Κρήτη: Κινδύνεψαν ζωές και καταστράφηκαν περιουσίες από την κακοκαιρία

Οι εικόνες από την Κρήτη που χτυπήθηκε άγρια από την κακοκαιρία σοκάρουν. Μια γυναίκα ζητάει βοήθεια γαντζωμένη στα σύρματα. Σε βοήθεια της σπεύδουν τρεις άνδρες, εκείνη είναι πανικόβλητη από τα ορμητικά νερά.

Σιγά σιγά θα την περάσουν σε ασφαλές σημείο. Οι δρόμοι έγιναν ποτάμια από την καταρρακτώδη βροχή στην Κρήτη. Η μανία της φύσης χτύπησε αλύπητα το νησί.

Καταρράκτες σχηματίστηκαν κατά μήκος του οδικού δικτύου, με το βουνό να κατεβάζει τόνους νερό και δεκάδες αυτοκίνητα τα πήρε η ορμή και τα πέταξε στην θάλασσα.

Στην πόλη κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές. Το νερό έφτασε όπως φαίνεται από το σημάδι στον τοίχο και τα 2 μέτρα.

Προλάβαμε να σώσουμε την ζωή μας θα πουν αφού επιβίωσαν από την καταστροφή.

Παντού εικόνες καταστροφής με τις μπουλντόζες να έχουν πιάσει δουλειά. Μαζεύουν τεράστια βράχια που κατέβασε το νερό με ορμή από το βουνό.

Παραδίπλα οι νοικοκυρές με φτυάρια αγωνίζονται να βγάλουν την λάσπη από τα σπίτια τους.

Στα στενά η κίνηση είναι αδύνατη από τα αυτοκίνητα που το νερό τα πέταξε στις μάντρες των σπιτιών

Οι κάτοικοι που μετρούν τις πληγές τους ανήμποροι μπροστά στα στοιχεία της φύσης περιμένουν ίσως και τα χειρότερα αφού υπάρχει η πρόβλεψη πως η κακοκαιρία θα συνεχιστεί.

Συνέχιση έντονων καιρικών φαινομένων

Οι μετεωρολόγοι  προειδοποιούν για συνέχιση των έντονων καιρικών φαινομένων, ενώ οι αρχές καλούν τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

Με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για έξι μήνες η Δημοτική Ενότητα Καστελλίου και η Δημοτική Ενότητα Θραψανού του Δήμου Μινώα Πεδιάδας της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης.

Στόχος της απόφασης αυτής, είναι η αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και η διαχείριση των συνεπειών από πλημμυρικά, κατολισθητικά κλπ φαινόμενα που προέκυψαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν στις 6 και 7 Νοεμβρίου στις παραπάνω περιοχές στη διάρκεια της κακοκαιρίας.

Ανυπολόγιστες  ζημιές στη Χερσόνησο και τα Μάλια

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές στη Χερσόνησο και τα Μάλια, με τους κατοίκους να βρίσκονται σε απόγνωση καθώς τα σπίτια τους έχουν καταστραφεί από τα ορμητικά νερά. Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, ισόγεια κτίσματα, αυλές καθώς και επιχειρήσεις πλημμύρισαν, ενώ αυτοκίνητα σε πολλές περιπτώσεις παρασύρθηκαν από τα νερά.

Τις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές του Δήμου Χερσονήσου επισκέφθηκε ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης. Συνοδευόμενος από τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, Νίκο Συριγωνάκη, και τον δήμαρχο Χερσονήσου, Γιάννη Σέγκο, παρουσία και του επικεφαλής Πολιτικής Προστασίας, Μανόλη Παραβολιδάκη, έκανε αυτοψία σε Μάλια, Σταλίδα, Χερσόνησο, Ανάληψη, όπου καταγράφονται πρωτόγνωρες ζημιές εντός των οικισμών από την ορμή και τον όγκο των υδάτων που παρέσυραν κάθε εμπόδιο στο πέρασμά τους.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Αρναουτάκης, προτεραιότητα τις πρώτες ώρες της καταστροφής ήταν η ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής ενώ αμέσως μετά το τέλος της κακοκαιρίας, πρωτεύει η καταγραφή και η αποτύπωση των ζημιών.

Σε συνεργασία με τον δήμαρχο, ο περιφερειάρχης Κρήτης ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία των αρμοδίων υπουργείων για να κινηθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών και τις απαιτούμενες αποζημιώσεις.

Στην Σητεία, με κοινή απόφαση του δημάρχου και του αρμοδίου αντιδημάρχου, μετά την κατολίσθηση μέρος τοιχίου του προαυλίου χώρου στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Σητείας, θα παραμείνει κλειστό μέχρι νεοτέρας.