Β. Κικίλιας: Ενδέχεται να κλείσουν τα δημοτικά αν δεν μειωθούν τα κρούσματα-Επιστράτευση ΜΕΘ και ιδιωτικών νοσοκομείων

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι η κυβέρνηση επιστρατεύει πλέον  και τα ιδιωτικά νοσοκομεία στη μάχη κατά του κορωνοϊού, σε μια προσπάθεια να αποσυμφορηθούν οι ΜΕΘ του ΕΣΥ. Παράλληλα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να κλείσουν και τα δημοτικά σχολεία, σε περίπτωση που δεν υπάρξει μείωση στα κρούσματα προσεχώς.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο κ. Κικίλιας επεσήμανε ότι «για πρώτη φορά στην ιστορία του ΕΣΥ, σήμερα την εφημερία του Ιπποκρατείου στη Θεσσαλονίκη συνεπικουρεί το Διαβαλκανικό, που είναι ιδιωτικό θεραπευτήριο». Προσέθεσε  μάλιστα ότι «έχουμε ήδη αξιοποιήσει το στρατιωτικό νοσοκομείο 424, καθώς περιστατικά COVID μεταφέρονται τόσο σε κλινική κορωνοϊού, αλλά και στην ΜΕΘ του. Επίσης, μπήκε στη μάχη ο Κυανούς Σταυρός και αύριο μπαίνει ο Άγιος Λουκάς που ανήκει στη Euromedica».

Επιτροπή Λοιμωξιολόγων: Δεν πρέπει να αναμειχθούν κλινικές COVID και no COVID

Ο υπουργός εξήγησε ότι η επιτροπή των Λοιμωξιολόγων συμβούλευσε «να μην  αναμειχθούν κλινικές COVID και no COVID κι επειδή χρειαζόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερες ΜΕΘ, μεταφέρουμε περιστατικά no COVID σε ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών». Όπως υπογράμμισε μάλιστα, το μεγαλύτερο ποσοστό των ΜΕΘ είναι για ανθρώπους που νοσηλεύονται για άλλες ασθένειες ή τροχαία παρά για COVID.

Ο ίδιος αποκάλυψε επίσης ότι έχει δώσει την έγκριση στο ΕΚΑΒ, αν κι εφόσον χρειαστεί, να γίνονται και αεροδιακομιδές σε ειδικές κάψουλες από τη Βόρεια προς τη Νότια Ελλάδα.

Όσες μονάδες εντατικής θεραπείας κι αν ανοίξουν δε θα είναι αρκετές αν οι πολίτες δεν τηρούν τα μέτρα

Ωστόσο, επισήμανε ότι όλοι οι νομοί της χώρας, κι όχι μόνο η Θεσσαλονίκη, πιέζονται από την αυξητική διασπορά του κορωνοϊού και τόνισε ότι όσες μονάδες εντατικής θεραπείας κι αν ανοίξουν, δε θα είναι αρκετές, αν οι πολίτες δεν τηρούν τα μέτρα για να προστατεύσουν τους ηλικιωμένους και τις υπόλοιπες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Στο ερώτημα σχετικά με το ποιο είναι το όριο των κρουσμάτων για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, ο υπουργός Υγείας έφερε ως παράδειγμα το Ισραήλ, το οποίο άρχισε να αίρει τα μέτρα στα 500 ημερήσια κρούσματα. «Το Ισραήλ που έχει ανάλογο πληθυσμό με την Ελλάδα, περίπου 8,5 εκατ. κατοίκους, στις 24 Σεπτεμβρίου που επέβαλε καθολικό lockdown, είχε 11.500 κρούσματα και στις 18 Οκτωβρίου έπεσε κάτω από τα 500 κρούσματα και σιγά σιγά άρχισε να αίρει τα μέτρα», σημείωσε.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία εάν δεν μειωθούν τα κρούσματα προσεχώς

Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν τα δημοτικά σχολεία αν μέσα στις επόμενες ημέρες δεν μειωθούν τα κρούσματα.

Όσον αφορά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ανέφερε ότι στην ενημέρωση της ερχόμενης Τετάρτης θα είναι σε θέση να δώσει περισσότερες πληροφορίες.