Ένας στους τέσσερις με κορωνοϊό, στην Δράμα - Τι λένε ο αντιπεριφερειάρχης & ο Β. Κικίλιας

Δραματική έκκληση προς όλους τους Δραμινούς να τηρούν αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό, απηύθυνε ο αντιπεριφεριάρχης Δράμας Γιώργος Παπαδόπουλος, στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το πρωί, περιγράφοντας με τα πλέον μελανά χρώματα, την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη.

«Είμαστε πλέον στο απόλυτο κόκκινο. Θα χαρακτήριζα την κατάσταση στο απόλυτο μαύρο», τόνισε με έμφαση ο κ. Παπαδόπουλος και συνέχισε: «χάνουμε καθημερινά συμπολίτες μας, λόγω πανδημίας, και μέχρι σήμερα ακόμη δεν έχουμε υιοθετήσει στο απόλυτο τα υγειονομικά μέτρα, έτσι ώστε να σταματήσει η μετάδοση του ιού. Είναι λυπηρό, γιατί τις τελευταίες ημέρες χάσαμε πάρα πολλούς συμπολίτες μας. Μάλιστα, ο μέσος όρος μειώθηκε και χάνονται πλέον νέοι άνθρωποι και το σημαντικό είναι ότι δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα. Η Δράμα θρηνεί ήδη πάνω από 30 συμπολίτες μας».

Μάλιστα, ο κ. Παπαδόπουλος γνωστοποίησε πως η Περιφέρεια ΑΜΘ θα διαθέσει άμεσα 50.000 ευρώ για τον εξοπλισμό και τη λειτουργία μιας ακόμα κλινικής covid -την τέταρτη κατά σειρά- προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των ασθενών που νοσούν από κορωνοϊό. Σήμερα, οι τρεις κλινικές που ήδη λειτουργούν για όσους ασθενείς νοσηλεύονται με κορωνοϊό έχουν δυναμικότητά 130 κλινών με την πληρότητά τους να «αγγίζει» το 100%.

Ο αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε ακόμα ότι το σύστημα υγείας έφτασε στο απόλυτο όσον αφορά στο να ανταπεξέλθει σε όλα αυτά που συμβαίνουν. «Δεν μπορούμε πλέον να ανταποκριθούμε», τόνισε και συνέχισε: «παίρνω την ευθύνη εγώ και το λέω, συζητώντας κάθε μέρα με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ξεκινώντας από τον ιατρικό σύλλογο, τη διοίκηση του νοσοκομείου, τη διεύθυνση Υγείας, τον ΕΟΔΥ. Είναι λυπηρό. Πρέπει να καταλάβουν όλοι οι Δραμινοί ότι και μετά τα τελευταία rapid test που κάναμε αποδείχθηκε πάλι ότι το 1/4 του πληθυσμού νοσεί. Είμαστε δηλαδή σήμερα στο 25% της Δράμας ασυμπτωματικοί. Αυτό είναι το χειρότερο. Γιατί από την στιγμή που δεν περιοριζόμαστε και κυκλοφορούμε μέσα στον κόσμο και ερχόμαστε σε συναθροίσεις, μεταφέρουμε τον ιό, χωρίς να αντιλαμβανόμαστε τι κάνουμε. Αυτός ο ιός μεταφέρεται σε έναν, ο οποίος είναι πιο ευάλωτος από τους ασυμπτωματικούς και έχει δυσάρεστες εξελίξεις και δυσάρεστα αποτελέσματα».

«Είμαι πολύ φορτισμένος», συνέχισε ο κ. Παπαδόπουλος, «γιατί χάθηκαν άνθρωποι που τους γνώριζα και δεν είχαν κανένα υποκείμενο νόσημα. Αυτό μόνο να μείνει στη σκέψη όλων μας. Να αναλογιστούμε τι κάνουμε από εδώ και πέρα. Έστω αυτή την ύστατη στιγμή να σταματήσουμε τις μετακινήσεις. Να περιοριστούμε στο απόλυτο. Εμείς, τα παιδιά μας, οι μεγαλύτερες από εμάς ηλικίες. Απευθύνω αυτή τη στιγμή έκκληση προς όλους τους πολίτες της Δράμας. να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Δεν έχουμε περιθώρια».

Τι είπε σχετικά, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας

«Δεν έχει πρόβλημα το νοσοκομείο της Δράμας. Η πόλη της Δράμας έχει  πρόβλημα με τον κορωνοϊό» δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Το νοσοκομείο της Δράμας Είχε τρεις ΜΕΘ και τώρα έχει 12. Έχει επαρκές  νοσηλευτικό προσωπικό και κάνουν όλοι μια συγκλονιστική προσπάθεια. πρόσθεσε ο κ Κικιλιας στις δηλώσεις του στο OPEN και πρόσθεσε: «Δεν θα αφήσω κανέναν τόνισε να διασαλέψει τη μάχη που δίνουν οι Δραμινοί και το νοσοκομείο τους.

Μιλάμε για πανδημία που αντιμετωπίζει όλος ο κόσμος. Η μια πόλη θα στηρίξει την άλλη. Το ΕΣΥ στέκεται όρθιο και αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα».

Αναφερόμενος στα εμβόλια ο κ Κικίλιας δήλωσε ότι μόλις πάρουν έγκριση στην Ευρώπη την ίδια μέρα που θα πάνε στην Γερμανία ή την Πορτογαλία την ίδια μέρα θα έλθουν και στην Ελλάδα.

«Η περιφερειακή ενότητα της Δράμας δοκιμάζεται. Ένας στους 4 είναι θετικός στον κορωνοϊό» ανέφερε από την πλευρα του ο πρόεδρος εργαζομένων στο νοσοκομείο της Δράμας, Ιωάννης Παπαδόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

«Αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι δεν ελαττώνονται οι νοσηλείες στο νοσοκομείο. Με το που δίνεται εξιτήριο τα κρεβάτια ξαναγεμίζουν» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Όπως ο ίδιος σημείωσε το νοσοκομείο αυτή την στιγμή από τις 240 κλίνες που έχει το νοσοκομείο τις 140 τις μετέτρεψε σε covid. «Έχουμε αναπτύξει τρεις κλινικές απλές covid δυναμικής 140 κλινών και αυτή την στιγμή νοσηλεύονται 136 ασθενείς ενώ όσο αφορά τις ΜΕΘ αναπτύξαμε από τα 6 κρεβάτια που είχαμε 12 και αυτή την στιγμή είναι και τα 12 κατειλημμένα. Καθημερινά γίνονται εισαγωγές. Στο χειρουργείο μέσα έχουμε αναπτύξει τρία κρεβάτια μονάδας αυξημένης φροντίδας (μεταβατικό στάδιο πριν τη ΜΕΘ)»

Παράλληλα, όπως ο ίδιος ανέφερε ενώ χτες έγινε η διακομιδή των ασθενών σήμερα πάλι υπάρχουν 2 ασθενείς που αναμένεται να μετακινηθούν σε άλλες ΜΕΘ. «Αναζητούμε μονάδες εντατικής θεραπείας όπου υπάρχει κρεβάτι θα μεταβούν και οι συγκεκριμένοι ασθενείς».

Όσον αφορά το προσωπικού του νοσοκομείου εξήγησε πως έγιναν γύρω στις 43 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού γύρω αλλά αυτή την στιγμή 80 νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό νοσεί από τον κορωνοϊό και 25 γιατροί.

Δηλαδή 105 άτομα είναι εκτός. «Από τους 11 γιατρούς της παθολογικής κλινικής που πρέπει να έχει με βάση το οργανόγραμμα υπηρετούν μόνο 4 από τους οποίου οι 2 νοσούν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε πως είναι περίπου 100.000 άτομα πληθυσμός αλλά εξυπηρετούν και όμορους νομούς ενώ είπε πως είναι θετικό είναι ότι χτες ο ΕΟΔΥ  ανακοίνωσε 24 θετικά κρούσματα στον νομό τους. «Είναι από τα λιγότερα τις τελευταίες μέρες».

Με την διοικήτρια του νοσοκομείου Δράμας, επικοινώνησε η ΠτΔ

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρόπουλου επικοινώνησε σήμερα Παρασκευή, με την διοικήτρια του νοσοκομείου Δράμας κυρία Καρατζόγλου, η οποία την ενημέρωσε για τις συνθήκες περίθαλψης και νοσηλείας που έχουν διαμορφωθεί λόγω των αυξημένων περιστατικών Covid-19.

Η κυρία Σακελλαροπούλου εξέφρασε τη συμπαράστασή της και ζήτησε να μεταφέρουν τις ευχαριστίες και την αλληλεγγύη της σε όλο το προσωπικό του νοσοκομείου για την υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλλει.