Β. Κοντοζαμάνης για ΜΕΘ: Υπάρχει διαθεσιμότητα, το σύστημα δεν βρίσκεται σε κορεσμό

Ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι αν και το σύστημα υγείας δέχεται ισχυρές πιέσεις τα τελευταία εικοσιτετράωρα, « δεν βρίσκεται σε κορεσμό, έχουμε δηλαδή ακόμη διαθεσιμότητα και σε απλές κλίνες και σε κλίνες ΜΕΘ».

Στο πλαίσιο αυτό επεσήμανε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα ανάπτυξης νέων κλινών ΜΕΘ, ώστε να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικότητα οι ανάγκες που θα προκύψουν, και ότι από τον Ιούλιο μέχρι και σήμερα έχουν αναπτυχθεί στα δημόσια νοσοκομεία 300 επιπλέον τέτοιες κλίνες.

Β. Κοντοζαμάνης: Τα έχουμε καταφέρει αλλά οι δυνάμεις δεν είναι ανεξάντλητες

Ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι ο τετραπλασιασμός των κρουσμάτων κορωνοϊού οδήγησε στην ανάγκη να νοσηλευτούν εντός 10 ημερών 95 ασθενείς σε ΜΕΘ και να αυξηθεί περίπου κατά 63% ο αριθμός των περιστατικών που χρειάζονται νοσηλεία σε απλές κλίνες κορωνοϊού. Δεδομένης της πραγματικότητας αυτής ο κ. Κοντοζαμάνης υπογράμμισε τα εξής:

«Αυτό δείχνει και την προετοιμασία η οποία έχει προηγηθεί και το σχέδιο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα έχουμε καταφέρει, αλλά όπως όλα τα συστήματα υγείας, ακόμα και στα πιο πλούσια κράτη έχουν ένα οριακό σημείο. Οι δυνάμεις δεν είναι ανεξάντλητες».

Aν πιεστεί υπέρμετρα το σύστημα υγείας, θα συνεργαστούμε με τον ιδιωτικό τομέα και τα στρατιωτικά νοσοκομεία

Στο ερώτημα τι θα γίνει αν πιεστεί ακόμη περισσότερο το σύστημα υγείας, ο κ. Κοντοζαμάνης απάντησε ότι «θα κάνουμε ό,τι κάνουν και άλλες χώρες και ό,τι κάναμε και στην πρώτη φάση της πανδημίας. Θα χρησιμοποιήσουμε χώρους στα νοσοκομεία όπου μπορούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες ΜΕΘ.

Έχουμε προετοιμαστεί και γι’ αυτό, και έχουμε και τον απαραίτητο εξοπλισμό σε διαθεσιμότητα, προκειμένου να προχωρήσουμε και σε αυτό εάν παραστεί ανάγκη». Προσέθεσε μάλιστα ότι το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει σε διεύρυνση της συνεργασίας, τόσο με τον ιδιωτικό τομέα όσο και με τα στρατιωτικά νοσοκομεία.