Προειδοποίηση καθηγήτριας Λινού: Σε κίνδυνο οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ-Aγορές μόνο με διανομείς

Η πανδημία του κορωνοϊού βρίσκεται σε έξαρση στη χώρα μας, με την καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, να χαρακτηρίζει την κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη τονίζοντας ότι πρέπει να βρεθούν και άλλα μέτρα προκειμένου να αναχαιτιστεί η διασπορά του ιού.

Η κ. Λινού μιλώντας σήμερα στο OPEN δήλωσε ότι «τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα και η νόσος είχε διασπαρθεί σε όλα τα σπίτια και στις οικογένειές μας. Επιπλέον, στους χώρους εργασίας δεν εφαρμόζεται η τηλεργασία όπως τη βλέπαμε, ακόμη και εκεί που είναι δυνατόν.

Καθοριστικό να παραμένουν ανοιχτά τα παράθυρα

Επίσης τα περισσότερα κτίρια γραφείων δεν έχουν τη δυνατότητα αερισμού, δηλαδή δεν μπορούμε να ανοίξουμε παράθυρα και αυτό σημαίνει ότι γίνεται συρροή ιών μέσα στον χώρο που αναπνέουμε». Σύμφωνα με την κ. Λινού είναι καθοριστικό να παραμένουν ανοιχτά τα παράθυρα, καθώς τα περισσότερα κρούσματα διασπείρονται αυτή τη στιγμή σε κλειστούς χώρους.

Δευτερεύον το πότε θα ανοίξουμε-Πρέπει να βρούμε κι άλλα μέτρα

«Το πότε θα ανοίξουμε αυτή τη στιγμή είναι δευτερεύον. Αυτή τη στιγμή πρέπει η πολιτεία να ενισχύσει εργαζόμενους και εργοδότες για να λύσουμε το υγειονομικό πρώτα. Και πρέπει να βρούμε κι άλλα μέτρα», προσέθεσε.

Η καθηγήτρια αναφέρθηκε επίσης σε μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στην Αγγλία σχετικά με τα σούπερ μάρκετ. Ως προς το ζήτημα αυτό ανέφερε τα εξής:

Σε υψηλό κίνδυνο οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ-Να κάνουμε τις αγορές μας με διανομείς

«Χθες υπήρξαν μελέτες ότι την περίοδο του lockdown αυξάνονται τα κρούσματα στα σούπερ μάρκετ. Επίσης τον Οκτώβριο είχε δημοσιευτεί έρευνα από το Harvard που έδειχνε ότι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ είναι σε πολύ υψηλό κίνδυνο. Δηλαδή 20% των εργαζομένων ήταν θετικοί στη Βοστώνη. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουμε το μοντέλο με το οποίο προμηθευόμαστε τα απαραίτητα»

H ίδια ανέφερε μάλιστα ότι θα πρέπει να πραγματοποιούμε τις αγορές μας με διανομείς.

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, είπε ότι «πιθανόν θα μπορούσαμε να κρατήσουμε ανοιχτά τα δημοτικά, αλλά όχι τα γυμνάσια και τα λύκεια».

Κανείς δεν ξέρει πότε θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα

Στο ερώτημα πότε θα βελτιωθεί η κατάσταση, η κ. Λινού απάντησε: «Κανείς δεν ξέρει πότε θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Δεν έχουμε μελέτες για να ξέρουμε που πρέπει να παρέμβουμε. Υπάρχει πρόβλημα. Ανησυχώ για το ηθικό των λειτουργών υγείας, μην μπούμε σε κατάσταση burn out».