Μια πόλη μαγική-Έλαμψε η Αθήνα

Βρισκόμαστε μια ανάσα πριν από τα Χριστούγεννα και παρόλο που ο εορτασμός τους αναμένεται να είναι αρκετά διαφορετικός σε σχέση με αυτόν που είχαμε συνηθίσει κατά τα προηγούμενα χρόνια, η Αθήνα φόρεσε τα γιορτινά της για να υποδεχθεί τη μεγαλύτερη και πιο παραμυθένια γιορτή του χρόνου.

Δρόμοι και πλατείες της πρωτεύουσας φωταγωγήθηκαν με χιλιάδες υπέρλαμπρα λαμπάκια διαφορετικών αποχρώσεων, η λάμψη των οποίων μετέτρεψε κυριολεκτικά την νύχτα σε ημέρα. Άκρως εντυπωσιακός διάκοσμος τοποθετήθηκε από τον Δήμο Αθηναίων τόσο σε κεντρικούς δρόμους της πόλης όσο και σε γειτονιές, χαρίζοντας φως, ελπίδα και αισιοδοξία σε μικρούς και μεγάλους.

Έτσι, η πόλη σταδιακά άλλαξε όψη μπαίνοντας και επισήμως σε εορταστικούς ρυθμούς. Kαι παρά το γεγονός ότι όλοι οι δρόμοι τα φετινά Χριστούγεννα οδηγούν στο σπίτι, μας δίνεται η ευκαιρία να αντλήσουμε χαρά από τον υπέρλαμπρο αυτό τοπίο, με την πίστη ότι την επόμενη χρονιά θα ανταμώσουμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και θα γιορτάσουμε όλοι μαζί.

Ο υπέρλαμπρος στολισμός της πλατείας Συντάγματος

Στο κέντρο της γνωστότερης πλατείας της χώρας τοποθετήθηκε ένα φυσικό δέντρο από το Καρπενήσι, ύψους 15 μέτρων, το οποίο στολίστηκε σε παραδοσιακή γραμμή, παραπέμποντας σε εικόνες από τα δέντρα που στολίζουμε στα σπίτια μας και ξυπνώντας ευχάριστες οικογενειακές μνήμες.

Το δέντρο είναι περιφραγμένο με έναν ξύλινο φράχτη, ενώ στο εσωτερικό του διακρίνονται χάρτινες φιγούρες ζώων. Οι υπάλληλοι του Δήμου επιστράτευσαν όλες τους τις δυνάμεις ώστε να τα τοποθετηθούν όλα κατά τον ενδεδειγμένο τρόπο και το Σύνταγμα να πλημμυρίσει από άκρη σε άκρη με εορταστικό φως.

Μάλιστα, ο Δήμος Αθηναίων δημιούργησε και ένα μικρό φιλμ για τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου, την οποία οι κάτοικοι της πόλης δεν είχαν τη δυνατότητα να δουν από κοντά. Η ταινία αυτή παρουσιάζει τους «αφανείς» ήρωες που φρόντισαν για τον χριστουγεννιάτικο στολισμό της πόλης, προσδίδοντας μια χαρμόσυνη νότα εν μέσω περιορισμού των μετακινήσεων λόγω κορωνοϊού.

Πρωταγωνιστής της ταινίας ο Διονύσης Νικολάου. Ηλεκτρολόγος – Μηχανικός και ο παλαιότερος εργαζόμενος του Δήμου. «Βέρος Αθηναίος, γιορτάζει την ημέρα του πολιούχου της πόλης όπως και ο παππούς του. Δεν άλλαξε ποτέ τη γειτονιά του, τα Σεπόλια. Συνεχίζει να ζει στο ίδιο σπίτι, με τη γυναίκα και το γιο του. Ξεκίνησε μετά το σχολείο τη δουλειά στο ηλεκτρολογικό του Δήμου και έμαθε δίπλα στους παλιούς τα μυστικά για κάθε γωνιά της πόλης.

Έμαθε να μην πετάει ό,τι φτιάχνεται. Δούλεψε σε όλα τα πόστα. Στο δρόμο για επισκευές, στην αποθήκη για καταγραφές, στις παραγγελίες για να μη λείψει τίποτα όταν χρειαστεί. Σήμερα επιλέγει ο ίδιος να δουλεύει κυρίως βράδια, ώστε να αφήνει σε νεότερους συναδέλφους του την κανονικότητα της πρωινής βάρδιας. Αυτό που δεν άφησε ποτέ, είναι ο φωτισμός της πόλης την περίοδο των Χριστουγέννων, που κορυφώνεται με το άναμμα του δέντρου στο Σύνταγμα».

Με αφορμή τη φωταγώγηση του δέντρου, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, επεσήμανε ότι «φέτος ο Δήμος Αθηναίων απευθύνει το μεγάλο ευχαριστώ που οφείλει στους ανθρώπους του», εκφράζοντας παράλληλα την ευχή «φέτος τα φώτα σ’ αυτούς που πραγματικά δίνουν φως στη ζωή μας. Καλά Χριστούγεννα».

Το υπέρλαμπρο αυτό χριστουγεννιάτικο δέντρο πλαισιώνουν εκατοντάδες όμοιας απόχρωσης λαμπιόνια, τα οποία έχουν τοποθετηθεί στα δέντρα της πλατείας, αλλά και στολίδια σε σχήμα αερόστατου.

Εορταστικό κλίμα σε όλες τις περιοχές του κέντρου

Εκτός από την πλατεία Συντάγματος, με φως «λούστηκαν» και άλλα κεντρικά σημεία των Αθηνών, όπως η Σταδίου, όπου τοποθετήθηκαν μπλε γιρλάντες και  εντυπωσιακά λευκά στρογγυλά στολίδια.

Από τις πρώτες οδούς που φόρεσαν τα γιορτινά τους ήταν η Πανεπιστημίου, με τα υπέρλαμπρα αστέρια που σχηματίζουν μικρές αψίδες κατά μήκος του οδοστρώματος να συνθέτουν ένα πανέμορφο τοπίο, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από το στολισμό  μεγάλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών.

Στην αρχή μάλιστα του δρόμου αυτού, και συγκεκριμένα στη γωνία με την οδό Βουκουρεστίου, το επιβλητικό κτίριο που στο παρελθόν λειτουργούσε ως Μέγαρο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού και εδώ και αρκετά χρόνια έχει μετατραπεί σε εμπορικό κέντρο, φωταγωγήθηκε σε θερμές αποχρώσεις.

Την ίδια στιγμή, στον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου στήθηκε πάλι η τεράστια λαμπερή μπάλα, η οποία πέρυσι είχε ενθουσιάσει τους κατοίκους της πόλης. Πρόκειται στην ουσία  για ένα φωτεινό παγκάκι στο οποίο μπορεί όποιος επιθυμεί να καθίσει, τραβώντας παράλληλα μια άκρως εορταστική αναμνηστική φωτογραφία.

Με εκατοντάδες εκτυφλωτικής λάμψης αστέρια γέμισε και η Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας.

Εκείνο που, ωστόσο, από την πρώτη κιόλας στιγμή μαγνήτισε τα βλέμματα της πλειονότητας των πολιτών, ήταν ο εορταστικός στολισμός στην πλατεία Ομονοίας. Η περιοχή αυτή, που βρίσκεται στην καρδιά των Αθηνών, μετά από αρκετά έτη βρήκε ξανά την ταυτότητά της αφού στο κέντρο της δεσπόζει πλέον ένα εντυπωσιακότατο και καλαίσθητο συντριβάνι.

Ενόψει Χριστουγέννων, πλάι σε αυτό τοποθετήθηκε ένα τεχνητό δέντρο ύψους 15 μέτρων. Οι μαγικές εικόνες από την φωταγώγησή του έκαναν το γύρο του διαδικτύου, με τον Δήμαρχο να σημειώνει ότι «αρκετά χρόνια δεν είχαμε πλατεία, και αρκετά έλειψε το φως από όλη την περιοχή. Σε αυτά τα ιδιαίτερα Χριστούγεννα, έχουμε ξανά την πλατεία Ομονοίας με τον στολισμό που της πρέπει».

Οι αθηναϊκές γειτονιές έβαλαν τα καλά τους για να υποδεχθούν την πιο όμορφη εορτή του χρόνου

Ο στολισμός της πόλης, που ομολογουμένως είναι εντυπωσιακότερος από κάθε άλλη χρονιά, δεν περιορίστηκε μόνο στις κεντρικές οδούς αλλά ομόρφυνε και τις γειτονιές της, καθιστώντας τες κυριολεκτικά χάρμα οφθαλμών.

Χριστούγεννα μύρισε στον άλλοτε κατάμεστο από κόσμο γνωστότερο εμπορικό δρόμο της πόλης, δηλαδή την οδό Ερμού.

Φωτισμός σε πιο ψυχρούς τόνους προτιμήθηκε για τη Λεωφόρο Συγγρού.

Το φως τον αστεριών που τοποθετήθηκαν στη οδό Σκουφά προσέδωσαν μια γιορτινή νότα  σε όλη την περιοχή του Κολωνακίου.

Έλαμψε από εορταστική ομορφιά η οδός Νηλέως στο Θησείο.

Η ιδανικότερη πρόταση για τα φετινά ιδιαίτερα Χριστούγεννα είναι να ξεχάσουμε για λίγο την άσχημη κατάσταση που έχει δημιουργήσει η πανδημία και να αποβάλουμε οποιοδήποτε αρνητικό συναίσθημα έχει φωλιάσει στην ψυχή μας. Ας χαρούμε όλοι λοιπόν τις οικογενειακές στιγμές με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, στη θαλπωρή και τη ζεστασιά που προσφέρει το σπίτι μας.

Φωτογραφικό υλικό: Eurokinissi, Intime