Παπαευαγγέλου: Χαραμάδα αισιοδοξίας για σταθεροποίηση των κρουσμάτων

«Τα μέτρα αποδίδουν. Είναι σαφής η σταθεροποίηση, ωστόσο η κατάσταση εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη, υπογράμμισε κατά την ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, η καθηγήτρια παιδιατρικής – λοιμωξιολογίας στο ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Όπως είπε στη Βόρεια Ελλάδα βλέπουμε μία σταθεροποίηση, αλλά δεν είναι αυτή που περιμέναμε μετά από δύο εβδομάδες lockdown και τόνισε ότι το ΕΣΥ πιέζεται αφόρητα, καθώς η πληρότητα κλινών ΜΕΘ πανελλαδικά είναι στο 86% ενώ στη Θεσσαλονίκη η πληρότητα αγγίζει το 99% και στην Αττική το 81%.Αναφορικά με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία υπάρχει και εκεί μία σταθεροποίηση με 400 εισαγωγές κάθε μέρα.

Η κα Παπαευαγγέλου σημείωσε ακόμα ότι πλέον ο καθένας θα πρέπει να επιλέξει μια μικρή κοινωνική φούσκα στην οποία θα δραστηριοποιείται και επανέλαβε ότι ο κορονοϊός σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με τη γρίπη καθώς ποτέ η γρίπη δεν έδωσε ετησίως πάνω από 200 νεκρούς.

Τέλος, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία πως τα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν, όμως πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια να «επιπεδωθεί» η καμπύλη. Ωστόσο, οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και οι νεκροί θα συνεχίσουν να αυξάνονται και αυτή την εβδομάδα, εκτίμησε η κ. Παπαευαγγέλου.

Μαγιορκίνης: Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά σοβαρή, παρά την ύφεση

Για ενδείξεις μείωσης των ενεργών κρουσμάτων στη χώρα έκανε λόγο ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, επικαλούμενος τις τελευταίες επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ. Εξήγησε παράλληλα πως «η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά σοβαρή», υπογραμμίζοντας την σημασία της τήρησης των περιοριστικών μέτρων μέχρι να έρθει η άρση του lockdown,