Δύο σενάρια για τα Χριστούγεννα: Όλα κρίνονται από τον δείκτη R - Στα ύψη η αγωνία για θανάτους & κρούσματα

Η μέχρι σήμερα πορεία, με τον χθεσινό αριθμό κρουσμάτων, διασωληνωμένων αλλά και θανάτων να προκαλούν πραγματικό σοκ, δείχνει ότι ο Νοέμβριος, σε καμία περίπτωση δεν είναι Μάρτιος.

Γιατί το τωρινό lockdown, διαφέρει τόσο με εκείνο του Μαρτίου

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι λόγοι για τους οποίους παρά το lockdown, τα κρούσματα επιμένουν να διατηρούνται σε αριθμούς που ζαλίζουν, είναι πολλοί :

  • Η δεύτερη καραντίνα είναι πιο χαλαρή αφού το ιϊκό φορτίο είναι πολλαπλάσιο εκείνου με το οποίο ξεκίνησε το πρώτο lockdown,
  • οι περιορισμοί στη φυσική παρουσία των εργαζομένων έχουν μικρότερο εύρος,
  • υπάρχει γενικευμένη κόπωση από τα συνεχή μέτρα και
  • πιθανότατα ο ιός έχει μεταλλαχθεί.
  • Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες που σε αντίθεση με την άνοιξη, ευνοούν τη μετάδοση του κορωνοϊού, έχουν φέρει τη χώρα στο σημερινό σημείο.

Κομβικές αποφάσεις, καλείται να πάρει αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση:

  • Θα αρθεί στα τέλη του μήνα το lockdown; Σε καμία περίπτωση. Στο τραπέζι πλέον είναι δύο ημερομηνίες : Η 7η και η 14η Δεκεμβρίου.
  • Θα ανοίξουν τα πάντα; Επίσης σε καμία περίπτωση. Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει πολύ σταδιακή επιστροφή σε μία σχετική κανονικότητα. Αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα ανοίξουν πρώτα τα δημοτικά. Θα ακολουθήσουν τα δημοτικά και γυμνάσια, στη συνέχεια τα εμπορικά καταστήματα και τελευταία θα ανοίξει η εστίαση, πάντα όμως με μεγάλους περιορισμούς.

Μέχρι πρόσφατα, στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατούσε αισιοδοξία ότι σύντομα θα ήταν ορατή η ουσιαστική μείωση των κρουσμάτων.

Το νέο ορόσημο και τα καινούρια σενάρια 

Όμως, το θετικό αυτό σενάριο διαψεύσθηκε. Πλέον, νέο «ορόσημο» προκειμένου να καταγραφεί η πτωτική τους πορεία θεωρείται το μέσον της τρέχουσας εβδομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο δείκτης R βαίνει μειούμενος, τόσο σε Αττική όσο και σε Θεσσαλονίκη, ενώ βρίσκεται πλέον κοντά στο «όριοΟλα» του 1.

Όμως, υπάρχουν και άλλες, πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες η μάχη με τον κορωνοϊό θα παραταθεί, μεταθέτοντας στο απώτερο μέλλον την άρση των περιοριστικών μέτρων, ειδικά όσον αφορά τον τομέα της εστίασης, που σύμφωνα με όλες τις έρευνες αποτέλεσε τη μεγαλύτερη εστία μετάδοσης του ιού.

Αν, έστω και τώρα, επιβεβαιωθούν τα αισιόδοξα σενάρια, τότε πριν τις εορτές, θα υπάρξει ένα κάποιο άνοιγμα της αγοράς.

Αν όχι, τότε θα σημαίνει ότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα και σε πολλά επίπεδα…