Έρευνα Prorata: Το 75% των γυναικών δηλώνει επαρκώς ενημερωμένο σε σχέση με τον καρκίνο του μαστού

Η 25η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού ενώ ολόκληρος ο μήνας Οκτώβρης συχνά αφιερώνεται στο σκοπό αυτό με στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τον γυναικείο πληθυσμό σχετικά με τα οφέλη που προσφέρει η πρόληψη στην αντιμετώπιση της νόσου αυτής. Η εταιρεία Prorata S.A. θέλοντας να συμβάλει έμπρακτα στη διάχυση του μηνύματος της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης, πραγματοποίησε έρευνα στην οποία συμμετείχαν 983 άτομα.

Παρακάτω παρουσιάζονται ενδεικτικά τα ενθαρρυντικά ευρήματα της έρευνας, αναδεικνύοντας ότι υπάρχει επίγνωση για τη νόσο αλλά και επαρκής ενημέρωση σε ένα πρωταρχικό επίπεδο γνώσης.

Το 75% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι είναι πολύ καλά ενημερωμένο αναφορικά με τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού ενώ αξίζει να τονιστεί ότι το ποσοστό των ερωτηθέντων στο σύνολο του δείγματος που απαντάει ότι είναι πολύ καλά ενημερωμένο σχετικά με τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία.

6 στις 10 γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησαν ότι έχουν δει πρόσφατα σε κάποιο μέσο σχετική καμπάνια για τη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού ενώ σημαντικό είναι ότι το 68% των ατόμων μεταξύ 18-34 που απάντησε ότι είδε σχετική καμπάνια. Ειδικότερα, μεταξύ εκείνων που απάντησαν ότι είδαν πρόσφατα κάποια σχετική καμπάνια, το 66% των ερωτηθέντων απάντησε ότι έχει δει σχετική καμπάνια στην τηλεόραση και το 42% στο Facebook.

Ήδη από το 2001 δημιουργήθηκε παγκόσμια εκστρατεία με χαρακτηριστικό έναν κίτρινο κύκλο για την πρόληψη και την ενημέρωση των πολιτών για τον Καρκίνο του Μαστού από πολύ γνωστά ονόματα της μόδας. Σήμερα, διάφορες μάρκες και εταιρίες όπως ο Όμιλος Estée Lauder Companies με το ροζ βραχιολάκι και την Ελένη Μενεγάκη για 8η χρονιά ως πρέσβειρα της Εκστρατείας για τον Καρκίνο του μαστού στηρίζουν σταθερά τις προσπάθειες για τον σκοπό. Το 66% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι πρωτοβουλίες όπως αυτές συμβάλουν στην αφύπνιση των πολιτών για το θέμα ενώ σχεδόν 8 στους 10 συμμετέχοντες στην έρευνα αναγνωρίζουν πλέον το ροζ κορδελάκι ως το παγκόσμιο σύμβολο που έχει υιοθετηθεί για το σκοπό αυτό.

Ωστόσο, παρά την αναγνωσιμότητα του σχετικού συμβόλου αλλά και την έκθεση των ερωτηθέντων σε καμπάνιες ευαισθητοποίησης όπως αναφέρθηκε ανωτέρω, σχεδόν 5 στους 10 ερωτώμενους δήλωσε ότι δεν έχει στηρίξει ποτέ με κανέναν τρόπο κάποια καμπάνια για τη Μάχη Κατά του Καρκίνου του Μαστού ενώ το 36% απάντησε καταφατικά ότι έχει αγοράσει ειδικά προϊόντα ή/και υπηρεσίες που δίνουν μέρος των εσόδων τους ή το σύνολο αυτών για το σκοπό αυτό.

Τέλος, σχεδόν το 85% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι είναι εύκολο να εξεταστεί μια γυναίκα για Καρκίνο του Μαστού ενώ είναι ενθαρρυντικό το εύρημα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών (94%) γνωρίζει ότι μπορεί να προχωρήσει σε αυτοεξέταση για Καρκίνο του Μαστού.

Δείτε αναλυτικά την έρευνα της Prorata ΕΔΩ