Ανοιχτό το ενδεχόμενο για παράταση του lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου-Πότε θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες κυβερνητικού στελέχους, εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου.

Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ, από την κυβέρνηση εκτιμούν ότι απέχουμε ακόμη αρκετά, και πέραν του αναμενόμενου, από την άρση του επιβληθέντος lockdown.

Νωρίτερα σήμερα έγινε μάλιστα γνωστό ότι η κυβέρνηση δεν φαίνεται να εξετάζει lockdown «δύο ταχυτήτων», αλλά προσανατολίζεται σε ενιαίο άνοιγμα της χώρας.

Οι παράγοντες που θα καθορίσουν τις αποφάσεις

Εκείνο βέβαια που θα κρίνει την όποια απόφαση είναι η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας, δηλαδή ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού και η πίεση του εθνικού συστήματος υγείας.

Σε εξέλιξη το β’ κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα

Υπενθυμίζεται δε ότι κατά τη σημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, η λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι μπορεί να παρατηρείται υποχώρηση των νέων κρουσμάτων, όχι όμως στον βαθμό που επιθυμούσαν οι ειδικοί.

Την ίδια ώρα, η επιτροπή για τον κορωνοϊό εκτιμά πως η έντονη πίεση στις ΜΕΘ θα εξακολουθήσει τόσο την επόμενη εβδομάδα όσο και πέραν αυτής.

Στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας οι οριστικές αποφάσεις του πρωθυπουργού

Σε κάθε περίπτωση, οι οριστικές αποφάσεις για το lockdown θα ληφθούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, όταν και θα εκπνεύσει η πρώτη παράταση που ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα.

Εντός της εβδομάδας και οι αποφάσεις των ειδικών

Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να παραμείνουν οι περιορισμοί σε ορισμένες περιοχές που παρουσιάζουν επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα. Η επιτροπή των ειδικών για την πανδημία θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να εξετάσει τη χαλάρωση του lockdown.