Προς ολικό lockdown 11 περιοχές: Κίνδυνος για ελληνικό Μπέργκαμο στη δυτ. Αττική

Προς ολικό lockdown και γενική αυστηροποίηση  των μέτρων,  για τον Ασπρόπυργο και δέκα τουλάχιστον ακόμα περιοχές της χώρας, προσανατολίζεται η κυβέρνηση, μετά από εισηγήσεις των επιστημόνων, οι οποίοι ανησυχούν ιδιαίτερα για το επιδημιολογικό φορτίο και την ραγδαία μετάδοση του κορωνοϊού, στην δυτική Αττική.

Η κατάσταση είναι εξόχως ανησυχητική και η εισήγηση των ειδικών είναι να ξεκινήσει η εφαρμογή των μέτρων, ακόμα και από αύριο, γεγονός που καταδεικνύει πως είμαστε εν αναμονή ανακοινώσεων πιθανόν και στο σημερινό briefing των πολιτικών συντακτών, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα της δυτικής Αττικής και ιδιαίτερα του Ασπροπύργου έχουν προκαλέσει συναγερμό στην κυβέρνηση και την Επιτροπή των ειδικών, καθώς υπάρχει κίνδυνος, ιδιαίτερα ο Ασπρόπυργος να μετατραπεί στο ελληνικό Μπέργκαμο.

Και αυτό, γιατί σύμφωνα με πληροφορίες από την Επιτροπή, στην περιοχή, εκτός από καταυλισμούς Ρομά, στους οποίους οι υγειονομικές συνθήκες είναι ανύπαρκτες,  λειτουργούν μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, οι οποίες είναι πιθανό να αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού.

11 περιοχές σε «κόκκινο» συναγερμό

Η ανησυχία για τη δυτική Αττική είναι ιδιαίτερα έντονη και απασχόλησε χθες διαδοχικές συσκέψεις, μία μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και τοπικών παραγόντων, καθώς επίσης και δεύτερη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας που συνεδρίαζε χθες από το απόγευμα έως το βράδυ.

Ειδικά για τη δυτική Αττική τα μέτρα αυστηροποιούνται και προβλέπεται αυξημένη επιτήρηση της περιοχής, ενισχυμένο testing προκειμένου να εντοπιστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι θετικοί φορείς του ιού και να απομονωθούν, καθώς και απαγόρευση της δυνατότητας του click away, ειδικά για τους δήμους της δυτικής Αττικής, με στόχο να περιοριστεί η κινητικότητα.

Αυτές ήταν οι χθεσινές εισηγήσεις των μελών της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, που πάντως αναμένεται να συνεχίσουν και σήμερα τη συζήτηση, ενώ θεωρείται ζήτημα ωρών να ανακοινωθούν νέα μέτρα που αφορούν στην περιοχή.

Σκληρό lockdown

Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Επιτροπής των ειδικών, στην οποία τέθηκαν επί τάπητος τα επιδημιολογικά δεδομένα στον Ασπρόπυργο, τη Μάνδρα, την Ελευσίνα, αλλά και την Κοζάνη, το Κιλκίς, την Καβάλα και τη Θεσσαλονίκη.

Κατά τη σύσκεψη εκφράστηκε προβληματισμός για την κατάσταση στον Ασπρόπυργο και στους όμορους Δήμους, κυρίως για τη Μάνδρα και την Ελευσίνα.

Οι ειδικοί εισηγούνται στην κυβέρνηση να εφαρμοστεί ένα πολύ σκληρό lockdown, ανάλογο με εκείνο του Μαρτίου, με κλειστά τα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις και με έξοδο των κατοίκων μόνο για προμήθειες, φάρμακα και επισκέψεις σε γιατρούς.

‘Ίσως μειωθεί το όριο των 9 ατόμων στο γιορτινό τραπέζι

Υπό επανεξέταση βρίσκεται και το πλαίσιο των εορτών των Χριστουγέννων και συγκεκριμένα ο αριθμός των 9 ατόμων που θα επιτραπούν στα φετινά (μεσημεριανά) ρεβεγιόν, εάν χειροτερέψει η κατάσταση, όπως δήλωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Το όριο των 9 ατόμων στα τραπέζια των εορτών μπορεί να αναιρεθεί αν τα πράγματα χειροτερεύσουν. Η κατάσταση είναι απρόβλεπτη», δήλωσε χαρακτηριστικά στην εκπομπή του ΣΚΑΪ.