Ανακοινώθηκε: Παράταση του lockdown, έως τις 7 Δεκεμβρίου - Οι περιοχές με έξαρση κρουσμάτων

Την παράταση του Lockdown μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου τουλάχιστον ανακοίνωσε επισήμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Όπως είπε, «τα περιοριστικά μέτρα θα ισχύουν, προς το παρόν, μέχρι τις 06:00 το πρωί της 7ης Δεκεμβρίου».

«Υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις για μείωση του αριθμού των κρουσμάτων. Εφόσον συνεχιστεί ο ρυθμός αυτός τότε θα αρχίσει να μειώνεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκινώντας την εξ’ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Τότε θα μπορούμε να σχεδιάσουμε μια σταδιακή επάνοδο σε κάποιου είδους κανονικότητα. Προς το παρόν παρατείνονται τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα για την προστασία από τον κορονοϊό μέχρι και τη Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 06.00 το πρωί». Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι η απόφαση αυτή είναι επιβεβλημένη καθώς το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό.

Εντείνεται η ανησυχία για ορισμένες περιοχές

Το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό σε κάποιες περιοχές και αποτελεί πηγή ανησυχίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε πως ορισμένες περιοχές παραμένουν πηγή ανησυχίας, καθώς παρουσιάζουν πολύ υψηλά κρούσματα συγκριτικά με τον πληθυσμό τους, κάνοντας λόγο για Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Μαγνησία, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Λέσβο.

Παράλληλα, ενόψει της εορτής του Αγίου Ανδρέα συνέστησε στους κατοίκους της Πάτρα να μην γίνει τοπική γιορτή λόγω υπερμετάδοσης.

«Ο στόχος παραμένει ένας οι Έλληνες να συναντηθούμε με το εμβόλιο όρθιοι και υγιείς, και από την άνοιξη του 2021 να ανοίξει μια νέα εποχή για τη χώρα μας» υπογράμμισε.

Η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο κ. Πέτσας συνεχίζει να στηρίζει το ΕΣΥ, με 557 ΜΕΘ πριν την πανδημία και σήμερα πάνω από 1260, με 88.690 άτομα υγειονομικό προσωπικό και σήμερα πάνω από 100.000 και προϋπολογισμό 3,8 δισεκ. ευρώ πριν την πανδημία και σήμερα 4,8 δισεκ. ευρώ.

«Υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις για μείωση του αριθμού των κρουσμάτων. Εφόσον συνεχιστεί ο ρυθμός αυτός τότε θα αρχίσει να μειώνεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», τόνισε συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκινώντας την εξ’ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Τότε θα μπορούμε να σχεδιάσουμε μια σταδιακή επάνοδο σε κάποιου είδους κανονικότητα. Προς το παρόν παρατείνονται τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα για την προστασία από τον κορονοϊό μέχρι και τη Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 06.00 το πρωί».

Υπογράμμισε ότι η απόφαση αυτή είναι επιβεβλημένη καθώς το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό.

Ασφυκτική πίεση στα νοσηλευτικάιδρύματα της βορείου Ελλάδας: Με C-130  διακομίζονται στην Αττική από την Δράμα, τρεις διασωληνωμένοι ασθενείς  με covid-19

Με C-130 από το αεροδρόμιο της Καβάλας, μεταφέρονται μέσα στην ειδική κάψουλα, για να διακομιστούν σε νοσοκομεία της Αθήνας τρεις ασθενείς από την Δράμα με τη νόσο covid-19.

Πρόκειται για δύο 76χρονους και ένας 75χρονο που νοσούν βαριά. Οι τρεις ασθενείς θα μεταφερθούν στα Νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία» και «Αττικόν».

Όταν θα έχουμε από τους ειδικούς περισσότερα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας θα ανακοινώσουμε τα επόμενα βήματα

Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση με τη βοήθεια των ειδικών παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα ανακοινώσει τα επόμενα βήματα στην κοινή προσπάθεια όταν θα έχει περισσότερα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας.

Ο στόχος παραμένει ένας, τόνισε: Οι Έλληνες να συναντηθούμε με το εμβόλιο όρθιοι και υγιείς κι από την άνοιξη του 2021 με το καλό, να ανοίξει και πάλι μια νέα εποχή για τη χώρα μας. Στο μεταξύ, συνεχίζουμε να στηρίζουμε το ΕΣΥ και αυτό αποδεικνύεται από τρία στοιχεία;

Πρώτον, οι ΜΕΘ πριν την πανδημία ήταν 557. Σήμερα λειτουργούν πάνω από 1260 ΜΕΘ.

Δεύτερον, το προσωπικό του ΕΣΥ πριν την πανδημία ήταν 88.690. Σήμερα έχει ξεπεράσει τις 100.000 και

Τρίτον, πριν από την πανδημία, για την ακρίβεια το 2018 δαπανήθηκαν για την υγεία, περίπου 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ και το 2020 έχουν δαπανηθεί 4,8 δισεκ. ευρώ δηλαδή 1 δισεκατομμύριο παραπάνω.

Παράλληλα, η κυβέρνηση όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός θα μεριμνήσει για την προκήρυξη θέσεων γιατρών ώστε όλο το ιατρικό προσωπικό το οποίο υπηρετεί σήμερα στις ΜΕΘ του ΕΣΥ με συμβάσεις ορισμένου χρόνου να καταστεί μετά από την υγειονομική κρίση αορίστου χρόνου». Όπως χαρακτηριστικά είπε «είναι μια πράξη αναγνώρισης από την Πολιτεία του έργου που επιτελούν κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά είναι και απόδειξη της βούλησής μας για διαρκή αναβάθμιση του Συστήματος Υγείας».