Παπαευαγγέλου : Έχουμε πόλεμο - Αν έπεφταν σφαίρες θα μέναμε στο σπίτι

Μειωμένα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, αλλά πολύ υψηλά, δεδομένου ότι βρισκόμαστε εδώ και δύο εβδομάδες σε καθεστώς lockdown, παρουσιάζονται τα κρούσματα τόσο σε Αττική όσο και Θεσσαλονίκη τις τελευταίες 24 ώρες.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, 673 κρούσματα εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη, ενώ 582 στην Αττική. Μάλιστα, οι δύο αυτές περιοχές έχουν αθροιστικά 1.255 κρούσματα, δηλαδή περίπου τα μισά από τα 2.581 που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για το σύνολο της χώρας.

Την ίδια στιγμή, έκρηξη παρατηρείται στην Μαγνησία με 108 κρούσματα, την Πέλλα με 107 και τη Λάρισα με 105.

Παρατηρείται σταθεροποίηση σε Αττική και Βόρεια Ελλάδα
Σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου, παρατηρείται κάποια σταθεροποίηση στην Αττική και τη Βόρεια Ελλάδα, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η χώρα παραμένει σε υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.

Ακόμα εξήγησε πως «παρατηρείται μια μικρή αλλά σταθερή αύξηση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων».

«Χρειάζεται υπομονή γιατί το σύστημα υγείας θα συνεχίσει να πιέζεται και ο αριθμός των διασωληνωμένων θα συνεχίσει να αυξάνεται» τόνισε η ίδια.

«Κανείς δεν είναι άτρωτος. Έχουμε έναν πραγματικό πόλεμο» σημείωσε και στη συνέχεια αναφέρθηκε σε περιπτώσεις 90ρηδων που είναι ασυμπτωματικοί και περιπτώσεις 40ρηδων που νοσούν βαριά.

«Περιμέναμε μεγαλύτερη ύφεση»
«Το κακό είναι πως το δεύτερο κύμα της πανδημίας θερίζει ζωές» είπε και υπενθύμισε διαπίστωση επιστήμονα του ΠΟΥ πως εάν η χρήση μάσκας επεκταθεί στο 95%, δεν θα χρειάζεται lockdown.

Σημείωσε μάλιστα πως «η χαλαρή συμπεριφορά έστω λίγων, η μη σχολαστική τήρηση των μέτρων, οδηγεί σε μια καθυστέρηση της ύφεσης που περιμένουμε. Είναι λάθος να χαλαρώσουμε, είναι εντελώς απρόβλεπτο ποιος θα κινδυνεύσει. Δεν κάνει εξαιρέσεις ο ιός και πρέπει να το καταλάβουμε. Είναι λάθος η χαλάρωση επειδή βλέπουμε στους θανάτους να αναφέρονται υποκείμενα νοσήματα. Δεν θα πέθαιναν οι άνθρωποι αυτοί αν δεν είχαν νοσήσει».

Πρόσθεσε, δε, πως είναι πολύ σημαντική η τήρηση των μέτρων από όλους λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «Βλέπουμε 90άρηδες να είναι ασυμπτωματικοί και 40άρηδες να νοσούν βαριά ή και να χάνουν τη ζωή τους. Έχουμε έναν πραγματικό πόλεμο. Αν έχω έπεφταν σφαίρες, δεν θα χαλαρώναμε και θα μέναμε όλοι στο σπίτι. Δεν θα κοιτάγαμε πως θα αποφύγουμε τους περιορισμούς, ούτε θα μας δυσαρεστούσε να μένουμε στο σπίτι μας».

Τι είπε για το εμβόλιο
Παράλληλα, η καθηγήτρια ΕΚΠΑ μίλησε και για τα εμβόλια, υπογραμμίζοντας πως «περιμένουμε την ολοκλήρωση των κλινικών μελετών και τη δημοσίευση των εμβολίων. Μόνο μέσω του μαζικού εμβολιασμού θα φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο της ανοσίας της αγέλης».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πότε θα μπορέσουμε να χαμογελάσουμε, που είχε αναφέρει η ίδια σε προηγούμενη ενημέρωση, απάντησε: «Είναι σαφές σε όλους πως οι δυο τελευταίες εβδομάδες ήταν κρίσιμες, όπως θα είναι και η επόμενη. Τα δεδομένα αυτής της εβδομάδας έδειξαν πως υπάρχει σταθεροποίηση αλλά το φορτίο είναι υψηλό. Μπορεί τις επόμενες ημέρες να χαμογελάσουμε αλλά είναι εξαιρετικά χρήσιμο και σημαντικό να γίνει τήρηση των μέτρων».