Φόβοι για νέα υπερμετάδοση: Πότε αναμένεται η άρση της καραντίνας - Τι θα ανοίξει πρώτα

Αναμενόμενη η  παράταση του lockdown μέχρι τουλάχιστον και την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, ανακοινώθηκε χθες και όλοι πλέον διερωτώνται πότε θα λήξει αυτή η καραντίνα και κυρίως με ποιες συνθήκες θα περάσουμε τις ημέρες των εορτών, με τον φόβο να εναλλάσσεται με τις αχνές ελπίδες για μία σχετική κανονικότητα.

Η κυβέρνηση μεταθέτει για τα μέσα της επόμενης εβδομάδας τη λήψη των αποφάσεων, καθώς τότε θα υπάρχει μια πιο ασφαλής εικόνα για την πορεία της πανδημίας.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι την τελική διάρκεια του lockdown θα κρίνουν 7 περιοχές της χώρας που καταγράφουν το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο μεταξύ αυτών Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα κα Μαγνησία.

Μικρή ανάσα δίνουν τα αποτελέσματα στην μελέτη των λυμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπου καταγράφεται μείωση του ιικού φορτίου κατά 50% “Εάν συνεχιστεί η πτωτική πορεία των κρουσμάτων, μετά από την 7η του Δεκέμβρη, τότε ενδεχομένως να σχεδιαστεί μία σταδιακή επάνοδος στην κανονικότητα” τονίζουν κυβερνητικές πηγές, που πάντως δεν αποκλείουν καθόλου να παραμείνει η χώρα σε συνθήκες καραντίνας έως τις 14 Δεκεμβρίου.

Πώς θα γίνει η επανεκκίνηση – Τι θα γίνει με την εστίαση

Ο  προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία μαζί με τα καταστήματα που πωλούν εποχικά είδη στις 7 Δεκεμβρίου. Κάτι, που ωστόσο, δεν είναι καθόλου βέβαιο, αν η μείωση των κρουσμάτων δεν είναι θεαματική τα επόμενα 24ωρα, κάτι που δεν είναι εύκολο να συμβεί.

Αν ο ρυθμός της μείωσης ακολουθήσει την ίδια πορεία που ακολουθεί ως σήμερα, τότε το πιθανότερο είναι ότι στις 14 Δεκεμβρίου θα ανοίξει το λιανεμπόριο, μαζί με τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί εμφανίζονται εξαιρετικά επιφυλακτικοί και για τα δύο.

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με την εστίαση. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση θα ήθελε να ανοίξει, έστω και με εξαιρετικά αυξημένους περιορισμούς, υπό τις παρούσες συνθήκες κρίνεται μάλλον αδύνατο. Το ίδιο ισχύει για χιονοδρομικά κέντρα κα.

Όπως όλα δείχνουν, οι μετακινήσεις από νομό σε νομό θα παραμείνουν, όπως επίσης και η απαγόρευση κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες.