Μέτρα... “ακορντεόν” έως την άνοιξη - Πότε χτύπησε "κόκκινο" η πανδημία & φτάσαμε σε νέο lockdown

Όλο το δραματικό παρασκήνιο που οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση για το καθολικό lockdown, κρύβεται στην φράση του πρωθυπουργού, κατά τις χθεσινές κοινές ανακοινώσεις με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα: «Χωρίς lockdown θα είχαμε 10.000 στα νοσοκομεία».

Καταλυτικό δε, διάστημα της έκρηξης της πανδημίας ήταν το επταήμερο μετά τις 26 Οκτωβρίου. Από την ημερομηνία αυτή και έπειρα τα στοιχεία που έπαιρναν στα χέρια τους οι επιδημιολόγοι έδειχναν τριπλό άλμα.

Το τριπλό άλμα των δεικτών

  • Εκτίναξη του δείκτη θετικότητας στο 10%. Δηλαδή, από τους 100 πολίτες που υποβάλλονταν σε τεστ, οι 10 ήταν θετικοί στον κορωνοϊό.
  • Εκτίναξη των εισαγωγών ασθενών με covid -19 στα νοσοκομεία. Ειδικά το τελευταίο πενθήμερο έως τις 2 Νοεμβρίου οι εισαγωγές έφθασαν, κατά μέσο όρο, στις 173 την ημέρα.
  • Εκτίναξη της «ψαλίδας» μεταξύ εισαγωγών και εξιτηρίων. Η αναλογία αυτή, προχθές Τρίτη, είχε φθάσει σε 200 ασθενείς να μπαίνουν και μόλις 100 να παίρνουν εξιτήριο – γεγονός, που μαθηματικά οδηγούσε το ΕΣΥ στα όριά του μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Με αυτά τα στοιχεία, οι επιδημιολόγοι παρέδωσαν στον πρωθυπουργό και την εισήγησή τους για καθολικό lockdown.

Ο “εφιάλτης” των 1.000 εισαγωγών την ημέρα: «Ποτέ ξανά στη σύγχρονη ιστορία δεν είχαμε τόσους νοσηλευόμενους. Ποτέ ξανά στη σύγχρονη ιστορία, ούτε εμείς, ούτε η υπόλοιπη Ευρώπη»

Το μήνυμα ήταν πως εάν δεν πάμε άμεσα σε γενική καραντίνα, μέσα στο επόμενο δεκαήμερο οι ημερήσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία μπορεί να έφθαναν και στις 1.000. Και εξ αυτών οι 100 ή και οι 150 μπορεί να χρειάζονταν νοσηλεία και σε ΜΕΘ.

«Ποτέ ξανά στη σύγχρονη ιστορία δεν είχαμε τόσους νοσηλευόμενους, 1.600 περίπου χθες το βράδυ, από έναν ιό που κάνει πνευμονία. Ποτέ ξανά στη σύγχρονη ιστορία, ούτε εμείς, ούτε η υπόλοιπη Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά χθες και ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Κατόπιν αυτού, η ανακοίνωση του ολικού lockdown ήταν μονόδρομος. Όπως μονόδρομος ήταν και η χθεσινοβραδυνή τροπολογία του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια για επιτάξεις ΜΕΘ ιδιωτικών νοσοκομείων και άμεση πρόσληψη 300 μόνιμων γιατρών στο ΕΣΥ.

«Το σύστημα υγείας έχει πεπερασμένες δυνάμεις. Όσο προετοιμασμένοι κι αν είμαστε, η κατάσταση μπορεί να φτάσει σε οριακό σημείο»  ήταν το στίγμα που έδωσε και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνη αποτυπώνοντας την κρισιμότητα της κατάστασης.

Ας το πάρουμε απόφαση: Σχέδιο “ακορντεόν” για μέτρα έως την άνοιξη

Με την επιβολή του lockdown πλέον, το καλό σενάριο για τους λοιμωξιολόγους είναι πως η επιδημιολογική καμπύλη θα κορυφωθεί μετά από δέκα έως 15 ημέρες, για να σταθεροποιηθεί και να αποκλιμακωθεί στην συνέχεια.

Ουδείς, ούτε από την επιτροπή ούτε εκτός αυτής, θεωρεί δεδομένο πως αυτή η αποκλιμάκωση θα έχει έρθει έως το τέλος Νοεμβρίου. Το δε όριο ασφαλείας που τίθεται από αρκετούς επιδημιολόγους για να αρχίσει η άρση των περιορισμών είναι να πέσουν τα κρούσματα τουλάχιστον στα 1.000 ημερησιως.

Ουδείς επίσης, ούτε από τους επιδημιολόγους ούτε στην κυβέρνηση, συζητά πλήρη, γενική και ταυτόχρονη άρση των περιορισμών. Το σχέδιο που προκρίνεται είναι εκείνο του «ακορντεόν»: Την άρση και επαναφορά κάποιων μέτρων, αναλόγως της εξέλιξης της επιδημιολογικής καμπύλης, έως την άνοιξη και έως ότου έρθει το εμβόλιο, που θα σημάνει την νίκη στην παγκόσμια μάχη με την πανδημία.