Πέτσας: Δύσκολο να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό

Στη σταδιακή άρση του lockdown, το άνοιγμα της αγοράς ενόψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αλλά και τη λήψη οικονομικών μέτρων που θα δώσουν «ανάσα» σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης ο Στέλιος Πέτσας.

Μιλώντας στο Mega, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως από την αρχή η κυβέρνηση συνιστούσε στους πολίτες να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας.

«Όταν βρίσκεσαι σε πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό όπως είναι ο κορωνοϊός εδώ και 10 μήνες είναι φυσιολογικό να υπάρχει μία κόπωση να τηρήσουν οι πολίτες σχολαστικά τα μέτρα όπως τα τηρούσαν στο πρώτο lockdown. Για αυτό χρειάζεται ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εφαρμογής των μέτρων για να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα που είχαμε πριν» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Απαντώντας σε ερώτημα για το κατά πόσο υπάρχουν φόβοι νέας έξαρσης με το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως οι κυβερνητικές κινήσεις γίνονται σταδιακά και προσεκτικά.

Μάλιστα, επαναβεβαίωσε πως στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ανακοινωθεί το ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για να ξέρουν οι πολίτες ακριβώς τι θα συμβεί μετά τις 14 Δεκεμβρίου.

Αναφορικά με το εάν θα υπάρξει σταδιακή άρση του lockdown ανά περιφέρεια, ο κ. Πέτσας είπε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τέτοιου είδους εισηγήσεις από τους ειδικούς.

Υπογράμμισε δε, πως αυτή τη στιγμή τα στοιχεία δείχνουν πως η εξάπλωση του ιού έχει φύγει από τα αστικά κέντρα και έχει μεταφερθεί στα χωριά και τις κωμοπόλεις.

Αποτέλεσμα αυτού είναι επειδή υπάρχει το αίσθημα της ασφάλειας και της οικειότητας , ο αριθμός των κρουσμάτων να μη μειώνεται.

Αναφορικά με το εάν θα επιτραπεί η μετακίνηση από σπίτι σε σπίτι την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε:

«Η γενική κατεύθυνση είναι να προσπαθήσουμε να έχουμε τις οικογένειες να γιορτάσουν στα σπίτια τους, ενδεχομένως μαζί με μία ακόμα οικογένεια».

Ωστόσο, δεν έδωσε περαιτέρω πληροφορίες αλλά σημείωσε πως είναι δύσκολο να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Σχετικά με τα μέτρα ανακούφισης εργαζομένων και επιχειρήσεων που σχεδιάζει να λάβει η κυβέρνηση με φόντο το δεύτερο lockdown ο κ. Πέτσας επεσήμανε πως ο πρωθυπουργός έχει τονίσει πως όπου μπορεί η κυβέρνηση να στηρίξει όσους δεν έχουν τύχει κάποιας στήριξης από την Πολιτεία, θα το πράξει.

Οι υγειονομικοί αντιμετώπισαν το τελευταίο διάστημα σοβαρές προκλήσεις και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για τέτοιου είδους στοχευμένες παρεμβάσεις.
Τέλος μιλώντας για το κατά πόσο οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού θα ξεκινήσουν στις 11 Ιανουαρίου και πώς θα πειστούν οι πολίτες να εμβολιαστούν, ο κ. Πέτσας δήλωσε πως υπάρχει ένα σχέδιο με 118 εμβολιαστικά κέντρα, και τη δυνατότητα για πάνω από 2 εκατ. πολίτες το μήνα να εμβολιάζονται, όμως σημασία έχει η προτεραιοποίηση και τα logistics.

Η βασική κατεύθυνση είναι πως τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου θα έχουμε τα εμβόλια, με το υγειονομικό προσωπικό και τις ευαίσθητες ομάδες τους πληθυσμού, όπως άτομα άνω των 65 και με υποκείμενα νοσήματα, να είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν, ενώ στη συνέχεια τα εμβόλια θα προσχωρήσουν στον γενικό πληθυσμό της χώρας