Χαρδαλιάς: Λήψη πρόσθετων μέτρων στις περιοχές που δεν θα φέρουν αποτέλεσμα τα υφιστάμενα

Για λήψη επιπρόσθετων μέτρων στις περιοχές όπου τα ήδη υφιστάμενα μέτρα δεν θα αποφέρουν αποτελέσματα προειδοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας.

Παράλληλα, ανακοίνωσε δύο επιπλέον μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της στρατηγικής για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού. Το πρώτο αφορά τους εισερχόμενους στη χώρα από τα χερσαία σύνορα. Όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, σε περίπτωση που ανιχνευθούν θετικοί στον κορωνοϊό δεν θα τους επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα.

Το δεύτερο μέτρο προβλέπει ότι δεν θα επιτρέπονται οι επισκέψεις σε όσους δεν διαβιούν μόνιμα στις μονές του Αγίου Όρους.

Και τα δύο αυτά μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από τις 06.00 το πρωί της Δευτέρας 7 Δεκεμβρίου.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κατά τη σημερινή ενημέρωση έδωσε και μια εικόνα για την εξέλιξη των κρουσμάτων στο σύνολο της χώρας. Όπως είπε, αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα, δηλαδή τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλη τη χώρα που δεν έχουν ολοκληρώσει την κατ’ οίκον απομόνωση, είναι 16.617.

Αναλυτικότερα, απ’ αυτά, τα 7.031, δηλαδή ποσοστό 42,3%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 3.267, δηλαδή ποσοστό 19,7%, βρίσκονται στην Περιφέρεια της Αττικής, 1.777, δηλαδή 10,7%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, 1.590, δηλαδή 9,6%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και 632, 3,8%, στη Δυτική Μακεδονία.

Όπως παρατήρησε ο κ. Χαρδαλιάς, το 86,1% των ενεργών κρουσμάτων κατανέμεται γεωγραφικά σε 5 από τις 13 Περιφέρειες της χώρες. Ειδικότερα, σημείωσε πως το 66,4% βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας.

Περαιτέρω, επισήμανε πως η Αττική συγκεντρώνει το 17,9% των ενεργών κρουσμάτων.

Στη συνέχεια, ο υφυπουργός ανέφερε πως ανάμεσα στις περιοχές που δημιουργούν έντονο προβληματισμό τις τελευταίες 7 ημέρες, είναι οι Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Δράμας, Πέλλας, Φλώρινας, Πιερίας και Ημαθίας. Όπως ανέφερε, μάλιστα, σε αυτές τις περιοχές παρατηρείται μετατόπιση του επιδημιολογικού φορτίου από τα αστικά τους κέντρα προς τα χωρία, συστήνοντας στους κατοίκους των εν λόγω περιοχών προσοχή και απευθύνοντας έκκληση για τήρηση των μέτρων.