Τρεις παράγοντες θα κρίνουν το lockdown στην Αθήνα - Μία εβδομάδα διορία για την απόφαση

Μία εβδομάδα περιθώριο ώστε να κριθεί εάν η Αττική μπαίνει τελικά στο… γκρι, σε πιο διευρυμένο δηλαδή lockdown, όπως επιβλήθηκε στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, δίνουν ειδικοί και κυβέρνηση.

Οι τρεις καθοριστικοί παράγοντες για την απόφαση «λουκέτου» στην Αθήνα

Τα νέα αυστηρά μέτρα που είναι σε ισχύ από χθες τα ξημερώματα για ολόκληρη τη χώρα θέλουν 10 με 15 ημέρες για να δείξουν αποτέλεσμα.

Ωστόσο, οι επτά ημέρες θεωρούνται ένα διάστημα κατά το οποίο εάν το Λεκανοπέδιο Αττικής δεν δείξει σημάδια εκθετικής αύξησης και διατηρηθεί σε σχετικά σταθερό επίπεδο, τα σημάδια θα εμπνέουν συγκρατημένη αισιοδοξία.

Αν η πρωτεύουσα δώσει το επόμενο διάστημα εξαιρετικά πολλά κρούσματα, πάνω δηλαδή από 800, αν οι κλίνες ΜΕΘ- Covid γεμίσουν ασφυκτικά και αν τα μέτρα συνεχίσουν να μην αποδίδουν, τότε δεν αποκλείεται να οδηγηθούμε σε ένα τοπικό lockdown και να περάσουμε στην γκρίζα ζώνη όπως στη Θεσσαλονίκη.

Το ίδιο ισχύει, άλλωστε, και για ολόκληρη τη χώρα. Προς το παρόν, η επιδημία επελαύνει. Χθες κατέγραψε ξανά αρνητικό «ρεκόρ». με 2.166 κρούσματα σε ένα 24ωρο, την ώρα που ανεβαίνει τόσο η θνητότητα -13 νέοι θάνατοι χθες, 655 θάνατοι συνολικά- όσο και ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία. Μέχρι χθες έφταναν τους 169.

Από το σύνολο των χθεσινών κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, τα 595 εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη και τα 542 στην Αττική. Αριθμός ιδιαίτερα υψηλός που προβληματίζει τους ειδικούς.

Τα στοιχεία Μαγιορκίνη

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, το Λεκανοπέδιο παρουσιάζει αύξηση κατά 30% συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα στις ημερήσιες διαγνώσεις. Επεσήμανε, όμως, ότι το ποσοστό αυτό δεν είναι μεγάλο και «εάν συνεχίσει έτσι, θα είμαστε καλά», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο καθηγητής επισήμανε ωστόσο, ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Βατόπουλος: Αν γίνει lockdown θα διαρκέσει 15 μέρες

Για το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων και τα μέτρα που πρέπει να παρθούν μίλησε επίσης ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Πρέπει να παρθούν γρήγορα αποφάσεις για lockdown είπε ο κ. Βατόπουλος, καθώς δεν αποτελεί κριτήριο το αν έχουμε πολλές ΜΕΘ.

«Δεν ξέρω αν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Η επιτροπή των ειδικών προτείνει πιο αυστηρά πράγματα από αυτά που υιοθετούνται».

Ο καθηγητής μιλώντας για την απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό, είπε ότι ήταν μέσα στις εισηγήσεις των ειδικών, ωστόσο εν μέρει καλύπτεται από το μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 12 π.μ.

Στην περίπτωση ενός γενικευμένου lockdown, ο κ. Βατόπουλος μιλώντας στο ΣΚΑΙ διευκρίνισε πάντως, πως αυτό προβλέπεται να έχει διάρκεια 15 ημερών.