Πιθανόν άνοιγμα των σχολείων στις 7 Δεκεμβρίου - Rapid test & συνεχή παρακολούθηση

Η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί σχέδιο ώστε οι σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων να ανοίξουν ξανά, έστω και αν το lockdown παραταθεί, πράγμα που είναι σχεδόν βέβαιο πλέον.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega Channel, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Δεκεμβρίου, αν, φυσικά, τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι ευνοϊκά. Υπενθυμίζεται ότι τα σχολεία είχαν κλείσει, όχι τόσο επειδή είχαν μετατραπεί σε εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού, όσο για να περιοριστεί η κινητικότητα στη διάρκεια της καραντίνας. Άλλωστε, όπως έχουν δείξει τα ως τώρα δεδομένα, μέσα στα σχολικά κτίρια η διασπορά παρέμενε πολύ χαμηλή.

Από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η ανακοίνωση

Μάλιστα, φαίνεται ότι την ανακοίνωση της επαναλειτουργίας των σχολείων θα την κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεοπτικό μήνυμα, ενδεχομένως και την ερχόμενη Παρασκευή, στο οποίο εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει και την παράταση της καραντίνας για μία ή δύο εβδομάδες πέραν της 30ης Νοεμβρίου, ενώ η κυβέρνηση παρακολουθεί εκ του πολύ σύνεγγυς τις εξελίξεις των επομένων ημερών για να καθορίσει τα επόμενα βήματά της.

Χιλιάδες rapid tests στα σχολεία όλης της χώρας

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο προβλέπει να γίνονται επαναλαμβανόμενα δειγματοληπτικά rapid tests σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα, όταν επιστρέψουν στις τάξεις τους οι μαθητές, ενώ τα σχολεία θα ξανακλείσουν για την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, σε ημερομηνία που θα καθοριστεί λίγο αργότερα και ανάλογα με τις εξελίξεις, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από την εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης μαζί, εξηγώντας ότι θα αναπτυχθεί ένα σχέδιο δειγματοληπτικών ελέγχων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης προκειμένου να διαπιστωθεί ποια είναι η σχέση μεταξύ του βαθμού θετικότητας στα παιδιά που είναι μέχρι την ηλικία του σχολείου και την υπόλοιπη κοινότητα.