Από δύο κλινικές στη Θεσσαλονίκη, ξεκίνησαν οι επιτάξεις - Οι αντιδράσεις των κλινικαρχών & η ανακοίνωση

Την αναγκαστική δέσμευση προς χρήση από το ελληνικό Δημόσιο της ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΛΥΣΙΜΑΧΟΣ ΓΡΗΓ. ΣΑΡΑΦΙΑΝΟΣ Α.Ε. που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και της ΕUROMEDICA ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, για την κάλυψη της έκτακτης και επιτακτικής ανάγκης δημόσιας υγείας και προστασίας του κοινωνικού συνόλου από την έξαρση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού COVID-19, το δεύτερο κύμα της οποίας σαρώνει ειδικά στη βόρεια Ελλάδα, αποφάσισε το υπουργείο Υγείας, το οποίο είχε ζητήσει τη διάθεση 200 κλινών για νοσηλεία σθενών covid-19, κάτι που αρνήθηκαν οι ιδιοκτήτες των κλινικών.

Μετά την άρνηση και τη λήξη του τελεσιγράφου, η απόφαση εξεδόθη και ισχύει από τη δημοσίευσή της και για χρονικό διάστημα 15 ημερών. Οι ασθενείς των ιδιωτικών κλινικών, που βρίσκονται υπό νοσηλεία αυτή τη στιγμή, θα μεταφερθούν σε διάφορα νοσοκομεία, για την συνέχιση της νοσηλείας τους.

Ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, στην οποία ανήκουν γεωγραφικά οι δεσμευόμενες ιδιωτικές κλινικές αναλαμβάνει τη διοικητική διαχείριση όλων των κλινών, χώρων και εγκαταστάσεων των ανωτέρω αναγκαστικά δεσμευόμενων κλινικών, τη διοικητική εποπτεία του προσωπικού που αναγκαστικά διαθέτει πλέον τις υπηρεσίες του για δημόσιο σκοπό, τη διαχείριση της εισαγωγής ασθενών στις κλινικές από άλλα δημόσια νοσοκομεία ή αναγκαστικά δεσμευμένα ιδιωτικά θεραπευτήρια και νοσοκομεία, τη μετακίνηση ήδη νοσηλευομένων ασθενών και συντονίζει την εν γένει εποπτεία του εύρυθμου τρόπου λειτουργίας των αναγκαστικά δεσμευομένων κλινικών.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της επίταξης

Προς τον σκοπό αυτό, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, “οι νόμιμοι εκπρόσωποι των ανωτέρω δεσμευομένων ιδιωτικών κλινικών παρέχουν πρόσβαση στον χώρο των κλινικών τους στον διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Δημήτριο Τσαλικάκη, παραδίδουν προς αυτόν αμελλητί αναλυτική κατάσταση του προσωπικού που απασχολούν και το οποίο εφεξής θα παρέχει αναγκαστικά τις υπηρεσίες του για σκοπό δημόσιας υγείας, καθώς και κατάσταση των πάσης φύσεως κλινών που διαθέτει κάθε μία εκ των αναγκαστικά δεσμευομένων ιδιωτικών κλινικών (ελεύθερων, δεσμευμένων κ.λπ.) και του παρέχουν κάθε συναφή προς τον επιδιωκόμενο σκοπό, πληροφορία και συνδρομή για την εύρυθμη λειτουργία της.

Από την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας, η διοίκηση των επιχειρήσεων στερείται κάθε δικαιώματος διαχείρισης ή νόμιμης εκπροσώπησης έναντι παντός τρίτου ως προς τις οριζόμενες κατά τα ανωτέρω αρμοδιότητες, για όλο το χρονικό διάστημα ισχύος της αναγκαστικής δέσμευσης.

Η διοίκηση και το προσωπικό των αναγκαστικά δεσμευομένων επιχειρήσεων υποχρεούνται στην παροχή κάθε αναγκαίας σύμπραξης για την υλοποίηση των σκοπών της παρούσας αναγκαστικής δέσμευσης, παρέχοντας κάθε αναγκαία συνδρομή στην εισαγωγή ασθενών από άλλα δημόσια νοσοκομεία ή δημόσιες δομές υγείας, στη μετακίνηση νοσηλευομένων ασθενών, καθώς και στην ανάληψη της διοίκησης της επιχείρησης και του προσωπικού της για τον ανωτέρω περιγραφόμενο σκοπό, από τον Διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Η δαπάνη που θα προκληθεί από την καταβολή αποζημίωσης για την αναγκαστική δέσμευση από το Δημόσιο των ανωτέρω κλινικών, -το ύψος της οποίας θα εξαρτηθεί από πραγματικά περιστατικά (αριθμός και βαρύτητα κρουσμάτων), τη διάρκεια τη πανδημίας και τις έκτακτες ανάγκες που θα προκύψουν-, θα καθοριστεί με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας”, όπως καταλήγει η ανακοίνωση.

Τζιτζικώστας: “Δεχόμαστε ασύμμετρη απειλή”

Το επόμενο βήμα, εάν δεν υπάρξει άμεση κάμψη στον ρυθμό εισαγωγών, θα είναι οι αεροδιακομιδές των σοβαρά ασθενών στην Αττική, ενώ στην Θεσσαλονίκη βρίσκεται ήδη από την Τετάρτη και ειδικά διαμορφωμένος συρμός της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την μεταφορά ασθενών covid-19 στην Αθήνα εάν χρειαστεί.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε χθες ότι η κατάσταση στην βόρεια Ελλάδα είναι «τραγική»: «Δεχόμαστε ασύμμετρη επίθεση» είπε χαρακτηριστικά, τόνισε πως εάν η κατάσταση συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό, η πόλη δε θα μπορέσει να σηκώσει το βάρος, επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας, και επεσήμανε ότι το Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο δεν μπορεί να μετατραπεί σε κέντρο covid-19 διότι δεν έχει τις απαραίτητες υποδομές.

Διακομιδές σε Λαμία και Χαλκίδα από την Λάρισα

Στην Λάρισα, η κατάσταση περιγράφεται από τους γιατρούς ως ακόμη  πιο δύσκολη από εκείνη της Θεσσαλονίκης.

Ο ημερήσιος αριθμός των νέων λοιμώξεων είναι σταθερά τριψήφιος – χθες είχε 155 νέα κρούσματα – και οι εικόνες στην εφημερία του Γενικού Νοσοκομείου χαρακτηρίζονται «πολεμικές».

Είναι ενδεικτικό ότι από τα 104 κρεβάτια στην κλινική CoViD-19, μόλις τα 12 ήταν κενά το βράδυ της Πέμπτης, ενώ ακόμη πιο ασφυκτική είναι  η κατάσταση στη ΜΕΘ, στην οποία είναι κατειλημμένα και τα 24 κρεβάτια.

Πλέον, σύμφωνα με τους γιατρούς, όσοι ασθενείς χρειάζονται ΜΕΘ θα διακομίζονται στα νοσοκομεία Τρικάλων, Λαμίας και Χαλκίδας.

Στο 25% η θετικότητα στην Δράμα

Στην Δράμα, ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η πόλη βρίσκεται στο «απόλυτο κόκκινο», πως από τα rapid tests προκύπτει πως «ακόμη και το ένα τέταρτο του πληθυσμού μπορεί να νοσεί», ενώ ήδη έχουν χάσει την ζωή τους από κορωνοϊό 30 δημότες της Δράμας. Με βάση τα στοιχεία που επικαλείται ο αντιπεριφερειάρχης η θετικότητα στην Δράμα βρίσκεται στο 25%.

Όπως είπε ο ίδιος, οι τρεις κλινικές που ήδη λειτουργούν στο νοσοκομείο για όσους ασθενείς νοσηλεύονται με κορωνοϊό έχουν δυναμικότητά 130 κλινών με την πληρότητά τους να «αγγίζει» το 100%.

Έξαρση και στην Μαγνησία

Στο ύψιστο επίπεδο ανεβαίνει ο συναγερμός και στην Μαγνησία όπου καταγράφεται ραγδαία έξαρση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες.

Από τα rapid tests που έγιναν χθες στον Βόλο, προκύπτει ότι δείκτης θετικότητας εκτινάχθηκε πλέον στο 13%. Όπως είπε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, πριν από λίγες ημέρες ο δείκτης βρισκόταν στο 8,1%. Στην Μαγνησία καταγράφηκαν χθες από τον ΕΟΔΥ 107 νέα κρούσματα.

Οι επτά περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα χθες, πλην της Θεσσαλονίκης (774) και της Αττικής (646) ήταν οι: Λάρισα με 155,  Δράμα με 112, Πέλλα με 149, Πιερία με 103, Σέρρες με 156, Ημαθία με 109 και η Μαγνησία με 107.