109 θάνατοι από κορωνοϊό το Σαββατοκύριακο - Τρεις νεκροί ανά ώρα - Κρίσιμη εβδομάδα & παράταση του Lockdown

Όλοι πάγωσαν χθες στην είδηση των 71 θανάτων σε μόλις ένα εικοσιτετράωρο, ενώ συνολικά το Σαββατοκύριακο στην Ελλάδα από επιπλοκές του κορωνοϊού κατέληξαν συνολικά 109 συνάνθρωποί μας.

Και ενώ το ΕΣΥ πιέζεται αφόρητα από τις ανάγκες νοσηλείας τόσο σε κλίνες COVID όσο και στις ΜΕΘ άπαντες αγωνιούν για το πότε θα μπει τέλος στο lockdown που παγώνει κάθε οικονομική δραστηριότητα.

Με βάση τα νέα αριθμητικά δεδομένα, βγαίνει το συμπέρασμα ότι κάθε μία ώρα πεθαίνουν τρεις άνθρωποι στη χώρα μας. Το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ ήταν οι 50 νεκροί.

Μάλιστα, οκτώ από αυτούς ήταν νέοι, μέχρι 40 ετών.

Πόσο πρέπει να μειωθούν τα ημερήσια κρούσματα, ώστε να αρθεί το lockdown

Σοβαρή ανησυχία εμπνέει, την ίδια ώρα, και ο αριθμός των διασωληνωμένων που ακολουθεί αυξητική πορεία: έφτασαν τους 392.

Όσο τα κρούσματα παραμένουν τετραψήφια νούμερα σε ημερήσια βάση, τόσο τα σενάρια για παράταση του Lockdown και πέραν της 30ης Νοεμβρίου έρχονται στη δημοσιότητα.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας σημείωσε (Mega) ότι η  άρση των μέτρων θα γίνει σταδιακά, προσεκτικά και με την τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας.

Αν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου τα κρούσματα έχουν κατέβει κάτω από τα 500 τότε σταδιακά μπορούμε να ανοίξουμε εκείνη την ημερομηνία. Πάντα με μέτρα αυτοπροστασίας. Οι επιδημιολόγοι ξέρουν καλύτερα και αυτοί θα κάνουν τις εισηγήσεις στην κυβέρνηση».

Παράταση του lockdown, για τουλάχιστον μία ακόμη εβδομάδα

Παρότι είναι νωρίς για εκτιμήσεις περί αποτελεσματικότητας των μέτρων, το επικρατέστερο σενάριο είναι να δοθεί το πράσινο φως για παράταση της εθνικής καραντίνας για μία συν μία εβδομάδα – ανάλογα με τις επιδημιολογικές εξελίξεις – ώστε να διασφαλιστούν ευνοϊκές συνθήκες για μία «ήπια» μετάβαση.

Όπως εντούτοις περιγράφει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, η εξίσωση στη Θεσσαλονίκη είναι ακόμη πιο δυσεπίλυτη.

«Θα πρέπει πρωτίστως να δούμε αν το lockdown αποδίδει τις επόμενες ημέρες στην πόλη, όπου τα πράγματα είναι βαριά και άσχημα».

Ο ίδιος, πάντως, εμφανίζεται απαισιόδοξος «δεδομένου ότι τα μέτρα έχουν ξεκινήσει στη Θεσσαλονίκη νωρίτερα από την υπόλοιπη χώρα και συγκεκριμένα από τις αρχές του μήνα, εντούτοις ακόμη δεν έχουν διαπιστωθεί σημάδια σταθεροποίησης.

Γι’ αυτό και είναι αναγκαίο να αναβαθμιστούν οι περιορισμοί στο επίπεδο της περασμένη άνοιξης – δηλαδή, να κλείσουν τα δημοτικά σχολεία, τα αεροδρόμια αλλά και οι δημόσιες υπηρεσίες με την αύξηση της τηλεργασίας».

Επιστροφή του υγειονομικού χάρτη ασφαλείας

Υπό αυτό το πρίσμα, το επικρατέστερο πλέον σενάριο είναι η λήξη του εθνικού lockdown να γίνεται ανάλογα με τις διαβαθμίσεις του υγειονομικού συναγερμού σε τοπικό επίπεδο και όχι στο σύνολο της χώρας, επιστρέφοντας και πάλι στο σύστημα ζωνών του υγειονομικού χάρτη ασφαλείας και προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19.

Έως τότε, πάντως, το μοντέλο που προκρίνεται σχετικά με τα μέτρα που θα ακολουθήσουν εστιάζει σε οριζόντια εφαρμογή τους.

Στην περίπτωση αυτή, οι κάτοικοι των λιγότερο επιβαρυμένων περιοχών (συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας) πιθανόν να ζήσουν στιγμές κανονικότητας εντός των Χριστουγέννων με ανοιχτό το λιανικό εμπόριο, ενδεχομένως και τα εστιατόρια.