχούμε πολύ. Ξέρουμε ότι πρέπει να τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα περιορισμού, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η εύθραυστη ισορροπία που δημιούργησε το lockdown», σημείωσε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Στην ενημέρωση πήρε μέρος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αναπτύξει 130 σταθμούς δειγματοληψίας, οι οποίοι έχουν στελεχωθεί ήδη με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Από τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, όσοι πολίτες επιθυμούν, μπορούν να προσέρχονται για έλεγχο σε αυτούς τους σταθμούς, με ραντεβού. Παράλληλα με το πρόγραμμα αυτό, συνεχίζεται η συμμετοχή των ενόπλων δυνάμεων σε σειρά από δράσεις» ανέφερε ο κ. Φλώρος.