Εισηγούνται παράταση τριών εβδομάδων στο lockdown - 1.004 οι νεκροί μόνο τον Νοέμβριο

Τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μια σχετική σταθεροποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης σε ό,τι αφορά τα νέα κρούσματα, όπως παρατηρούν οι επιστήμονες της επιτροπής Τσιόδρα, ενώ η εκθετική έξαρση δείχνει να έχει ανακοπεί.

Το ίδιο και ο δείκτης μετάδοσης, που φαίνεται να υποχωρεί κοντά στο επίπεδο του 1 τόσο στην Αττική όσο και στην Θεσσαλονίκη. Εάν κατορθώσουμε αυτή η τάση να διατηρηθεί, οι ειδικοί θεωρούν πως μέσα στις επόμενες ημέρες και έως το τέλος της εβδομάδας θα δούμε και σταθερή κάμψη στον ημερήσιο αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Τραγικές οι απώλειες ωστόσο: 1.004 νεκροί τον τρέχοντα Νοέμβριο μόνο

Βάσει αυτών των στοιχείων, αλλά και του θλιβερού γεγονότος, ότι μόνο τον Νοέμβριο, ο οποίος έχει μία ακόμη εβδομάδα για να ολοκληρωθεί, στην Ελλάδα θρηνήσαμε 1.004 νεκρούς από επιπλοκές του νέου κορωνοϊού και με την δριμύτητα που χτυπάει τη χώρα το δεύτερο κύμα της πανδημίας, δεν είναι καθόλου σίγουρο πως η – δεδομένη – παράταση του lockdown θα είναι μόνο για μία εβδομάδα, δηλαδή έως τις 7 Δεκεμβρίου.

Αντιθέτως, στο τραπέζι υπάρχουν ήδη επιστημονικές εισηγήσεις για παράταση ακόμη και τριών εβδομάδων, παρ΄ότι η κυβέρνηση επιθυμεί, έστω και με περιορισμούς, να υπάρξει μια στοιχειώδης λειτουργία της αγοράς κατά την εορταστική περίοδο.

Την πρόταση για παράταση τριών εβδομάδων στο lockdown έθεσε σήμερα δημοσίως και ο ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προεξοφλώντας ότι μετά τις γιορτές θα υπάρξει και τρίτο κύμα της πανδημίας – ενδεχομένως ακόμη πιο δύσκολο, όπως είπε.

Καθολικό lockdown στην Θεσσαλονίκη;

Μέλη της επιτροπής επιδημιολόγων, επίσης, έχουν προτείνει – και, κατά τις πληροφορίες επιμένουν – όχι μόνον σε παράταση αλλά σε αυστηρότερα μέτρα ειδικά για την Θεσσαλονίκη με καθολικό lockdown 15 ημερών (δηλαδή, με ακόμη λιγότερες επαγγελματικές δραστηριότητες και ελάχιστες μετακινήσεις).

Οι τελικές αποφάσεις για την διάρκεια της παράτασης και τους τρόπους της σταδιακής εξόδου δεν θα ληφθούν πριν από το τέλος της εβδομάδας.

Σε πέντε άξονες το βασικό σενάριο για τα Χριστούγεννα του 2020

Σε πέντε άξονες θα κινηθεί το γενικό και βασικό πλαίσιο που προτίθεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση, αναφορικά με το πώς τελικά θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα, χωρίς όμως να ρισκάρουμε περαιτέρω έξαρση της πανδημίας.

  • Σταδιακή άρση περιορισμών με επαναλειτουργία πρώτα των σχολείων, κατόπιν του λιανεμπορίου και στο τέλος – με ειδικές προϋποθέσεις – της εστίασης.
  • Διαίρεση της χώρας σε ζώνες ασφαλείας με διαβαθμισμένα μέτρα ανά περιοχή, αναλόγως του επιδημιολογικού φορτίου.
  • Διατήρηση της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό και στην διάρκεια των Χριστουγέννων.
  • Λειτουργία – εάν και όπου λειτουργήσει τελικά – της εστίασης μόνον με καθήμενους, και μόνον για τα εστιατόρια και τα καφέ.
  • Διατήρηση και της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας στην διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Από εκεί και πέρα, τα επιδημιολογικά στοιχεία, και ειδικά οι αντοχές του ΕΣΥ, θα κρίνουν εάν και πώς θα υπάρξουν νέα κυλιόμενα lockdown έως την άνοιξη. Η εισήγηση που υπάρχει, πάντως, από τους επιδημιολόγους είναι πως δεν θα πρέπει να υπάρξει σημαντική άρση μέτρων εάν η κάλυψη των ΜΕΘ των δημοσίων νοσοκομείων δεν πέσει σε ποσοστά της τάξης του 60% με 70%.