Παραμένει ο κίνδυνος των 3.000 κρουσμάτων ημερησίως - Σκέψεις για κυλιόμενα lockdown (Video)

Οι προβλέψεις των ειδικών για την πορεία της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα, παραμένουν εξαιρετικά δυσοίωνες κι αυτό  παρά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε δεύτερο καθολικό lockdown της χώρας.

Μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων δεν κρύβουν την ανησυχία τους για ακόμα μεγαλύτερη κλιμάκωση της διασποράς του ιού, μιλώντας ακόμα και για 3.000 κρούσματα ημερησίως και αύξηση των θανάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, φαίνεται ότι πλέον αρχίζει να κερδίσει έδαφος η ιδέα για κυλιόμενα μικρής διάρκειας lockdown, προκειμένου να εξασφαλιστεί χρόνος για το ΕΣΥ και οι πολίτες να βλέπουν «φως στο τούνελ» των περιορισμών.

Εναλλάξ 15 ημέρες lockdown με 15 ημέρες άρσης μέτρων

Μάλιστα, η καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων Πανεπιστημίου Αθηνών Ελένη Γιαμαρέλλου, τόνισε στο Mega ότι υπάρχουν επιδημιολόγοι που προτείνουν ένα είδος «κυλιόμενης» καραντίνας, δηλαδή, ένα 15ήμερο lockdown και μετά εναλλαγή με διαστήματα άρσης μέτρων.

Η κ. Γιαμαρέλλου αναφέρθηκε επίσης στα γηροκομεία και τις αιτίες διασπορά του ιού, ενώ μίλησε και για τους «super-spreaders», άτομα ασυμπτωματικά που μπορεί να μολύνουν μέχρι και άλλους 100 ανθρώπους.

Τόνισε δε, ότι έχει καταγραφεί μετάλλαξη του ιού που έχει ως αποτέλεσμα να μεταδίδεται πιο γρήγορα και πιο εύκολα ο ιός. Η συγκεκριμένη μετάλλαξη περιγράφηκε πρώτη φορά τον Ιούνιο στην Ισπανία και άρχισε να εξαπλώνεται από την Ελβετία έως το Χονγκ Κονγκ.

Δείτε το Video:

Διαφωνεί ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης

Ωστόσο, ο καθηγητής Γενετικής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, διαφώνησε, λέγοντας στον ρ/σ Θέμα FM ότι «αυτή η λογική είναι κακή νοοτροπία και δεν είναι πρακτικό γιατί ο κόσμος δεν μπορεί να προσαρμοστεί» και προσθέτοντας ότι το μέτρο του lockdown θα έπρεπε να είχε ληφθεί πριν από 3-5 εβδομάδες για να δούμε τώρα αποτέλεσμα.

Επίσης, μιλώντας στο Mega, ο κ. Δερμιτζάκης, σημείωσε ότι «τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αύξηση στους θανάτους γιατί ακόμη δεν έχουν πιάσει τα μέτρα που βάλαμε το Σάββατο. Επειδή το lockdown θα είναι σύντομο δε δούμε τα αποτελέσματά του στη διάρκειά του, θα τα δούμε δύο εβδομάδες μετά. Αν κάνουμε τρεις εβδομάδες lockdown, μετά από πέντε εβδομάδες μπορεί να είμαστε κάτω από 500 κρούσματα».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του καθηγητού Μανώλη Δερμιτζάκη στο Video:

Δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει το lockdown

Υπογράμμισε, δε, ότι δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει το lockdown, τονίζοντας ότι θα ήταν σκόπιμο «να δούμε δύο εβδομάδες μειώσεις των κρουσμάτων, να σταθεροποιήσουμε το μοντέλο της μείωσης, και να ανοίξουμε γύρω στην τέταρτη εβδομάδα».

Πρόσθεσε δε ότι «από τις τρεις εβδομάδες που έχει ανακοινωθεί το lockdown, τις πρώτες δύο δε θα έχουμε σοβαρές μειώσεις διότι ακόμα συζητάμε για τα μέτρα που ίσχυαν πριν από μέρες. Θα δούμε ίσως κάποια συγκράτηση. Το αποτέλεσμα του lockdown θα φανεί την τελευταία από τις τρεις εβδομάδες».

Ο καθηγητής επισήμανε ότι δε θα πρέπει να μπερδεύουμε τον αριθμό των κρουσμάτων με εκείνον των θανάτων ή των διασωληνωμένων, καθώς «οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις έρχονται μετά τα κρούσματα». Οι θάνατοι που βλέπουμε τώρα είναι από μολύνσεις που έγιναν περίπου έναν μήνα πριν. «Αυτό μπορεί να αυξάνεται ενώ μειώνονται τα κρούσματα για μια μικρή περίοδο», ανέφερε.